LJEPOTA STARENJA

Nekad neprihvatljivo, danas normalno: Helen Mirren (78) dokaz je da žene ne trebaju retuširanje za naslovnicu časopisa

Neke bi se žene mogle naježiti na ovu fotografiju jer se fokusiraju samo na istaknute elemente starenja koje prikazuje

Helen Mirren

 Nick Thompson/profimedia/

Helen Mirren je nizom novih fotografija učinila ogromnu uslugu starijim ženama. Ova 78-godišnja glumica nije predstavila starost kao krhku, već blistavu i kao nešto uistinu vrlo lijepo. Za američki luksuzni časopis DuJour pozirala je iz profila u krupnom planu, a fotografija detaljno prikazuje oštećenja od sunca, produljene ušne školjke, opuštenu kožu na vratu, okomite bore na gornjim kapcima i nabore na rukama.

Kako piše Daily Mail, ove fotografije poručuju da Helen "ima 78 godina i uživa", a to potvrđuje i raznim izazovnim i raznolikim projektima. Prošlog mjeseca, premijerno je prikazan film "Barbie" u kojem je Mirren pripovjedačica te dodaje ironičan ton ružičastom svemiru.

U najnovijem projektu "Golda" glumi prvu premijerku Izraela tijekom protunapada u arapsko-izraelskom ratu 1973. godine, u vrijeme kada je i sama Golda Meir bila u svojim sedamdesetima. Mirren su za ulogu protetikom povećali nos, kosa joj je sijeda i raščupana, obrve sijede i čupave, i sve skupa izgleda kao stereotip starije žene.

Dok je nekada bilo itekako nepoželjno staviti ženu u sedamdesetima u fokus brojnih filmova i na naslovnice časopisa, danas se ta slika promijenila, a već spomenuti DuJour je za svoje rujansko izdanje okupio najpoznatije supermodele osamdesetih. Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell i Cindy Crawford, sve su u svojim pedesetima, po 20 godina mlađe od Helen, no na fotografijama više sliče lutkama iz izloga, proizvodima umjetne inteligencije, a ne živim ljudima koji dišu, piše Daily Mail.

Teško je vjerovati da originalni supermodeli, koji su krasili gotovo svaki broj Voguea u kasnim osamdesetima i tijekom devedesetih, nisu ostarjeli niti malo u više od 30 godina, ako je vjerovati ovim fotografijama. Ovdje se postavlja pitanje zašto se žene ne mogu prikazati kao zrele ljepotice u kakve su stasale kroz godine, već su konstantno podlegnute "brisanju" godina? Dok većina ljudi radi zbrku oko starenja, Helen Mirren funkcionira sasvim suprotno.

Za razliku od prekrasnih supermodela osamdesetih i devedesetih kojima se na naslovnici Voguea oduzela većina obilježja ljudskosti i starenja kao takvog, Mirren je očito prihvatila svoj izgled onakvim kakav jest.

Neke bi se žene mogle naježiti na ovu sliku Mirren, fokusirajući se samo na istaknute elemente starenja koje ova fotografija prikazuje, a ne na njezin duh, odlučnost, entuzijazam koji očito nije jenjavao u preko pola stoljeća dugoj karijeri.

Za žene, svaka dob ima nešto za ponuditi, a kako je slavna glumica starila, njezin je uspjeh rastao. Također, kao ambasadorica L‘Oreala, obećala je da će prkositi standardima ljepote za starije žene, inzistirajući na tome da je njezina generacija predugo bila podložna "omalovažavanju na temelju starosti".

Tijekom pandemije, pustila je kosu ispod ramena, iako žene nakon određene dobi "ne bi trebale" imati dugu kosu, rekla je tada. Ranije se ove godine pojavila na filmskom festivalu u Cannesu s kosom obojanom u plavo, što je još jedan znak da je ona prihvatila ono što jest, a možemo se nadati da će biti inspiracija mnogim ženama koje će tek postati odlučne i prihvatiti starenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:32