SLAVNI GLUMAC

Nekad omiljeni ljepotan bio je heroj blockbustera, a onda je gotovo propao. Sad se odjednom vraća

Gotovo preko noći, nije ga bio nigdje, njegova karijera tonula je u živi pijesak pustinje slavnih, kao da je bio žrtva "Mumijine" kletve

Brendan Fraser u filmu ”The Whale”

 A24/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/A24/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Nakon što se ulogom pretilog homoseksualca prikovanog za invalidska kolica u filmu "Whale" vratio na velika vrata filmskog biznisa, uslijedile su brojne analize zašto Brendana Frasera, nekad omiljenog ljepotana nije tako dugo bilo na velikom platnu.

"Što se dogodilo s Brendanom Fraserom?" bilo je pitanje koje je godinama odjekivalo daleko izvan filmske industrije, piše Daily Mail. Danas 53-godišnji glumac pokušao je to raščistiti prije četiri godine, kada je izazvao šok otkrivši da je bio muška #MeToo žrtva holivudskog seksualnog zlostavljanja.

image

Jeanne Moore i Brendan Fraser

Brett D. Cove/Splashnews.com/splash/profimedia

Sa svojim bistrim plavim očima, raspuštenom kosom i impresivnom tjelesnom građom, kanadsko-američki glumac bio je filmski idol, ne baš klasičnog tipa. Njegov prvi veliki uspjeh na kino blagajnama bio je Disneyevoj film iz 1997., "George iz džungle", u kojem je glumio šašavog heroja. Kako je to bila obiteljska komedija, kasnije se doznalo da su producenti filma bili zabrinuti zbog otkrivanja previše Fraserovih intimnih dijelova tijela na ekranu.

"Disney je želio da izgledam kao križanac modela, gospodara svemira i seks idola. Odmah na početku svi su se počeli mučiti oko mojeg kostima i treba li on imati viši ili niži porub na preponama.", ispričao je Fraser.

Slična se rasprava ponovno povela sljedeće godine, kada je navodno odustao od scene u kojoj je trebao biti nag u Oscarom nagrađenom filmu "Bogovi i čudovišta", glumeći heteroseksualnu muzu redatelja gay horor filmova, kojeg glumi Ian McKellen.

Međutim, tek visokobudžetna filmska trilogija "Mumija", koja je trajala od 1999. do 2008. i u kojoj je glumio prpošnog istraživača koji se bori protiv starih Egipćana s kolegicom Rachel Weisz i kasnije Mariom Bello, učinila je Frasera u pravom smislu poznatim imenom.

image

Brendan Fraser i Rachel Weisz u filmu ‘Mumija‘ 1999.

Universal Pictures/Alphaville/Collection Christophel Via Afp

Kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, činilo se, piše Daily Mail, da je posvuda. Onda, odjednom, gotovo preko noći, nije ga bio nigdje, njegova karijera tonula je u živi pijesak pustinje slavnih, kao da je bio žrtva "Mumijine" kletve. Njegov brak s glumicom Afton Smith, s kojom je imao troje djece, završio je mučnim razvodom 2008. godine.

Zbog nedostatka posla 2013. godine zatražio je smanjenje svojih alimentacijskih davanja jer više nije mogao plaćati oko 800 tisuća eura godišnje koliko mu je odredio sud. Prema sudskim dokumentima, svaki je mjesec bio blizu 80 tisuća eura u minusu zbog brakorazvodne nagodbe, medicinskih računa za ozljedu leđa i velikih poslovnih troškova. Međutim, njegova bivša supruga kasnije ga je optužila da je sakrio imovinu vrijednu gotovo 22 milijuna eura kako bi izbjegao plaćanje alimentacije.

Smrt Fraserove majke Carol od raka 2016. bila je dodatni udarac. Karijera mu je propala, a neki od njegovih najokorjelijih obožavatelja čak su pokrenuli peticiju pozivajući Hollywood "da uzme u obzir Brendana za sve nadolazeće serije i filmove".

Peticija koju su pokrenuli dobila je gotovo 46.000 potpisa. Ubrzo nakon toga dobio je hvaljenu ulogu u TV drami "Trust" Dannyja Boylea iz 2018. Bio je to početak, ali i dalje nije bio ni blizu nekadašnjeg statusa kojeg je imao u Hollywoodu. Iste godine, časopis GQ zamolio je Frasera da objasni što se dogodilo s njegovom karijerom i on je to konačno učinio.

U ljeto 2003., u dobi od 34 godine i na vrhuncu slave, prenosi Daily Mail, prisustvovao je ručku u hotelu Beverly Hills koji je organiziralo Hollywood Foreign Press Association (HFPA), moćna, ali kontroverzna organizacija koja je domaćin dodjele Zlatnih globusa.

Dok je odlazio, rekao je, pozdravio ga je Philip Berk, bivši predsjednik udruge. Berk je odmahnuo rukom, a zatim je, kako je Berk kasnije priznao, uštipnuo Frasera za stražnjicu. Berk, južnoafrički novinar koji je tada imao 70 godina, inzistirao je na tome da se radilo o prostodušnoj podršci, zezanju. No glumac je za GQ rekao da je to bilo sve samo ne bezazleno, zorno opisavši kretanje Berkovih prstiju. Fraser je objasnio da su ga obuzeli panika i strah te je na kraju maknuo Berkovu ruku.

image

Brendan Fraser i Leslie Mann

Disney/Entertainment Pictures/Profimedia/Disney/entertainment Pictures/profimedia

"Osjećao sam se bolesno. Osjećao sam se kao malo dijete. Mislio sam da ću zaplakati", rekao je.

Razmišljao je javno optužiti Berka, ali nije želio da ga taj slučaj trajno obilježi. Zato je odlučio to riješiti interno. Njegovi predstavnici zatražili su od HFPA pismenu ispriku. Berk je za GQ rekao da su Fraserove tvrdnje potpuna izmišljotina, ali i kazao, ne priznajući krivnju, kako je pisao glumcu kako bi se ispričao ako je učinio bilo što što ga je uzrujalo. HFPA je provela istragu i zaključila da je ono što je Fraser doživio bilo neprimjereno, ali i da je dodirivanje njegove stražnjice bilo zamišljeno kao šala i da nije bio seksualni ulet.

No kod glumca je to očito bio okidač za depresiju, jer si je kako je to otkrio kasnije, počeo govoriti da je zaslužio to što se dogodilo. Iskustvo s Berkom natjeralo ga je da se povuče iz Hollywooda s jedne strane, s druge, da se uistinu osjeća izostavljeno.

"Posao mi je preko noći nestao. Barem se tako u mojoj glavi meni činilo.", ispričao je poslije.

Istovremeno mu se tijelo "raspadalo" u komade. Izvođenje vlastitih vratolomija u akcijskim filmovima u "Mumiji" uzelo je fizički danak. Razne ozljede koje je zadobio zahtijevale su operacije, uključujući laminektomiju pri kojoj se uklanja dio kralješka i djelomičnu zamjenu koljena, kao i liječenje njegovih glasnica.

Kako mu je glumački posao počeo presušivati, zapitao se je li ga HFPA, koja je vodila dodjelu Zlatnih globusa, stavila na crnu listu. Tvrdio je da su ga rijetko pozivali na njihova događanja nakon što je optužio Berka.

"Tišina je bila zaglušujuća. Telefon prestaje zvoniti, a vi se počinjete pitati zašto. Mnogo je razloga, ali je li ovo bio jedan od njih? Mislim da je bio", zaključio je.

image

Elizabeth Hurley i Brendan Fraser

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Berk negira da se HFPA osvetila Fraseru, rekavši: "Njegova karijera je propala bez naše krivnje." Holivudski analitičari mogli bi doista ukazati na druge razloge zašto je Fraserova karijera stala. Za početak, tu je njegova osrednja izvedba u blockbusteru iz 2008. "Putovanje u središte zemlje" i ne baš uspjeli treći nastavak "Mumije". Pored toga razigrani avanturistički filmovi u stilu Indiane Jonesa gubili su pred sve popularnijim filmovima o superherojima.

U međuvremenu pad predatorskog filmskog mogula Harveyja Weinsteina nekoliko mjeseci prije Fraserovog intervjua, olakšao je ljudima u industriji da govore o onome što su doživjeli. Fraser je rekao da su ga upravo pokreti #MeToo i Time‘s Up ohrabrili da istupi.

"Gledao sam ovaj prekrasan pokret, te ljude koji su imali hrabrosti reći ono što ja nisam imao hrabrosti reći", rekao je. Intervju je privukao znatnu pozornost i činilo se da je Hollywood shvatio poruku.

Godine međutim nisu bile blagonaklone prema Fraserovim predispozicijama za glavne uloge romantičnih junaka, ali to mu je s druge strane omogućilo da se okrene karakternim ulogama.

Steven Soderbergh uključio ga je u svoju postavu hvaljenog trilera iz 2021. "No Sudden Move", a Martin Scorsese angažirao ga je kao odvjetnika uz Roberta De Nira i Leonarda DiCaprija u nadolazećoj western kriminalističkoj drami "Killers Of The Flower Moon".

A sada je pred publiku stigla i njegova fantastična glumačka interpretacija u filmu "The Whale" koja mu je do sada donijela ovacije u Londonu i Veneciji te nagađanja kako je izgledni kandidat za osvajanje Oscara te zaključak da je uskrsnuo poput mumije iz njegovih hit filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:15