‘STRANA AGENTICA‘

Nekad se slikala za Playboy, a danas Putinovo kumče bježi iz Rusije: Razljutila je Kremlj, policija joj upala u vilu

Ksenia Sobčak navodno se ukrcala na let za Litvu preko Bjelorusije, a zbog neslaganja s invazijom na Ukrajinu već je u problemu

Vladimir Putin i Ksenia Sobčak

 Profimedia

Kumče ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno je pobjegla iz zemlje, i to samo nekoliko sati nakon što je policija pretresla njezinu vilu nakon što je navodno kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu.

40-godišnja Ksenia Sobčak navodno se ukrcala na let za Litvu preko Bjelorusije malo prije nego što su agenti stigli u moskovsku zračnu luku kako bi je uhitili.

Putin ima dugogodišnje veze s njezinom obitelji i već se dugo vremena pričalo da mu je ona kumče. Njezin otac, Anatolij Sobčak, bio je Putinov profesor prava i mentor koji mu je omogućio njegovu prvu političku poziciju - mjesto zamjenika gradonačelnika Sankt Peterburga.

Sobčak poznaje Putina odmalena, a prisustvovao je i njezinu krštenju. Međutim, sada ju je spreman obilježiti kao ‘stranog agenta‘ zbog neslaganja u mišljenju oko invazije na Ukrajinu. Još nije jasno koje su točno njezine primjedbe razljutile Kremlj i dovele do pretresa njezine imovine. Protiv Sobčak je pokrenuta posebna kaznena istraga u kojoj bi mogla biti osuđena na tri godine zatvora zbog ‘širenja neistina o vladinim agencijama‘ putem medijskih kanala, prenosi Daily Mail.

image

Vladimir Putin i Ksenia Sobčak

Kommersant/Willwest News/Profimedia

Aleksandr Ionov, šef tajanstvenog Javnog odbora za otkrivanje strane intervencije, rekao je da je u tijeku provjera je li Sobčak financirana iz inozemstva, a pod istragom je i njezin medij Ostorozhno Novosti.

"Ako se pronađe dokaz da ju je netko financirao izvana, Sobčak će biti proglašena stranim agentom", rekao je Ionov. No ona tvrdi suprotno - smatra da je cilj te istrage izvršiti pritisak na nju i njezinu medijsku kuću.

Unatoč Putinovim vezama s njezinom obitelji, posljednjih se godina snažno protivila njegovoj autoritarnoj politici.

"Naš komercijalni direktor Kiril Sukhanov je u pritvoru, kako su rekli, zbog ‘ucjene‘. Ovo je pomahnitalost, ma to je smiješno, besmislica. Kiril je poslovni čovjek i naš čovjek za prodaju. Ja i cijeli naš tim ovo doživljavamo kao još jednu represiju nad medijima u zemlji. Nemaju nam što prišiti i to ih ljuti. Stalno privode naše novinare. Sad su uhvatili Kirila i podižu slučaj protiv njega. Odvjetnik je u kontaktu s njim, pratimo slučaj", ispričala je Sobčak.

Putin je ranije izvukao njezina oca iz Rusije kako bi se on mogao liječiti na zapadu, a to se događalo u vrijeme kad je Sobčak bio tražen zbog navodne korupcije. Kasnije je snimljen i na Sobčakovu sprovodu, zajedno s Ksenijom i njezinom majkom, ruskom senatoricom Ljudmilom Narusovom. Ona je bila glasovala protiv zakona povezanih s ratom u ruskom parlamentu te je optužila nejgovu državnu TV za ‘besramne laži‘ o sukobu u Ukrajini.

image

Ljudmila Narusova i Ksenia Sobčak

Ekaterina Chesnokova/Sputnik Via Afp

Ksenia, jedno od najpoznatijih ruskih lica, bila je četvrta na predsjedničkim izborima u Rusiji 2018., za koje su mnogi smatrali da su bili namješteni u Putinovu korist. Unatoč kritiziranju ruskog vođe, održala je osobni sastanak s njim prije nego što je najavila da će mu se suprotstaviti.

Ksenia je ranije bila vrlo popularna ruska TV voditeljica te je 2006. pozirala i za Playboy.

image

Ksenia Sobčak

Playboy/East2west News/Willwest News/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43