HARRY I ANDREW

Nemilosrdna analiza windsorskih ‘rezervi‘: Mamini sinovi slabi na glumice, koji su otišli u rat - pa osramotili obitelj

Nigel Cawthorn piše o sličnostima i razlikama dvojice prinčeva, braće budućih kraljeva koji nisko kotiraju na listama popularnosti

Princ Harry i princ Andrew na pogrebu kraljice Elizabete II.

 Marcin Nowak/Shutterstock Editorial/Profimedia/Marcin Nowak/shutterstock Editorial/profimedia

Kakva su razmišljanja Britanaca o njihovoj kraljevskoj obitelji, nekoliko dana prije krunidbe kralja Charlesa i kraljice Camille, otkrila je velika anketa na uzorku od 11.450 ispitanika iz cijele zemlje koju je proveo lord Michael Ashcroft, parlamentarni zastupnik iz redova konzervativaca. Rezultati su, barem brojke popularnosti pojedinih Windsora, očekivani.

Tako princa Harryja kao pozitivca gleda samo 22 posto ispitanika, a samo 18 posto njih simpatizira njegovu suprugu Meghan, vojvotkinju od Sussexa. Najgore je prošao princ Andrew o kojem pozitivno mišljenje ima samo sedam posto Britanaca.

S obzirom na ispitivanje javnog mišljenja poznati kraljevski biograf Nigel Cawthorn nije mogao izabrati bolji trenutak za objavu nove knjige "Windsor Spares: The Prince Harry And Prince Andrew‘s Soap Opera!". On je detaljno analizirao razloge zbog kojih prinčevi kotiraju tako nisko u narodu, po čemu su slični, a po čemu različiti. The Daily Mail je u sažetku knjige iznio najbitnije točke ove priče, sapunice, kako govori naslov.

Danas se čini nemogućim da su oba princa, oba rođena kao "rezerve", tj. kao drugo dijete nakon prijestolonasljednika, jednom bili omiljeni u narodu i jako voljeli jedan drugoga.

image

Naslovnica knjige Windsor Spares

/Amazon/screenshot

U djetinjstvu, Harry je obožavao strica s kojim je dijelio zanimanje za vojsku i vojnu karijeru. Cawthorn piše kako je Harry uvijek iznova tražio da mu Andrew priča o svojim pothvatima iz vremena kada je upravljao helikopterom u Falklandskom ratu. Andrew je to rado činio. Harry je bio impresioniran, a kasnije je i sam svima koji su željeli čitati, u svojoj biografiji "Rezerva" i intervjuima, pričao o pucanju na pobunjenike u Afganistanu iz helikoptera.

Slabi na glumice

Osim te, među dvojicom prinčeva, ima još mnogo sličnosti. Oba su se zaljubila u polupoznate američke glumice, Meghan Markle i Koo Stark. U mladosti su se ludo provodili, bili u vezama s lijepim i uspješnim ženama, te uživali u reputaciji zgodnih playboya.

Brojne priče o sličnosti strica i nećaka, prikazuju u neugodnom svjetlu - kao grube i bezobrazne mladiće i muškarce iz više klase, pritom jako razmažene. Često se to pripisivalo odgoju i odrastanju dvojice prinčeva za koje razni autori i stručnjaci za kraljevsku obitelj, oduvijek govore da su bili "mamini sinovi". Andrew je, poznato je, bio miljenik kraljice Elizabete II. On je bio jedini od njezine djece koji je majku smio poljubiti u oba obraza. Princ Charles morao se klanjati.

Kao i kraljica sa svojom "rezervom" i princeza Diana udovoljavala je svakom hiru svojeg mlađeg sina i puštala ga da radi što želi. Iako nikad nije rekla da ima miljenika, to je oduvijek bilo jasno. Činila je sve da se Harry osjeća važnim i čak ga nazvala Good King Harry (dobri kralj Harry).

Od ranog djetinjstva, oba su princa bila mnogo nepristojnija, zločestija od starije braće.

image

Kraljica Elizabeta i princ Andrew 1982. godine

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

"Beba je predivna. Sve u svemu, sigurna sam da ćemo ga svi strašno razmaziti!", napisala je kraljica Elizabeta o Andrewu u pismu rođakinji. Dadilja ga je zvala "dječjim gunđalom", otac "gazdom" jer je bio jako tvrdoglav i činio sve da dobije ono što želi. Kada se jednom na nekoj filmskoj premijeri Andrew pojavio s modricom na oku, princ Philip je komentirao kako je za nju kriv "gazda", a svi su mislili da govori o kraljici Elizabeti.

Nepodopštine im nisu bile strane

Andrew je skrivao pribor za jelo sa stolova koje je osoblje postavilo, vezao zajedno vezice na čizmama stražara, podmetnuo je baki "jastuk koji prdi", a majci posuo krevet prahom koji izaziva svrbež. Jednom se popeo na krov Buckinghamske palače da bi okrenuo TV- antenu. Iako nije mogla gledati televiziju, kraljici je to bilo urnebesno smiješno.

Ni princeza Diana nije se trudila spriječiti sinovljeve nepodopštine. Kada je Harry jednom prilikom povukao hlače svojeg učitelja glazbe i povikao "Vidim ti pim..k!", ona se samo nasmijala. Ni ona ni Charles nisu intervenirali kada su Harry i William "u šali" udarali kraljevskog tjelohranitelja Kena Warfea. Godinama kasnije Wharfe će reći kako je mlađi princ posebno volio udarce usmjeriti na njegove prepone te bi se on, kada bi ga pogodili "u pravo mjesto", savijao od boli.

Harry je svojoj 60-godišnoj dadilji Olgi Powell, kad bi ga pokušala opomenuti zbog kakve nepodopštine, govorio: "Idi u svoju sobu, Olga". Harry je došao na ideju da on i brat voze go-karte po savršeno pokošenoj tratini u domu njegova oca Highgrove. Iako je William govorio kako će se Charles ljutiti, Harryju je bilo svejedno. U stvari, svaki put kada bi stariji brat pokušao spriječiti nevolje, Harry mu je odgovarao: "Ja mogu što hoću jer neću biti kralj. Ti ne možeš, jer ćeš ti biti".

image

Kralj Charles sa sinovima Harryjem i Williamom 2007. godine

Leon Neal/Afp

‘Dečki koji ne obećavaju‘

Još jedna sličnost između Harryja i Andrewa o kojoj piše Cawthorne, je ta da nijedan od prinčeva nikada nije bio "najbistriji u ekipi". Harryjeve najviše ocjene u Etonu bile su ekvivalent trojki iz zemljopisa i četvorki iz umjetnosti, no bio je dobar u sportu. Andrew se, pak, nije trudio pokazati ni da je dobar u sportu u internatu Gordonstoun u Škotskoj.

Najveća razlika između Harryja i Andrewa je u tome što je Andrew, potaknut majčinim obožavanjem, sebe vidio kao središte svemira i što na njegov prenapuhani ego ništa nije moglo utjecati, čak ni činjenica da ga kolege baš ne vole. Tijekom godina, njegove bivše kolege će u raznim prilikama ispričati kako se Andrew pravio važan, ali je prošao i nemilosrdno ribanje zbog svojeg ponašanja. Ocjene su mu bile katastrofalne, a u završnom razredu najviše je guštao u čitanju stripova i "trećerazrednih magazina".

Harry, koji je u Eton došao s 14 godina, više se usredotočio na pobunu. Kasnije je tvrdio kako se osjećao kao "nitko i ništa", kao "dečko koji ne obećava", jer se uvijek natjecao sa starijim bratom. Njegove podvale u školi znale su biti iznimno djetinjaste: stavio bi knjigu nad vrata tako da padne na glavu učitelju kada ih otvori. Bio je poznat i po "kratkom fitilju", jednom je upao u nevolje kada se razbjesnio i posvađao s drugim učenikom koji je simpatizirao istu djevojku, pa udarcem nogom razbio prozor.

"Harry je bio poput petarde. Drugi su se učenici trudili ne uznemiriti ga, jer bi na najmanji povod krenuli problemi", rekao je jednom njegov bivši profesor.

Problematični prinčevi

Kao tinejdžer, uživao je u statusu "zločestog dečka", preferirao je votku, pušio marihuanu (na Etonu su ga zvali "Hash Harry"). Bio je često grub i vrijeđao druge ljude. Jednom se potukao u pubu. Izbacili su ga nakon što je kuhara, Francuza, nazvao "jeb...m žabarom".

Andrew je mnogo pažljivije birao koga će uvrijediti, no njegovi zaposlenici i tjelesni čuvari bili su lake mete. Ken Wharfe, koji je jednom morao zamijeniti mjesto u avionu jer je "zaklanjao pogled Andrewu", opisao ga je kao osobu bez manira. Drugi zaposlenik Palače rekao je: "On se ponaša prema osoblju na šokantan i odbojan način. Nevjerojatno je nepristojan prema osobnim čuvarima, doslovno je bacao stvari na pod i prostačeći tražio da ih podignu."

Fatalni ženama

Oba su princa bila jako privlačna ženama. Za Harryja svi znaju da je imao 16 kada je izgubio nevinost na livadi iza puba s tri godine starijom djevojkom, kako je napisao u svojoj knjizi. Andrewa, "princa srcolomca" opsjedale su djevojke gdje god se pojavio. Obojica su uvijek imala žensko društvo, a pričalo se kako je Harry znao pitati: "Što kažeš na to da odemo u moju palaču na još jedno piće?".

image

Princ Harry u Las Vegasu 2012. godine

Lma/Bauer Griffin/Profimedia/Lma/bauer Griffin/profimedia

Kada je imao 21 godinu, magazin People proglasio je Andrewa jednim od najpoželjnijih neženja na svijetu, a druženje s brojnim ženama, najčešće bujnim plavušama, modelima i glumicama, donijelo mu je nadimak Randy Andy, pohotni Andy. Uživao je na partyjima širom svijeta, guštao u statusu zavodnika, mediji su objavljivali priče žena s kojima je bio i koje su iznosile ne baš pohvalne činjenice o njegovu ljubavnom umijeću i njegove razgolićene fotografije.

Andrewu se 1981. godine dogodila prava ljubav s američkom starletom Koo Stark koju je upoznao u jednom londonskom noćnom klubu. Prišla je njemu i njegovu društvu koje je ludovalo na plesnom podiju i zamolila ih da se stišaju. Princ joj je odgovorio da ne bude dosadna, da se oni sjajno zabavljaju i pozvao je da im se pridruži. Priča će potrajati dvije godine. Andrew će se 1986. godine oženiti Sarom Ferguson, šest godina kasnije razvesti, a završiti gurnut u pozadinu, razriješen svih dužnosti nakon optužbi za seksualno zlostavljanje i povezanost sa seksualnim predatorom Jeffreyem Epsteiom.

image

Princ Andrew

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Harry je također volio plavuše i imao nekoliko duljih, ozbiljnih veza, te se čak trudio biti jako diskretan. No, imao je i drugu stranu, koju su britanski mediji vrlo rado otkrivali - njegova ludovanja i tulumarenja po svijetu, pijanstava i zabave. I on je imao svoje golišave fotografije, snimljene 2012. godine u Las Vegasu.

Ljubav prema uniformama

Kao "rezerve" oba su muškarca učinila ono što su braća prijestolonasljednika često radila u povijesti - odjenuli su vojne uniforme. Harry je osim Andrewa imao još jedan uzor, brigadira Jamesa Hewitta, "stričeka Jamesa", ljubavnika njegove majke Diane koji mu je čak donio posebno izrađenu maskirnu uniformu i vodio ga u posjete vojarni kraljevske konjice.

image

Princ Harry 1993. godine

Dave Hartley/Shutterstock Editorial/Profimedia/Dave Hartley/shutterstock Editorial/profimedia

Kao i Andrew, i on se priključio vojsci i po mnogima su to bili njihovi najbolji dani, barem što se tiče karijere. Oba princa su se mučila s nalaženjem adekvatne uloge kao zaposlenika monarhije nakon što su skinuli vojne odore.

Posebno je problematičan bio princ Andrew koji se pokazao kao ne baš uspješan predstavnik kraljevske obitelji i svoje zemlje na raznim funkcijama koje su mu pokušavali dati poput one trgovinskog predstavnika. Više se bavio razmišljanjima o osobnoj zaradi te putovanjima i druženjima s elitom i slavnima.

Pad popularnosti

Harry je tu bio uspješniji, obavljao je brojne kraljevske dužnosti i sve manje ga je pratio glas razmaženog princa te je, ušavši u 30-te godine života, postao šarmantni zafrkant. Onda je upoznao Meghan Markle.

image

Meghan Markle i princ Harry

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

I dok je Andrew ostao bez titula i mjesta među zaposlenicima Tvrtke odlukom svoje majke, Harry se svega odrekao sam. Zatim se cijelom svijetu, kroz dokumentarne filmove, knjigu "Rezerva" i intervjue požalio kako je obitelj bila grozna prema njemu.

Zbog toga je njegova popularnost dodatno pala. Ipak, kako piše Cawthorne, ostaje mu utjeha da će se druga "rezerva", Andrew, i Britancima i svjetskoj javnosti uvijek još manje sviđati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22