BOMBASTIČNO ŠTIVO

Neugodna istina koju su na dvoru pokušali sakriti: ‘Charles nigdje ne ide bez medvjedića i wc daske, a tek Andrew...‘

Nova knjiga o skandalima, ljubavnim aferama, izdajama koje su se događale u britanskoj kraljevskoj obitelji izaći će 26. travnja

Princeza Anne, princeza Beatrice, princ Andrew, Camilla, vojvotkinja Cornwalla, kraljica Elizabeta II., princ Charles, Meghan, vojvotkinja od Sussexa, princ Harry, Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea, prince William, princeza Charlotte i princ George na balkonu Buckinghamske palače

 Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Na tržištu će se kroz nekoliko dana, točnije 26. travnja, naći nova knjiga o skandalima, ljubavnim aferama, izdajama koje su se događale u britanskoj kraljevskoj obitelji. "The Palace Papers: Inside the House of Windsor, the Truth and the Turmoil", kako je naslov ovog bombastičnog štiva koji se bez sumnje niti najmanje neće svidjeti palači, potpisuje Tina Brown, bivša urednica Vanity Faira i New Yorkera, koja je autorica i "The Diana Chronicles". Brown zapravo novom, vrlo opširnom knjigom, nastavlja s mjesta na kojem je stala u svojoj posljednjoj knjizi - smrti Lady Di, i dokumentira sljedećih 25 godina povijesti obitelji. Kako otkriva britanski The Independent, pokriva sve članove kraljevske obitelji u jednakoj mjeri, a za svoj novi projekt Brown je intervjuirala više od 120 izvora.

The Independent je tako izdvojio ključne tvrdnje iz knjige.

1. Princ Charles bio je "previše potrebit i ranjiv" zbog čega od majke nikada nije mogao zaslužiti odobravanje, puno uvažavanje. Iako za tim očajno žudi, nikada ga neće dobiti upravo zbog svog karaktera, jer je on za kraljicu Elizabetu "previše zahtjevan, previše emocionalan, previše kompliciran, previše egocentričan." Čak je i njegov pokojni otac princ Philip smatrao kako Charles nije "materijal za kralja". Među primjerima se navodi kako Charles inzistira da na putovanja sa sobom ponese svoj ortopedski krevet, slike, zahodsku dasku i toaletni papir Kleenex Velvet. Također, prema tvrdnjama iz knjige, njegov bivši pomoćnik Michael Fawcett bio je zadužen za osiguranje da Charlesov medvjedić iz djetinjstva putuje svuda gdje je princ, zaštićen u plastičnoj vrećici za košulje.

image

Princ Charles

Arthur Edwards/AFP

2. Princ Harry mislio je da treba brzo oženiti Meghan kako bi mogla dobiti policijsku zaštitu. Kada je počeo izlaziti s američkom glumicom, burna romansa zabrinula je princa Williama, napisala je Brown. Vojvoda od Cambridgea strahovao je da će Meghan biti pod izuzetnim pritiskom ako postane stalni član kraljevske obitelji te se plašio da nije imala dovoljno dugo vremena da se udomaći u Velikoj Britaniji. Međutim, Harry je brzo otklonio bratove brige. Prema knjizi, Harryjev odgovor na Williamove strahove bio je da bi najučinkovitiji način zaštite Meghan bio oženiti je "što je prije moguće" kako bi ona dobila istu policijsku zaštitu.

image

Princ Harry i Kate Middleton s djecom na Uskrs

Shutterstock Editorial/Profimedia

3. Palača priznaje da nije shvatila ozbiljno rasprave o rasi. Jedna od najvećih optužbi iz intervjua vojvode i vojvotkinje od Sussexa s Oprah bila je da je unutar kraljevske obitelji bilo "nekoliko razgovora" o tome koliko bi beba Meghan i Harryja mogla biti tamna kad se rodi.

image

Princ Harry i Meghan Markle

Utrecht Robin/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia

4. Kraljica je mislila da će intervju princa Andrewa za BBC Newsnight 2019. biti o njegovim poduzetničkim projektima. Međutim, u zapanjujućem razgovoru, Andrew je branio svoju vezu s osuđenim seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom. Negirao je i da je ikada susreo Virginiju Giuffre koja je tvrdila da je imala seks s princom kad joj je bilo 17. godina. Mučni intervju u kojem je Andrew ispričao gomilu gluposti, kraljica je, tvrdi Brown, gledala sama u sobi u Windsoru.

image

Kraljica Elizabeta II. i njezin sin, princ Andrew

Richard Pohle/AFP

5. Meghan je 'bjesnila' na osoblje uoči svog vjenčanja. Samo nekoliko dana prije emitiranja Harryjevog i Meghanina intervjua s Oprah Winfrey, The Times je otkrio da se Meghan suočila s pritužbom na maltretiranje od strane jednog od njezinih najbližih savjetnika tijekom svog boravka u Kensingtonskoj palači. Sada je nova knjiga dala vlastiti prikaz Meghanina ponašanja, usredotočivši se na razdoblje prije vjenčanja kada se navodno posvađala s osobljem zbog korištenja jedne od kraljičinih tijara. Kako piše Brown o "Tiaragateu", Meghan je više puta tražila da koristi tijaru - koju joj je posudila kraljica za vjenčanje za svoje frizerske probe. To je navodno zabranila kraljičina garderobijerka Angela Kelly, zbog čega se navodno Harry umiješao i "ispalio kao projektil". Mnogi su suradnici u palači navodno postajali vrlo umorni od Meghaninih zahtjeva, a izvor iz palače rekao joj je da je buduća mladenka "puno bjesnila".

6. Ručak princa Andrewa s budućim premijerom Borisom Johnsonom. U knjizi Tine Brown ima puno vrijednih anegdota o princu Andrewu, ali u jednom posebno nezaboravnom primjeru, sada osramoćeni princ pokušao je nagovoriti tadašnjeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona da smanji broj semafora u glavnom gradu. Nakon što je Andrew otišao s ručka, Johnson se okrenuo i navodno komentirao: 'Ja sam zadnja osoba koja bi bila republikanac, ali je*ote, ako ću morati još jednom tako provesti ručak, uskoro ću biti".

Britanski tabloid Daily Mail otkriva pak kako Brown u svojoj knjizi otkriva kako je Epstein Andrewa nazivao iza leđa "idiotom, ali za njega korisnim", kako ga nitko nije doživljavao zrelom osobom, da je bio preseksualan poput kakvog adolescenta. Pored toga pišu i kako se u knjizi spominje da je bivša djevojka princa Harryja, Cressida Bonas, nagovorila princa da potraži pomoć kod psihoterapeuta jer je zbog pritiska javnosti imao teškoća. Kako bi pronašao pravu osobu, poslušao je savjet MI6. "Postojala je potreba za nekim tko bi bio nevjerojatno diskretan i tko bi razumio kako je to imati javnu verziju svog života i privatnu verziju svog života', citirala je Brown kontakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:20