GOLDA

Nevjerojatna transformacija Helen Mirren ipak nije prošla bez negativnih reakcija: ‘Ti nisi Židovka!‘

Glasovita britanska glumica ima glavnu ulogu Golde Meier u filmu čija je premijera zakazana za 25. kolovoza

Helen Mirren kao Golda Meir

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

U novoj najavi za nadolazeći film "Golda" otkrivena je, piše CNN, impresivna transformacija Helen Mirren u prvu izraelsku premijerku Goldu Meir.

"Godine 1973., vođa najosporavanije regije na svijetu bila je Golda Meir." glasi tekst koji je prikazan preko ekrana na početku najave, prije nego što se Mirren vidi kako utjelovljuje moćnu političku figuru usred priprema za obraćanje građanima Izraela.

Film je temeljen na istinitoj priči u čijem je središtu Meir usred napetih 19 dana u vrijeme Jomkipurskog rata 1973. godine. U traileru se vidi Mirren s raznim suvremenicima glasovite izraelske premijerke poput Henryja Kissingera kojeg glumi Liev Schreiber, a koji izgleda praktički neprepoznatljivo u svojoj transformaciji u bivšeg američkog političara. Meir je dužnost izraelske premijerke obnašala između 1969. i 1974. Bila je moćna svjetska figura, ali je kako se priča, do posljednjih dana života osjećala je krivnju zbog onih koji su izgubili život u Jomkipurskom ratu.

"Znate li koliko je ljudi umrlo?", čuje se u najavi kako Schreiber pita Mirren.

"Svi ti dječaci, tu ću bol ponijeti u grob.", ozbiljno je odgovorila.

image

Helen Mirren

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

"Golda" nije prvi film u kojem je Mirren tumačila značajnu židovsku figuru. Glumila je izbjeglicu Mariju Altmann u drami "Woman in Gold" iz 2015. uz Ryana Reynoldsa, a ta izvedba donijela joj je nominaciju za nagradu SAG u kategoriji glavne glumice. Mirren, koja je osvojila Oscara za ulogu kraljice Elizabete u filmu "Kraljica" iz 2006., ipak se suočila s negativnim reakcijama kada je prošle godine objavljeno da će igrati Meier jer su neki smatrali da je Židovka trebala dobiti ulogu umjesto Mirren, koja nije Židovka. Premijera filma "Golda" zakazana je za 25. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:41