BAHATI PREPRODAVAČI

Nisu htjeli vratiti ukradene pjesme Eaglesa pa zaradili optužnicu: Među njima je i ‘Hotel California‘

Izvorno ih je kasnih 1970-ih ukrao autor koji je bio angažiran za pisanje biografije benda, rekao je ured tužitelja

Don Henley

 Ethan Miller/Getty Images/Profimedia/Ethan Miller/Getty Images/Profimedia

Trojica muškaraca optužena su u SAD-u za posjedovanje notnih zapisa u vrijednosti od preko milijun američkih dolara, a koji su pripadali jednom od osnivača legendarne grupe Eaglesa, Donu Henleyju. Među njima su, piše The Guardian, i rukom pisani stihovi najpoznatije pjesme benda "Hotel California".

Tužitelji su rekli da su Glenn Horowitz (66), Craig Inciardi (58) i Edward Kosinski (59), znali da su dokumenti - koji su uključivali tekstove drugih pjesama s albuma koji se također zove "Hotel California", poput "Life in the Fast Lan" i "New Kid In Town" bili ukradeni.

Muškarci su pokušali prodati rukopise, izmislili su lažno porijeklo i lagali aukcijskim kućama, potencijalnim kupcima i policiji o podrijetlu materijala, priopćilo je ured okružnog tužitelja New Yorka. Također su navodno sudjelovali u "višegodišnjoj kampanji kako bi spriječili Henleyja da vrati rukopise".

Izvorno ih je kasnih 1970-ih ukrao autor koji je bio angažiran za pisanje biografije benda, rekao je ured tužitelja.

Godine 2005. biograf je prodao dokumente Horowitzu, trgovcu rijetkim knjigama, koji ih je pak prodao Inciardiju i Kosinskom.

Kad je Henley doznao da Iniciardi i Kosinski pokušavaju prodati dijelove rukopisa, podnio je policijske prijave, rekao optuženicima da su materijali ukradeni i zatražio povrat svoje imovine - što su oni odbili.

Horowitz, Inciardi i Kosinksi na kraju su "zaradili" optužnicu Vrhovnog suda države New York za urotu. Inciardi i Kosinski optuženi su i za kazneno djelo posjedovanja ukradene imovine, a Horowitz za pokušaj kriminalnog posjedovanja ukradene imovine i ometanje kaznenog progona.

"New York je središte svjetske klase za umjetnost i kulturu, a oni koji se bave kulturnim artefaktima moraju se strogo pridržavati zakona", istaknuo je okružni tužitelj Alvin Bragg.

"Nema mjesta za one koji bi nastojali ignorirati osnovna očekivanja poštenog poslovanja i potkopati povjerenje javnosti u našu kulturnu trgovinu za vlastite ciljeve. Ovi optuženici pokušali su zadržati i prodati te jedinstvene i vrijedne rukopise, iako su znali da na to nemaju pravo. Izmišljali su priče o podrijetlu dokumenata i njihovom pravu da ih posjeduju kako bi mogli zaraditi", zaključio je tužitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:46