ODLAZAK OSKAROVKE

‘Nitko nije htio prihvatiti ulogu tako groznog i okrutnog lika, samo ja! Hvala vam što ste me mrzili...‘

Zbog majčinstva je stavila svoju karijeru na čekanje čak 11 godina, a onda se maestralno vratila glumi u dobi od 40 godina

Louise Fletcher

 Fantasy Films/Collection Christophel Via Afp

Američka glumica Louise Fletcher čija je zadivljujuća uloga okrutne i proračunate medicinske sestre Ratched u kultnom filmu "Let iznad kukavičjeg gnijezda" postavila nove standarde za filmske negativce i donijela joj Oscara, umrla je u 88. godini.

Preminula u snu okružena obitelji u svom domu u Montdurausseu u Francuskoj, rekao je njezin agent David Shaul za Associated Press u petak.

Fletcher je piše, ABC bila glumica koja je kasno doživjela svoj procvat. Nakon što je godinama njezina karijera bila na čekanju jer se posvetila odgoju svoje djece, Fletcher je bila u svojim ranim 40-ima i slabo poznata kada je 1975. zajedno s Jack Nicholsonom dobila ulogu u filmu redatelja Miloša Formana. Samom Formanu ona nije bila nepoznata, zamijetio ju je godinu dana prije u njezinim povratničkom filmu redatelja Roberta Altmana "Lopovi poput nas" i bio zadivljen njezinom interpretacijom. Međutim, ono što Fletcher nije u to vrijeme nije znala, jest da su Formana mnoge druge ugledne zvijezde, uključujući Anne Bancroft, Ellen Burstyn i Angelu Lansbury, odbile.

‘Voljela sam što ste me svi mrzili‘

"Bila sam zadnja osoba koja je dobila ulogu. Tek kad smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje se nisu htjele pojaviti u ulozi tako užasnog lika." prisjetila se u intervjuu iz 2004. godine.

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" postao je prvi film nakon "Dogodilo se jedne noći" iz 1934. godine koji je osvojio nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca, najbolju glumicu i najbolji scenarij.

image

Louise Fletcher i Jack Nicholson u ‘Letu iznad kukavičjeg gnijezda‘

Fantasy Films/Collection Christophel Via Afp

Držeći svog Oscara na ceremoniji 1976., Fletcher je publici rekla: "Voljela sam što ste me svi mrzili." Zatim se obratila svojim gluhim roditeljima u Birminghamu, Alabama, govoreći i koristeći znakovni jezik: "Želim vam zahvaliti što ste me naučili da sanjam. Vidite kako se moj san ostvaruje." Trenutak šutnje popraćen je gromoglasnim pljeskom. Uloga u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" donijela joj je i BAFTA-u i Zlatni globus, čime je postala nakon Audrey Hepburn i Lize Minnelli tek treća glumica u povijesti koja je za jednu ulogu uspjela pokupiti sve tri nagrade. Kako je maestralno odradila ulogu omražene sestre Ratched, govori i podatak da je znala doživljavati neugodnosti u javnosti kod onih koji nisu znali razdvojiti fikciju od stvarnosti. Lik je bio toliko nezaboravan da će postati osnova za Netflixovu seriju "Ratched", 45 godina kasnije.

Inače, na večeri nakon što su osvojili Oscare, Forman je ironično komentira Fletcher i njezinom kolegi Jacku Nicholsonu: "Sada ćemo svi napraviti velike promašaje."

Na kratke staze bio je u pravu.

Forman je režirao "Kosu", filmsku verziju popularnog brodvejskog mjuzikla koja nije uspjela rekreirati privlačnost scenske verzije. Nicholson je režirao i glumio u "Goin‘ South", koji se općenito smatra jednim od njegovih najgorih filmova. Fletcher je potpisala za "Egzorcist II: Heretik", pogrešno zamišljeni nastavak kultnog originala.

Nominirana za Emmyja

Pored toga glumicu su daleko više nego njezine muške vršnjake, godine ometale u pronalaženju glavnih uloga u Hollywoodu. Ipak, radila je kontinuirano veći dio svog života. Njezina filmografija nakon "Leta iznad kukavičjeg gnijezda", uključivala je "Mama Drakula", "Mrtva djeca" i "Dječak koji je mogao letjeti".

Bila je nominirana za Emmyja za svoje gostujuće uloge u TV serijama "Joan of Arcadia" i "Picket Fences", a imala je i ulogu vjerskog vođe Kai Winn Adami u "Star Trek: Deep Space Nine". Glumila je majku glazbenog dua Carpenters u "The Karen Carpenter Story" iz 1989. godine, no nikada više nije ponovila uspjeh kao što je to bilo s Formanovim filmom.

Fletcher je u karijeri kočila i njezina visina. Sa 178 centimetara često bi bila odmah izbačena s audicije jer je bila viša od glavnog glumca.

image

Louise Fletcher

Fantasy Films/Collection Christophel Via Afp

U Los Angeles se preselila kako bi započela svoju glumačku karijeru ubrzo nakon što je diplomirala na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline. Radeći danju kao recepcionerka kod jednog liječnika, a noću učeći s poznatim glumcem i učiteljem Jeffom Coreyjem, počela je dobivati ​​jednodnevne poslove na TV serijama kao što su "Wagon Train", "77 Sunset Strip" i "The Untouchables".

Karijera na čekanju

Potom se ranih 1960-ih udala za producenta Jerryja Bicka i u kratkom roku rodila dva sina. Odlučila je zbog majčinstva staviti svoju karijeru na čekanje i nije radila 11 godina, a od Bicka se razvela 1977.

"Odlučila sam prestati raditi, ali to nisam vidjela kao izbor. Osjećala sam se prisiljenom ostati kod kuće.", ispričala je poslije. Unatoč svim preprekama, srećom vratila se glumi u čemu je vjerojatno bilo presudno što se već kao malena naučila upornosti.

Punog imena Estelle Louise Fletcher rođena je kao drugo od četvero djece 22. srpnja 1934. u Birminghamu. Njezina je majka od rođenja je bila gluha, a otac joj je bio putujući biskupski svećenik koji je izgubio sluh kada ga je udario grom u dobi od četiri godine.

"Bilo je to kao da imate roditelje imigrante koji ne govore vaš jezik", ispričala je 1982.

Djeci Fletcherovih pomogla je teta s kojom su godinu dana živjeli u teksaškom Bryantu. Učila ih je čitati, pisati i govoriti, ali i pjevati i plesati. Upravo zahvaljujući tome Fletcher je shvatila da želi glumiti. Dodatno ju je inspirirao, rekla je svojedobno, film "Lady in the Dark" s Ginger Rogers.

"Taj i drugi filmovi naučili su me da vaš san može postati stvarnost ako to dovoljno jako želite. Zahvaljujući njima sam znala da neću morati ostati u Birminghamu i biti kao svi ostali."

Iza nje su ostala dva sina, John i Andrew Bick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:34