WILLEM-ALEXANDER

NIZOZEMSKI KRALJ PRIZNAO DA VEĆ 21 GODINU VODI DVOSTRUKI ŽIVOT 'Nitko me nikada nije prepoznao, neki bi postali sumnjičavi tek kad bi mi čuli glas...'

kraljica Maxima i kralj Willem-Alexander
 REUTERS

Nizozemski kralj Willem-Alexander prije četiri godine naslijedio je krunu od majke, kraljice Beatrix, i iako je od malih nogu, htio - ne htio, zbog 'plave krvi' bio pod povećalom javnosti, čini se kako je neke detalje iz privatnoga života itekako dobro skrivao od sugrađana i ostatka svijeta.

Tek je sad, u intervjuu za ugledni list De Telegraaf, otkrio kako već 21 godinu barem dva puta na mjesec leti avionom, ali ne kao putnik, nego kao kopilot na komercijalnim letovima, prenosi BBC.

- Osjećaj je fantastičan. Ovo ljeto učit ću upravljati Boeingom 737 - izjavio je 50-godišnji Willem-Alexander. Nizozemska aviokompanija KLM potvrdila je kako je kralj često pilotirao s njihovim kapetanom Maartenom Putmanom, uglavnom na letovima za Njemačku, Veliku Britaniju i Norvešku. Do sada je letio zrakoplovom marke Fokker 70, ali te avione u KLM-u uskoro planiraju zamijeniti Boeingom. Willem-Alexander u nekoliko navrata upravljao je i vladinim službenim letjelicama.

- Putnici me nijednom nisu prepoznali u uniformi, ali neki su možda posumnjali tko sam jer im je moj glas bio poznat, iako im se nikada nisam predstavio - rekao je nizozemski kralj.

Dodao je da je više šanse da ga netko prepozna bilo prije 11. rujna 2001. godine, do kada su vrata kokpita uvijek bila otključana.

Naveo je i kako ga letenje opušta više od ičega i nada se da će u skoroj budućnosti moći putovati do dalekih destinacija.

Osim Willemu-Alexanderu, pilotiranje je strast sultanu od Bruneja Hassanalu Bolkiahu, jordanskom kralju Abdullahu te engleskim prinčevima Williamu i Harryju, no oni ipak upravljaju privatnim letjelicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:39