NOVI WEINSTEIN?

Nižu se optužbe i prijetnje: ‘Nadam se da je taj odvratni zlostavljač u strahu. Slijedi bomba!‘

Digla se bura protiv slavnog redatelja. Optužbe kažu da je njegovo ponašanje odvratno, zlostavljački, neprofesionalno i neprihvatljivo
Joss Whedon
 Axelle/bauer-griffin/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Odvratno, zlostavljački, neprofesionalno i potpuno neprihvatljivo, takvo je, ako je za vjerovati glumcu Rayu Fisheru, bilo ponašanje Jossa Whedona na setu blockbustera "Liga pravde".

Whedon, smatran za žanrovskog vunderkinda još od rada na kultnoj teen seriji "Buffy, ubojica vampira" te radu na "Avengersima" kojima je za Marvel zgrnuo milijarde 2017. je na set, kako je već poznato, "Lige pravde", uskočio nakon što je prvi redatelj Zack Snyder usred snimanja bio prisiljen otići, dijelom zbog samoubojstva kćeri, a dijelom zbog nezadovoljstva Warner Brosa i DC Comics studija njegovim prijašnjim filmovima o Supermanu i Batmanu.

Kako je Liga trebala biti kulminacija superherojske sage u kojoj će se zajedno pojaviti Superman, Batman, Wonder Woman i ostali, DC se okrenuo ljutim rivalima u Marvelu i uzeo im Whedona koji je na sličan način, ali uspješno u "Avengersima" okupio heroje poput Captain Americe, Hulka i ostalih.

image
Justice League (2017)
Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Iako je DC film uglavnom podbacio i kod kritike i publike, Whedonovo petljanje u poluzavršeni film ipak je blago hvaljeno, i bio je nazivan spasiteljem i te sage.

I tu bi priča stala da se nisu dogodile dvije stvari.

Prvo Zack Snyder se vratio režiranju filmova i na krilima okorjelih fanova najavio je da će dovršiti svoju verziju "Lige pravde", s oko sat vremena dosad neviđenog materijala, a drugo, Ray Fisher koji u filmu glumi Cyborga, počeo je iznositi neugodnu istinu o Whedonovu ponašanju na setu.

Što se zapravo događa?

Fisher tvrdi da je "Ligu pravde" bilo mučno završavati jer je Whedon maltretirao glumce i ponašao se grubo i zlostavljački, ali u detalje nije ulazio jer mu "to brani ugovor o tajnosti koji je potpisao".

Stvar je kulminirala ovog vikenda na Comic Conu, velikoj američkoj stripovskoj konvenciji koja je ovaj put zbog korone održana preko videolinkova, a u njima je Fisher nastavio udarati po Whedonu koji se dosad nije javno očitovao o slučaju.

- Mislim da šuti jer ga je strah, i dobro je da ga je strah jer ja neću stati. Trenutačno skupljam svjedočanstva ljudi koji su s njime radili i istina će se doznati na ovaj ili onaj način - poslao je Fisher poruku.

image
Ray Fisher
Vibrant Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia

Očito se iza brda valja nešto veliko jer i drugi glumci počeli su iznositi svoje tvrdnje o Whedonu. Redatelj Kevin Smith potvrdio je ranije kako je čuo da se na setu "Lige pravde" odvijala prava drama u kojoj je svima bilo neugodno kako Whedon vrijeđa glumce i Snydera, nazivajući sve dotad snimljeno smećem i sramotom.

Situacija s Whedonom nije nimalo ugodna ni za filmske studije i tvorce stripova. Kada bi se dokazalo da je on, inače samoprozvani feminist i progresivac te žanrovski genij, zapravo zlostavljač, problem bi nastao sa svim stripovima i blockbusterima na kojima je radio. Baš kao što se danas sav rad Kevina Spaceyja "poništava", a filmovi s njim se izbjegavaju prikazivati, propitkivat će se i tko je sve znao za problem i zašto nitko nije reagirao na vrijeme posebno u "metoo" i "blacklivesmatter" eri u kojoj su mediji i studiji vrlo osjetljivi na bilo kakvo problematično ponašanje prema ženama, manjinama ili podređenima. Posebno zato što Avengers saga Marvela i Disneyja ide dalje s barem 10 novih najavljenih filmova.

A svima je temelj Whedonov rad.

image
Kai Cole
Byron Purvis/admedia/Sipa Press/Profimedia

Zanimljivo, Whedonova bivša supruga Kai Cole još je prije četiri godine napisala esej o njemu nazivajući ga licemjerom koji se javno zalaže za ženska prava, a s druge strane je bio nevjeran i lažac, a dodala je kako je imao brojne afere sa svojim glumicama, ali i suradnicima, fanovima i prijateljima.

Navodno još od devedesetih kada je radio na seriji "Buffy".

Iako se digla bura, brzo je sve pometeno pod tepih.

image
20th Century Fox

Da se događa nešto ozbiljno svojim potezom su dokazali i organizatori Comic Cona koji su videopanele na kojima je Whedon trebao sudjelovati povukli bez objašnjenja.

Je li Whedon novi Weinstein? Ili je sve osobni animozitet podgrijavan kao dobra reklama za novu verziju "Lige pravde"? Uskoro ćemo doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:59