BUDUĆNOST ZABAVE

NOVA TEHNOLOGIJA IZAZVALA BURNE RASPRAVE Fanovi došli na koncert, bez njihova znanja snimala ih posebna kamera za prepoznavanje lica

 
 Profimedia, Uppa entertainment / Profimedia, Uppa entertainment

Sve ono što se zbiva u pozadini, iza scene koncerta Taylor Swift jednako je pomno isplanirano kao i sve što se događa na pozornici. Kao što čitav tim ljudi brine o njezinoj koreografiji, kostimima i scenografiji, jednako tako brinu o dolasku, odmoru, garderobi, fanovima…

Osim uobičajenih štandova s reklamnim predmetima, na koncertima se često mogu naći specijalno uređena mjesta za snimanje selfieja ili svjetleće narukvice. Kad je Swift 18. svibnja nastupala u dvorani Rose Bowl u Los Angelesu, obožavatelji su mogli zastati na posebno postavljenom kiosku i pogledati video klipove s probe.

Ono što nisu znali jest činjenica da je u kiosk ugrađena i kamera za prepoznavanje lica koja je fotografirala svaku osobu koja je ušla i potom slala na usporedbu s bazom podataka u Nashvilleu. Ondje čuvaju fotografije oko stotinjak poznatih obožavatelja koji su je uhodili, piše Guardian.

Mike Downing, šef sigurnosti tvrtke Oak View Group koja radi s lokacijama kao što su Madison Square Garden i Forum u Los Angelesu, pozvan je na koncert kako bi svjedočio demonstraciji sustava i rekao je za Rolling Stone:

- Svi koji su prošli kraj kioska zastali su i gledali kratko video. Software je odmah odradio svoj posao.

Premda su se mnogi zabrinuli zbog privatnosti i vlasništva fotografija, koncerti su tehnički privatni događaji i Swift nema nikakvu obavezu obavijestiti kupce ulaznica o tome da ih se snima.

Taylor Swift ima doista velik broj sumanutih obožavatelja koji su je uhodili, prijetili joj… U rujnu je tražila zabranu pristupa za Erica Swarbricka koji ju je maltretirao pismima u kojima joj je prijetio silovanjem i ubojstvom, i to još od rujna 2016.

U travnju je policija uhitila 38-godišnjeg Juliusa Sandrocka ispred Taylorine kuće na Beverly Hillsu. Imao je masku i nož u automobilu, a policiji je rekao da je došao iz Kolorada kako bi posjetio pjevačicu. Swift je zabranu prilaska za njega dobila u svibnju. Isti je mjesec Mohammed Jaffar osuđena na šest mjeseci zatvora i pet godina uvjetne kazne zbog provale nakon što se pojavio u domu Taylor Swift u New Yorku pet puta u dva mjeseca.

Sve je češća upotreba tehologije za prepoznavanje lica na javnim događajima. Ticketmaster, jedan od najvećih svjetskih servisa za prodaju ulaznica za koncerte, investirao je u startup Blink Identity koji omogućuje obožavateljima da kroz kontrolne točke prolaze brže, a bori se i protiv krivotvorenih karata. Iz izraelske kompanije koja razvija umjetnu inteligenciju, AnyVision, kažu da rade s jednom londonskom arenom da smanje redove.

Kineska je policija u travnju koristila tehnologiju prepoznavanja lica kako bi uhitila muškarca na koncertu Jackyja Cheunga u Nančangu. 31-godišnjak, kojeg je policija tražila zbog ‘gospodarskog kriminala’, lociran je u gomili od 60.000 posjetitelja koncerta.

Nedavni izvještaj UN-a kritizirao je korištenje te tehnologije u Južnom Walesu tijekom mirnih prosvjeda kao neprimjereno i bespotrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02