17 NOVIH PJESAMA

Novi album nakon 17 godina: Rolling Stonesi se vraćaju nakon traumatične lanjske godine

Nakon što su promislili o svemu Stonesi osjećaju da je prava stvar da nastave s onim što su uvijek činili, da rade novu glazbu i da je izvode na koncertima

Ron Wood, Mick Jagger i Keith Richards

 Henning Kaiser/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rolling Stonesi uskoro će objaviti album s novim pjesmama nakon 17 godina i albuma "A Bigger Bang", pišu britanski mediji. Neimenovani izvor rekao je za The Sun da se nakon traumatične lanjske godine u kojoj je umro bubnjar Charlie Watts članovi benda vesele budućnosti.

Koncerti u Zagrebu

Mick Jagger (79), Keith Richards (78) i Ronnie Wood (75) proteklih su se tjedana navodno redovito nalazili u studiju u New Yorku, gdje su im se pridružili bubnjar Steve Jordan i basist Darryl Jones.

Svoj prvi album "The Rolling Stones" izdali su 16. travnja 1964. Njihov tadašnji menadžer Andrew Loog Oldham inzistirao je da članovi benda sami pišu pjesme, no to im je išlo jako sporo. Na prvom su albumu stoga bile tri autorske pjesme: "Tell Me (You‘re Coming Back)", koju potpisuju Mick i Keith, te dvije pjesme potpisane kao Nanker Phelge, što je bio pseudonim za cijeli bend.

Nakon Wattsove smrti pojavila se nesigurnost u bendu oko toga što dalje. Imali su neke zakazane koncerte, ali nije im bilo jasno što nakon toga. Nakon što su promislili o svemu, piše The Sun, osjećaju da je prava stvar da nastave s onim što su uvijek činili, da rade novu glazbu i da je izvode na koncertima.

image

Mick Jagger i Keith Richards

Henning Kaiser/Dpa/Profimedia

Aktualna turneja

Stonesi su na početku ovogodišnje europske turneje, povodom svog 60. rođendana, u srpnju odsvirali dva londonska nastupa u Hyde Parku uz spektakularnu reakciju publike. Procijenjeno je da je bilo prisutno 65.000 gledatelja.

Ugledni glazbeni kritičar Mark Beaumont iz The Independenta bio je oduševljen izvedbom Stonesa, nazvavši je u recenziji s pet zvjezdica (pod naslovom "Još uvijek najveći mračni party bend na svijetu"), "jednom od najznačajnijih s područja blues rocka poznatih čovjeku". Njegov kolega Mel Evans iz Metroa rekao je da je Mick Jagger "bio u izrazito briljantnoj formi uz bend koji, šezdeset godina poslije, još uvijek ne propušta ritam".

Aktualna turneja nije uključivala Hrvatsku, u kojoj je bend do sad imao tri koncerta u Zagrebu. Prva dva održala su se 21. i 22. lipnja 1976. u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova, svaki pred oko osam tisuća posjetitelja. Set-lista je bila identična oba dana, sastojala se od 19 pjesama. Treći put Rolling Stonesi nastupili su 20. kolovoza 1998. na zagrebačkom Hipodromu. Na dvije pozornice odsvirali su 21 pjesmu, među kojima je bila i "Star Star", koju je na tradicionalnom web-izboru odabrala publika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:49