NIJE DOBRO PROŠLO

Novi portret kralja Charlesa nazvan ‘sablasnim‘: ‘Izgleda kao da gori u paklu!‘

Neki su primijetili da slika izgleda ‘pomalo uznemirujuće‘ i ‘kao da se kupa u krvi‘

Jonathan Yeo i kralj Charles III.

 Aaron Chown/avalon/profimedia/Aaron Chown/avalon/profimedia

U utorak je kralj Charles III. (75) predstavio svoj novi službeni portret koji je naslikao umjetnik Jonathan Yeo, no mnogi pratitelji kraljevske obitelji vrlo su brzo nazvali taj portret "uznemirujućim".

Portret prikazuje Charlesa u odori velške garde, čiji je pukovnik postao 1975 godine., a predstavljen je u poznatom "Blue drawing roomu" u Buckinghamskoj palači, prenosi NY Post.

image

Jonathan Yeo i kralj Charles III.

Aaron Chown/avalon/profimedia/Aaron Chown/avalon/profimedia

- Bila je privilegija i zadovoljstvo dobiti narudžbu da naslikam ovaj portret Njegovog Veličanstva, prvi koji će biti predstavljen nakon njegove krunidbe - rekao je Yeo, u citatu podijeljenom na službenom Instagramu kraljevske obitelji.

- Kad sam započeo ovaj projekt, Njegovo Veličanstvo je još uvijek bio Princ od Walesa, i poput leptira kojeg sam naslikao kako mu lebdi iznad ramena, ovaj portret je evoluirao kako se mijenjala uloga subjekta u našem javnom životu - dodatno je objasnio.

- Dajem sve od sebe da uhvatim životna iskustva i ljudskost urezane u lice svakog pojedinog detalja i nadam se da sam to postigao na ovom portretu. Pokušati uhvatiti to u slučaju Njegovog Veličanstva, koji ima tako jedinstvenu ulogu, bio je i golem profesionalni izazov, u kojem sam duboko uživao i na kojem sam neizmjerno zahvalan - objasnio je slikar.

image

Jonathan Yeo

Aaron Chown/pa Images/profimedia/Aaron Chown/pa Images/profimedia

Naime, kritičari nisu prigrlili portret, koji prikazuje Charlesa sablasnog izgleda na crvenoj pozadini.

- Predstavlja li prva slika svu krv na njegovim rukama? - upitao je jedan komentator.

- U potpunosti sam mislio da je ovo satira - napisao je drugi.

image

Jonathan Yeo i kralj Charles III.

Aaron Chown/avalon/profimedia/Aaron Chown/avalon/profimedia

- Portret bi mi se svidio da je bilo koje druge boje osim crvene. Stvarno je uhvatio njegovu bit u licu, ali oštrina crvene boje ne odgovara mekoći njegova izraza - prokomentirao je jedan korisnik Instagrama. Jedan je komentator istaknuo kako mu portret izgleda kao da je Charles u paklu, dok je drugi rekao da ga smatra "pomalo sablasnim".

Također, neki su primijetili da slika izgleda "pomalo uznemirujuće" i "kao da se kupa u krvi" ili "kao da gori u paklu".

Portret, koji će na kraju visiti u Drapers’ Hallu, naručen je 2020. kako bi se proslavilo 50. obljetnica tadašnjeg princa od Walesa kao člana The Drapers’ Companyja 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:00