PAUL DI‘ANNO

Novi život legende Iron Maidena u Zagrebu: ‘Trebao sam umrijeti, ali vaši stručnjaci su me spasili!‘

‘Tek su hrvatski liječnici otkrili da mi je nakon operacije u Londonu u nozi ostala spajalica‘


Paul Di'Anno

 Neja Markicevic/Cropix

Paul Di'Anno, prvi pjevač legendarnih Iron Maidena, posljednjih pet mjeseci živi u Zagrebu, a tu upravo danas slavi i svoj 64. rođendan. Nakon brojnih zdravstvenih problema napokon se oporavlja, uz veliku pomoć hrvatskih liječnika, za koje ima samo riječi hvale, a 21. svibnja u Bikers Beer Factoryju ima prvi koncert nakon sedam godina.

"Mnogi su mislili da ću već biti mrtav. Nisam još sto posto, ali puno sam bolje", rekao nam je Paul, kojeg smo susreli u Dubravi, gdje živi u domu za starije i nemoćne Medisal i šali se da je najmlađi starac tamo. Ide svakodnevno na fizikalnu terapiju i limfne drenaže te se priprema za nadolazeću operaciju koljena.

Otkad je 2015. godine u Argentini dobio sepsu, nevolje su se samo nizale. Proveo je osam mjeseci u bolnici u Engleskoj. Tamo je dobio infekciju uzrokovanu vrstom stafilokoknih bakterija (MRSA), čak dvaput.

Prema Paulovim riječima, njegovi liječnici u Zagrebu pronašli su poslije dokaze o tome da je u tamošnjoj bolnici kirurški instrument greškom ostavljen u njegovu tijelu - našli su spajalicu u nozi koja je tamo ostala od operacije četiri godine prije.

Potraga za klinikom

Koljena su mu počela otkazivati nakon brojnih ozljeda, a britanski su mu liječnici nakon nekoliko neuspješnih operacija rekli da za njega nema spasa.

image
Neja Markicevic/Cropix

Uz pomoć prijatelja istraživao je razne klinike po svijetu i tako su naišli i na zagrebačku. Budući da mu nije bilo preporučljivo letenje, odlučio se za nju jer je bila relativno blizu.

U Hrvatsku se zaljubio još i prije jer je davno nastupao i ljetovao na našoj obali. Ljubitelji heavy metala najviše ga pamte kao člana Iron Maidena, a bio je i član Killersa, Battlezonea i Praying Mantisa.

"Ovdje je sjajno. Imam sve što poželim. Svaki sam dan sve bolje. Vaši su stručnjaci jedni od najboljih", govori Paul, kojeg u šali hrvatski prijatelji nazivaju "dečkom iz Dubrave".

Budući da je odrastao u istočnom Londonu, a sada je u istočnom dijelu Zagreba, kažu mu da je navikao na geto.

U kvartu njegova djetinjstva, ispričao je, izbor je bio dosta jasan - mogao si postati član bande, nogometaš ili glazbenik. "Ja sam odabrao glazbu, ali i ovu drugu mračniju stranu, no glazba je prevladala. Došlo je do eksplozije punka, svatko je mogao glazbeno stvarati, a to mi se posebno svidjelo. Prije Iron Maidena pjevao sam u lokalnom bendu, imali smo svirke u pubovima po Londonu, ništa veliko, ali stvarali smo glazbu i radili ono što nas je veselilo."

image

Iron Maiden 1970-ih

Iron Maiden Promo/Iron Maiden Promo

On i Steve Harris, osnivač Iron Maidena, išli su u srednju školu zajedno. Budući da je Paul prilično mlađi, nisu se tamo upoznali, nego je on išao na audiciju za bend. Iako je isprva planirao odbiti posao, nakon jednog druženja s Harrisom se predomislio. Paul kaže da je sve potom povijest.

Di'Anno je snimio prva dva albuma Iron Maidena, istoimeni album iz 1980. i "Killers" iz 1981. godine, prije nego što ga je zamijenio Bruce Dickinson. Obožavao je glazbenički način života s puno putovanja, koncerata, stalno novim ljudima. Zato mu posljednje godine mirovanja dosta teško padaju.

Zato ga jako veseli skori koncert, koji će biti dan prije velikog nastupa Iron Maidena u zagrebačkoj Areni.

Snimke stare 16 godina

"Bit će to svojevrsni koncert zahvale Hrvatskoj, liječnicima i svim obožavateljima koji su bili uz mene i pomogli mi preživjeti ovo teško razdoblje. Detalji su spremni, a nastupu u Zagrebu veseli se i moj bend iz Norveške."

Paul, nažalost, sumnja da će uspjeti otići na koncert svojeg bivšeg benda.

"Ne osjećam se ugodno u kolicima i sve je to komplicirano. Inače, kad god sam bio na njihovim koncertima, odlično sam se proveo", kaže nam.

S bendom Iron Maiden nije se razišao zbog velikih svađa, nego ponajviše, objasnio je, zato što mu se nije sviđala promjena zvuka. On je više volio sirovu, punk glazbu, a nove pjesme su bile "preuglađene".

image
Neja Markicevic/Cropix

Posljednji album Paul je izdao 2020. godine, nakon što je njegov producent u Njemačkoj slučajno pronašao snimke stare gotovo 16 godina. Iako je svjestan da to nije njegovo najbolje izdanje, odlučio ih je objaviti, a reakcija publike bila je odlična.

Kako on danas zvuči, publika će uskoro moći čuti i zahvaljujući pjesmi "Stop the War", prvoj od tri skladbe što su naši autori i gitaristi Hrvoje Madiraca i Ante Pupačić Pupi snimili s njim.

Di'Anno se, naime, udružio s nekoliko hrvatskih glazbenika i napravili su novi projekt pod nazivom Warhorse. Warhorse je nedavno ušao u studio kako bi snimio tri pjesme, od kojih će dvije - "Stop The War" i "The Doubt Within" - biti objavljene kao poseban DVD singl zajedno s Paulovom videoporukom svim obožavateljima koji su kupili singl i tako pomogli u prikupljanju novca za njegovu nadolazeću operaciju. Uz singl, svaki će kupac dobiti prigodnu majicu, koju je dizajnirao Robert Štivičić (Crusader Art). Paulov zagrebački koncert će se snimati, a dijelovi će biti uključeni u dokumentarac o Di'Annu koji će režirati Wes Orshoski, koredatelj i producent hvaljenog filma "Lemmy" iz 2010. o ikoni Motörheada. Bit će dostupan i livestream koncerta.

Planovi za mini album

Aktualna situacija s ratom u Ukrajini rezultirala je i antiratnom pjesmom.

"S obzirom na situaciju, ne trebamo posebno napominjati što nas je inspiriralo. Pjesma se temelji na moćnom rifu, žestokom ritmu i snazi Paulova vokala. Moramo napomenuti da je Paul pjesmu 'Stop The War', kao i ostale skladbe, vokalno razvalio", rekao je Pupačić.

image
Neja Markicevic/Cropix

Sve tri pjesme snimali su u Splitu, u studiju Pupi, a vokale su snimali u zagrebačkom studiju gospodina Eterovića. Kako sada stvari stoje, ova suradnja neće stati na ove tri pjesme. Razmišlja se o mini albumu, mogućim nastupima...

Dok čeka povratak na staru stazu, Paul uživa u Hrvatskoj, koja mu je u svemu po mjeri.

"Ljudi, zemlja i hrana su fantastični. Za djevojke to ne smijem govoriti da me supruga ne ubije. Puno hvala Hrvatima na svemu", zaključuje glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:10