BEZ UVREDE

Novo istraživanje moglo bi vas iznenaditi: ‘Generacija Z želi manje seksa u filmovima i na TV-u‘

Studija je objavljena nakon rasprave potaknute golišavom scenom Jennifer Lawrence u ‘No Hard Feelings‘

Jennifer Lawrence u ”No Hard Feelings” 

 Columbia/Planet/Profimedia/Columbia/planet/profimedia

Generacija Z, oni rođeni između 1996. i 2012. (ovisno prema kojem autoru), kako je to pokazalo još jedno istraživanje, nije previše zainteresirana za seks. Dosadašnje studije nerijetko su pokazale da su njihovi stavovi po tim pitanjima konzervativniji od njihovih roditelja, a nove koje je provelo ugledno američko sveučilište UCLA, pokazale su da današnji mladi američki gledatelji žele vidjeti manje seksa na ekranu.

Kako donosi The Hollywood Reporter, istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 anketiranih u dobi od 10 do 24 godine. Neznatna većina, 51 posto njih, rekla je da želi vidjeti više sadržaja o platonskim vezama i prijateljstvima. Čak 47,5 posto izjasnilo se da seks "nije potreban" za većinu TV emisija i filmova, a 44 posto njih smatra da se romansa "previše koristi" u pričama. Također, 44 posto kaže da se slaže s izjavom da bi "radije očistili WC" nego otišli na online spoj.

Možda najiznenađujuće otkriće jest da je većina ispitanih (56 posto) radije gledala originalne priče nego franšize, adaptacije i remakeove, tako da je to barem jedna stvar koja im je zajednička sa starijim gledateljima. Pored toga, rasni stereotipi na ekranu izrazito su im odbojni, baš kao i kada osobe druge boje kože od bijele igraju negativce ili portretiraju lik s negativnim osobinama.

Generacija Z smatra društvene medije "autentičnim medijima", a TikTok se smatra najautentičnijom platformom, iako, kako navodi The Hollywood Reporter pozivajući se na izvješće, njegova značajka pretraživanja donosi mnogo više dezinformacija nego recimo Google. Njihova omiljena tema u pričama je "sadržaj pun nade, poticajan o ljudima koji pobjeđuju, prevladavaju nedaće unatoč malim šansama" te ljudi koji žive poput njih.

Studija dolazi nakon što se komedija Jennifer Lawrence "No Hard Feelings" počela emitirati na Netflixu i pokrenula raspravu na društvenim mrežama o golišavoj sceni Oscarom ovjenčane glumice i je li ona bila uopće potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:36