NA METI KRITIČARA

Obični građani zbog lockdowna zaglavili doma, a influenceri šalju fotke iz Dubaija i s Maldiva. Kako je to moguće?

Na meti kritičara se tako našla i zvijezda realityja ‘Love Island‘ koja je otputovala na Barbados gdje je uhićena u zračnoj luci
Montana Brown i Lucy Watson
 Profimedia

Mnoge poznate zvijezde koje imaju stotine tisuća pa i milijuna obožavatelja na Instagramu otputovale su u zadnjih nekoliko tjedana, baš u vrijeme blagdana, na atraktivne lokacije i uživali u luksuznim hotelima unatoč porastu broja slučajeva koronavirusa i lockdowna diljem Velike Britanije, piše BBC.

Mnogi se tako s pravom pitaju kako je moguće da su poznate osobe uspjele otputovati u vrijeme kada su milijuni Britanaca morali ostati doma zbog brutalnih restrikcija.

Na meti kritičara se tako našla Zara Holland, zvijezda realityja 'Love Island' i bivša Miss Velike Britanije koja je otputovala na Barbados gdje je uhićena u zraćnoj luci zbog kršenja pravila karantene. Nogometni klub Celtic otputovao je baš u Dubai kako bi brusio formu za nadolazeću sezonu. Našao se na udaru škotske vlade jer su navodno ondje u sportskom kampu nogometaši kršili pravilo socijalne distance.

Tabloidi i društvene mreže ne prestaju brujati o tim, kako ih nazivaju, aferama.

U Velikoj Britaniji je na snazi sustav od četiri zone restrikcija, a od utorka je na snazi novi, tvrđi lockdown.

Stvar je u tome što su zvijezde odlučile otputovati u toplije krajeve u vrijeme kada je na snazi bila niža razina restrikcija te nije bilo tako strogih pravila za putovanja. Ljudima se preporučuje da ostanu doma i dobro promisle kada odluče putovati, no putovanja u inozemstvo nisu zabranjena. Tako su na poslovno putovanje na destinacije poput Barbadosa i Dubaija otputovale zvijezde Love Islanda Chloe Ferry, Montana Brown, Georgia Steel i druge, te zvijezda serije 'Made in Chelsea' Lucy Watson.

Pravila su stroža za stanovnike onih područja u kojima je na snazi najviši sustav restrikcija, koji je prvo proglašen u Londonu i dijelovima zemlje na jugu u jugoistoku, a potom je proširen na milijune drugih ljudi prošloga tjedna.

U preporukama stoji da stanovnici područja u kojima su uvedene najstrože mjere mogu putovati u inozemstvo, ili drugdje u Britaniji, samo ako postoji jedan od zakonski strogo definiranih razloga da napuste dom.

Neki influenceri i poznate osobe na svojim su postovima označavali brendove i agencije za talente, što ukazuje da je njihov sadržaj iz inozemstva sponzoriran. Putovanje u inozemstvo dopušteno je iz poslovnih razloga, ako se posao ne može obavljati kod kuće.

Keith Herman, izvršni direktor tvrtke Trending Travel, koja za promociju putovanja i turističkih odredišta koristi usluge influencera, ističe da je razdoblje između prosinca i ožujka najvažnije za promociju ljetnih putovanja u teško pogođenoj turističkoj industriji.

Hermanova tvrtka angažirala je poznate zvijezde s milijunima pratitelja, koji su dijelili fotografije iz Maldiva ili Dubaija zadnjih dana, ali sada ih je zamolio da više ne tagiraju tvrtku u novim postovima zbog novog lockdowna.

- Morat ćemo biti kreativni i pronaći nove načine za promociju u idućih nekoliko mjeseci, rekao je.

Na TikToku i drugim društvenim platformama mnogi se sprdaju s reality zvijezdama koje odlaze u Dubai, optužuju poznate da su se udaljili od svojih obožavatelja te da iskorištavaju rupe u pravilima.

S obzirom na to da komercijalni letovi nisu obustavljeni, u inozemstvo ne putuju samo istaknuti influenceri.

Jedna je Britanka otputovala prošloga petka u Dubai sa svojim partnerom. Za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate morala je samo priložiti negativan PCR test, ali nitko je nije pitao zašto mora napustiti područje s najstrožim mjerama. Kaže da je rezervirala put u zadnji trenutak i da je zrakoplov bio krcat.

U ovom trenutku još uvijek ima praznih sjedala u zrakoplovu iz Londona za Dubai za idućih nekoliko dana, a cijena karte je nekoliko stotina eura.

Na upit BBC-ja o kršenju pravila strogog lockdowna, glasnogovornik vlade je odgovorio:

- Nitko nije iznad zakona i oni koji su prekršili pravila doveli su prijatelje, obitelj i širu javnost u ozbiljan rizik.

Ukazao je na pravila koja navode da svi putnici moraju ispuniti poseban obrazac ili će biti novčano kažnjeni. Također, svi koji se vraćaju iz zemalja koje nisu na listi putničkih koridora moraju se samoizolirati na 10 dana.

U ovom trenutku su UAE i Maldivi na listi putničkog koridora, što znači da Britanci koji se vraćaju iz tih zemalja u Britaniju ne moraju u izolaciju.

Iako su mnoge zrakoplovne linije s Britanijom prekinute zbog zabrinutosti vezano za novi soj koronavirusa tijekom prosinca, podosta luksuznih odredišta popularnih među poznatima su i dalje dostupna.

image
Lucy Watson
Chrisbrandis.com/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Dok su druge države odvraćale svoje državljane od putovanja mjerama poput obveznih karantena i drugih mjera, Dubai se dodvorava turistima još od ljeta.

Prije nekoliko tjedana pop glazbenici iz dueta Jedward okomili su se na Influencere koji putuju u Dubai podsjećajući ih da prestanu promovirati zemlje u kojima se smatra kaznenim djelom "poljubiti onoga koga voliš". Mislili su pritom na sustavno kršenje LGBTQ+ prava u toj zemlji.

Društvene mreže vrve nagađanjima kako će slavne face zaglaviti u inozemstvu jer se letovi otkazuju no sudeći po objavama na internetu, neki od njih ne žure se s povratkom domovinu.

Prema najnovijim smjernicama za Englesku, stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva koji su trenutačno u inozemstvu ne moraju se žuriti natrag, ali vlasti ih pozivaju da se kod svog avioprijevoznika raspitaju za povratne letove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:39