GROZNE OCJENE

Očekivala se ‘eksplozija‘, dogodila se kamilica: 15 otkrića iz dokumentarca Harryja i Meghan

Velikih, bombastičnih otkrića i nekih moćnih istina nema u prve tri epizode dokumentarne serije. Sussexi ih možda čuvaju za kraj

Harry i Meghan

 Handout/Afp

Nakon što se broj otkucaja srca globalne publike koja je na Netflixu požurila pogledati prve tri epizode dokumentarnog serijala "Harry i Meghan" vratio u normalu, krenule su neizbježne analize i razmatranja što su sve to, Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa rekli u svojem razotkrivajućem uratku. Mnogi su očekivali više udaraca i svakako puno moćnija oružja, a dobili su malo toga novoga, barem zasad. Teme iz serije princ i njegova supruga već su naveliko bistrili u raznim medijima, a ponajviše kod Oprah Winfrey.

Prve tri epizode zato se čine poput jako proširenih intervjua para tijekom posljednje dvije godine uz dodatak obilnog garnirunga od ljubavne priče, prizora obiteljskog sklada s preslatkom dječicom u Kaliforniji i nikad viđenih privatnih fotografija. Britanski mediji sastavljaju liste "najvećih" otkrića iz do sad viđenih epizoda, a većina njih je, kako je napisao jedan kritičar "samo ispunjenje cilja para da gledateljima pokažu kako silno vole jedno drugo".

Iako je rano pričati o nekim ocjenama, na IMDb-u je ona trenutno skromnih 3,0 od 10, dok na agregatoru Rotten Tomatoes još nema dovoljno reakcija za neku ocjenu. Uostalom, možda su ono najbolje Harry i njegova supruga sačuvali za druge tri epizode, koje će stići 15. prosinca.

Po poprilično spuštenim kriterijima za mjerenje "velikih otkrića" u seriji, može se izdvojiti 15 izjava koje tek upotpunjuju neke dosad poznate priče.

Online upoznavanje

Primjerice, veliko je otkriće da su se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa u stvari upoznali putem Instagrama. Princ je uočio glumicu iz serije "Suits" na slici na feedu zajedničkog prijatelja. Odmah je pitao tko je to, prijatelj je pomogao, a onda je bio red na Meghan da pogleda što Harry ima na svojem profilu.

Meghan se prisjetila: "Pitala sam mogu li vidjeti njegov feed. Ljudi pitaju: ‘Jesi li ga guglala?‘, Nisam. Željela sam vidjeti što je na njegovu feedu, a ne što drugi pišu o njemu. To je za mene bio najbolji barometar. Preletjela sam profil, bilo je tu prekrasnih fotografija i snimaka krajolika iz vremena koje je proveo u Africi.". Otkrili su i da je Harry kasnio na njihov prvi spoj, a Meghan je bila u panici i preznojavala se.

image

Harry i Meghan

Handout/Afp

Kalup za bračne drugove

Drugo otkriće donijela je Harryjeva izjava da u kraljevskoj obitelji postoji "težnja" ili "nagon" da članovi obitelji, posebno muškarci, u brak ulaze s osobama koje se "uklapaju u kalup", a ne s onima "s kim vam je možda suđeno biti".

- Razlika je između donošenja odluka glavom ili srcem, a moja mama je sigurno većinu svojih odluka donijela iz srca. Ja sam mamin sin - rekao je princ.

Harryjev skriveni popis

Sljedeća velika stvar koju su gledatelji čuli je da je Harry imao "popis kriterija" za svoje potencijalne djevojke. U seriji Meghan kaže da je popis bio opsežan, dok njezin suprug dodaje: "Neću vam pokazati popis."

Prokletstvo paparazza

O temi paparazza mnogo se govorilo, a veliko otkriće u drugoj epizodi je da je Meghan izjavila kako su novinari platili njezinim susjedima u Torontu, kada su 2016. godine izašle vijesti o njezinoj vezi s Harryjem, da postave kameru u njezin stražnji vrt.

"Činilo mi se kao da su se svi britanski mediji obrušili na Toronto. Moja kuća je bila opkoljena. Tu su bili ti muškarci koji cijelo vrijeme sjede u svojim automobilima i čekaju da ja nešto učinim. Susjedi su mi poslali poruku: ‘Kucaju na svačija vrata, pokušavaju te pronaći‘. Platili su određenim susjedima da postave kameru za livestream u moje dvorište. Odjednom sam se morala izolirati. Sve su zavjese bile navučene, sve rolete spuštene. Bilo je zastrašujuće."

Muke kraljevskih žena

U jednoj od epizoda princ Harry je progovorio i o povijesti lošeg tretmana žena (u javnosti i medijima) koje ulaze u kraljevsku obitelj. Priznao je i da se bojao da će uplitanje medija biti previše za Meghan i da će to uništiti njihovu, kao što je uništilo njegove prethodne veze.

image

Scena iz serije Harry i Meghan

Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/planet/profimedia

Cura iz lošeg kvarta

U drugoj epizodi, princ Harry otkrio je da su ga članovi kraljevske obitelji pitali zašto bi Meghan trebala "dobiti poseban tretman" i "biti zaštićena" kada je par počeo propitkivati odnos britanskih medija prema glumici u prvim mjesecima njihove veze.

Spomenuli su naslov iz Daily Maila iz 2016. godine koji je glasio: "Harryjeva djevojka je (skoro) ravno iz Comptona". “Almost straight outta Compton” u ovom je slučaju pogrdna fraza koja govori da je ona iz kvarta poznatog po kriminalu, neobrazovanosti, iz niže klase...

- Neki od članova obitelji rekli su mi:"Moja je žena morala proći kroz to, pa zašto bi tvoja djevojka bila tretirana drugačije? Zašto bi ti trebao imati poseban tretman? Zašto bi ona trebala biti zaštićena?" Rekao sam da je ovdje razlika u rasnom elementu - kazao je Harry.

Djeca razvedenih roditelja

Par je puno govorio i o roditeljstvu. U drugoj epizodi serije Harry je otkrio da on i Meghan, koji su oboje doživjeli razvod roditelja, nisu htjeli činiti iste pogreške kao oni.

- Mislim da većina djece čiji su roditelji razvedeni ima mnogo toga zajedničkog, bez obzira na porijeklo. Vuku te s jednog mjesta na drugo, ili su tvoji roditelji natjecateljski nastrojeni, ili si na jednom mjestu duže nego što želiš biti, na drugom si mjestu manje nego što želiš biti... Svašta se tu događa - objasnio je.

image

Doria Ragland, majka Meghan Markle

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Strahovi mame Dorije

Otkriće je bila i izjava Meghanina majke Dorije Ragland. Ona je pred kamerama u trećoj epizodi izjavila da se osjećala "nesigurno" nakon što su je "uhodili" paparazzi.

- Često sam se osjećala nesigurno - objasnila je. - Ne mogu samo otići prošetati svoje pse, ne mogu normalno otići na posao. Uvijek me netko čekao, pratio me na posao. Jednom sam se zaustavila na cesti i (...paparazzo...) se zaustavio pokraj mene i rekao: "Znaš, samo pokušavam dobiti priču. Možeš dobiti puno novca za ovo.". Samo sam ga pogledala i rekla: "Radi se o mojem djetetu. Nemam što reći".

Bez policijske zaštite

Sljedeća nova informacija tiče se Meghan. Iz policije u Torontu rekli su joj da ne mogu ništa učiniti da joj pomognu u oko "medijskog uhođenja".

- Pitala sam ih što bi bilo da im koja druga žena u Torontu kaže kako šest odraslih muškaraca spavaju u svojim autima ili pored njih, prate je posvuda i da se osjeća uplašeno... Nije li to uhođenje? Rekli su da jest, ali i da zapravo ne mogu ništa učiniti "zbog toga s kim izlaziš". Pitala sam znači li to da moram tako živjeti? Odgovorili su "Da". Stvari su se promijenile kada sam dobila prijetnje smrću - izjavila je.

Formalnost u kućnoj atmosferi

Među gotovo komična otkrića iz serije spada ono kako je Meghan bila začuđena formalnošću koja vlada u kraljevskoj obitelji i iza zatvorenih vrata. U drugoj epizodi prisjetila se svog prvog susreta s princem Williamom i princezom Kate.

- Sjećam se da sam bila u poderanim trapericama i bosa. Ja sam osoba koja voli grliti ljude, oduvijek sam bila takva i nisam shvaćala da to može biti uznemirujuće za mnoge Britance - rekla je Meghan i dodala: - Vrlo brzo sam počela shvaćati da se formalnost izvana prenosi i unutra.

Pogrešne procjene o uspjehu

Harry je, također, otkrio da je kraljevska obitelj mislila da njegova i Meghanina veza neće potrajati, ponajviše zato što je ona američka glumica.

- Kada su je upoznali bili su impresionirani. Neki od njih nisu baš znali što bi sa sobom. Mislim da su bili iznenađeni, možda iznenađeni što je riđokosi mogao osvojiti tako lijepu, inteligentnu ženu - objasnio je kroz smijeh.

image

Vjenčanje Harryja i Meghan 2018. godine

Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Capital Pictures/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Orkestrirani reality show

Jedna Meghanina izjava poprilično je naživcirala mnoge i o njoj će se sigurno još dugo govoriti. Meghan je, naime, intervju za BBC povodom zaruka para opisala kao "orkestrirani reality show".

- To je bilo uvježbano - rekla je. - Dogovorili smo sve s novinarima, onda smo ušli, skinuli kapute i obavili intervju.

Iako su ona i Harry bili svjesni kako će izgledati intervju dodala je: "Da, ali bilo je u stilu ‘Onda će doći trenutak kada će htjeti vidjeti prsten, pa pokažite prsten‘. Nismo smjeli ispričati našu priču jer oni to nisu htjeli."

Tko su "oni", nije precizirano.

Sestro, kada ti je rođendan

Meghan je u seriji progovorila i o obitelji Markle. Točnije, ona inzistira na tome da je njezina polusestra Samantha Markle preuveličala razmjere njihove povezanosti govoreći za britanske medije uoči vjenčanja Meghan i Harryja. A one su tijekom života imale "minimalan kontakt".

- Moja polusestra, koju nisam vidjela više od desetljeća, a i tada samo na dan i pol... Odjednom mi se činilo da je posvuda - objasnila je Meghan i praktički se obratila sestri: - Ne znam tvoje srednje ime, ne znam kada ti je rođendan. A govoriš ljudima da si me ti odgojila i da skovala nadimak Princeza Pushy. Ne sjećam se da sam je kao dijete viđala u tatinoj kući.

image

Vjenčanje Harryja i Meghan 2018. godine

Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Capital Pictures/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Pristranost i predrasude

I Harry je govorio o svojoj obitelji otkrivši da među Windsorima postoji "visoka razina nesvjesnih predrasuda i pristranosti".

- To zapravo nije ničija krivnja. Ali kada se jednom ukaže na to ili je prepoznate u vama samima, morate to ispraviti. To se postiže obrazovanjem, osvještavanjem i stalnim radom na sebi.

Sramotna pogreška

Princ je otkrio i što smatra jednom od najvećih pogrešaka u svojem životu. Bilo je to kada se, 2005. godine, za jednu rođendansku zabavu pod maskama odjenu nacističku uniformu.

- Jako sam se sramio poslije - kazao je. Rekao je da je kasnije posjetio glavnog rabina u Londonu te razgovarao s ljudima koji su preživjeli holokaust kako bi "naučio iz svoje pogreške".

Tatin veliki grijeh

Meghan je progovorila i o svojem ocu Thomasu Markleu i u seriji priznala da se suočila s njim zbog namještenih paparazzo fotografija koje su objavljene neposredno prije njezina vjenčanja s Harryjem.

Rekla je da je imao "obrambeni stav" kada je u telefonskom razgovoru govorila o tim fotografijama za što je navodno dobio 100.000 dolara. Rekla je, također, da je njezin otac "preko tabloida" doznao da nije pozvan na njezino vjenčanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:22