CRNA UDOVICA GRISELDA

Od džeparenja i prostitucije do zarade od 80 milijuna $ mjesečno: Ovako je izgledao život notorne ‘kokainske kume‘

Nakon što ju je drugi muž, kojeg je kasnije ubila, uvukao u trgovinu s kokainom, Griselda je izgradila uspješno carstvo droge

Sofia Vergara i Griselda Blanco

 Profimedia/

Od 25. siječnja na Netflixu je dostupna serija ‘Griselda‘, u kojoj 51-godišnja Sofia Vergara prikazuje život i zločine nemilosrdne kolumbijske narko-šefice Griselde Blanco, koja je prije nego što su je ubili 2012. stvorila jedan od najrpofitabilnijih kartela u povijesti.

Kriminalka s bogatom karijerom, koja je bila visoka samo metar i pedeset dva, bila je upletena u džeparenje i prostituciju još od mladih dana, ali nije trebalo dugo čekati da njezini zločini eskaliraju. Nakon što ju je drugi suprug, kojeg je kasnije ubila, uvukao u proizvodnju i trgovinu kokainom, Griselda je izgradila uspješno carstvo droge u kojem je mjesečno zarađivala više od 80 milijuna dolara.

Tko je, dakle, bila zastrašujuća Griselda - žena poznata kao ‘Crna udovica‘, ‘kokainska kuma‘ i narkošefica?

Odmalena je bila prisiljena džepariti i prostituirati se. Rođena je u Santa Marti u Kolumbiji, odrastala u siromaštvu i besparici pa se morala snalaziti na razne načine koji su najčešće bili kriminalni.

Kružile su glasine da je čak bila suučesnica u otmici jednog malog dječaka kad joj je bilo samo 11 godina. Navodno je preuzela to ubojstvo na sebe nakon što su njegovi bogati roditelji odbili platiti otkupninu.

Dok je još bila tinejdžerica, udala se za sitnog kriminalca i s njim dobila troje djece. Par se kasnije razveo, a ona je navodno naručila ubojstvo svog bivšeg supruga nakon razvoda.

Ljubav je ponovno pronašla s trgovcem drogom Albertom Bravom koji ju je ubrzo uvukao u industriju kokaina. Njihova baza bio je New York, a zajedno su krijumčarili drogu u SAD. Griselda nije prezala ni pred čim, pa je čak izradila donje rublje s tajnim pretincima u kojima bi sakrivala drogu.

Ali nije sve bilo jednostavno...

Griselda se ubrzo morala suočiti s optužbama za dilanje droge te je 1975. pobjegla u Kolumbiju kako bi pobjegla američkim vlastima. Kasnije te godine počela je sumnjati da Bravo krade novac od nje te su započeli svađu koja je rezultirala njegovom smrću.

O njezinom trećem mužu malo se toga zna, ali navodno je i njega ubila. Zbog toga je dobila nadimak ‘Crna udovica‘.

Narko-šefica počela je zarađivati više od 80 milijuna dolara mjesečno i nije se bojala time javno razmetati. Do kasnih 70-ih, Griselda se vratila u SAD i smjestila u Miamiju, gdje je nastavila trgovati drogom te je postala poznata pod nadimkom ‘kokainska kuma‘.

image

Griselda Blanco

Ho/Afp/Profimedia/Ho/afp/profimedia

Postajala je sve više zaštitnički nastrojena prema svom nezakonitom narko-carstvu pa se trudila eliminirati svaku konkurenciju ne birajući sredstva.

"Griselda je voljela ubojstva. Tijela su bila poredana na ulicama Miamija kao rezultat njezinih svađa. Oko sebe je okupila skupinu pristalica poznatih kao ‘Pistoleros‘. Oni koji su željeli postati dijelom te grupe morali su ubijati i odsijecati dijelove tijela...", izjavila je policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge, DEA, osvrnuvši se na slučaj iz 1993. godine.

"Ona ne samo da ubija svoje suparnice i svojeglave ljubavnike, već je ubojstvo koristila kao sredstvo za rješavanje dugova koje nije htjela platiti. Posebno krivavi masakr dogodio se u srpnju 1979. u trgovačkom centru u Miamiju, a postao je poznat kao masakr u Dadelandu", dodali su.

Vjeruje se da je upravo Griselda bila odgovorna za više od 200 smrti, a najčešće bi se odvijale usred bijelog dana te bi ih obavljali naoružani napadači na motociklima. Nasilje je eskaliralo i dovelo do nemira u državi, poznatih pod nazivom ‘kokainski kaubojski ratovi‘. No, sva je ta nestabilnost išla u Griseldinu korist.

Budući da je nastavila uklanjati tržišnu konkurenciju, postala je jedna od najbogatijih trgovaca drogom na svijetu. Prokrijumčarila je više od tri tone kokaina u Ameriku godišnje i zarađivala više od 80 milijuna dolara mjesečno.

Ova kriminalka nije se ustručavala pokazati koliko je zapravo bogata. Luksuzne kuće i hedonističke zabave bile su nešto na čemu nije štedjela. Također je svog sina poprilično drsko nazvala Michael Corleone, po mafijaškom bossu iz kultnog ‘Kuma‘.

image

Griselda Blanco

Tns/Ddp Usa/Profimedia/Tns/ddp Usa/profimedia

Carstvo joj se počelo urušavati prije nego što je ubijena u 69. godini

Njezin je posao počeo slabjeti nakon što je Griselda 1985. proglašena krivom za krijumčarenje drogom i završila je u zatvoru. Dobila je maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, ali je još uvijek mogla upravljati svojim carstvom iza rešetaka.

Međutim, ova je osuda potaknula vlasti da pokušaju podignuti dodatne optužnice protiv profesionalne kriminalke. Jedan od njezinih bivših ubojica, Jorge Ayala, pristao je svjedočiti protiv nje i tako je Griselda optužena za tri ubojstva.

Jedno od njih bilo je ubojstvo dvogodišnjeg dječaka koji je smrtno stradao tijekom neuspjelog pokušaja atentata na njegova oca, koji je bio jedan od Griseldinih bivših čuvara.

Istraga je zapela, ali je onda ‘kokainska kuma‘ odlučila 1998. priznati krivnju kako bi time pokušala smanjiti svoju zatvorsku kaznu. Nakon što je puštena nakon 10 godina zatvora, deportirana je u Kolumbiju gdje se navodno ‘povukla‘ iz svijeta kriminala. No, čini se da ju je prošlost sustigla pa je 2012. upucana i ubijena dok je izlazila iz mesnice u Medellinu. Imala je 69 godina.

Griselda Blanco i dalje se ubraja među najozloglašenije narkobosove u povijesti i bila je središnja figura u dokumentarcima kao što su ‘Cocaine Cowboys‘ (2006.) i ‘Cocaine Cowboys 2: Hustlin‘ with the Godmother‘ (2008.). Također je snimljen i film ‘The Cocaine Cowboys‘ (2017.) s Catherine Zetom Jones u glavnoj ulozi.

Netflix je sada objavio svoju dramsku seriju u šest nastavaka koja se bavi ‘Griseldinom smrtonosnom mješavinom neslućenog divljaštva i šarma, koja joj je pomogla da se snalazi i u obiteljskom i kriminalnom životu‘.

Njezina obitelj izrazila je nezadovoljstvo serijom i glumicom Sofijom Vergarom, koja utjelovljuje Griseldu, te je uslijedila tužba kojom žele otkazati Netflixovu seriju zbog navodne ‘neovlaštene upotrebe lika iz njihove obitelji‘.

image

Michael Corleone Blanco i Sofia Vergara kao Griselda

Screenshot/instagram/profimedia/

Vergaru je napao sin ‘kokainske kume‘ kojemu ne odgovara kako je serija predstavila njegovu majku te je komentirao da se Sofia i ekipa "ne bi dobro proveli da je njegova majka još uvijek živa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 18:29