PREOBRAZBA

Od štrebera koji je tamanio kekse do isklesanog milijardera: Ovo je tajna Jeffa Bezosa

‘Ono što se zapravo dogodilo u posljednjih 25 godina daleko je iznad mojih očekivanja‘ - rekao je Jeff Bezos

Jeff Bezos

 Afp/profimedia

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu, suosnivač Amazona Jeff Bezos, odlučio je odstupiti s rukovodeće pozicije nakon što je vodio tvrtku gotovo tri desetljeća.

Pomogao je Amazonu da se profilira u jednu od najvećih tvrtki širom svijeta i tako proširio svoje bogatstvo. No, njegovo je poslovno putovanje bilo puno borbe, o čemu je sam Bezos govorio u prošlosti.

U jednom od intervjua tako je priznao da je nekada sam dostavljao pakete. Danas je teško zamisliti da izvršni direktor tvrtke donosi narudžbe kupcima vlastitim automobilom, ali Bezosu tada to nije predstavljalo problem.

"Ono što se zapravo dogodilo u posljednjih 25 godina daleko je iznad mojih očekivanja. Sam sam dostavljao pakete, prodavali smo knjige. Nadao sam se da ću izgraditi tvrtku, ali nisam se nadao da ću izgraditi ovakvu tvrtku kakvu vidite danas", rekao je tada Jeff Bezos.

Online knjižara pokrenuta iz garaže

Amazon.com pokrenuo je kao internetsku knjižaru davne 1994. godine iz svoje garaže, gdje je zajedno s nekoliko zaposlenika započeo razvijati softver za tu stranicu. U roku od godinu dana proširili su se na dvosobnu kuću. Testna Amazon stranica pokrenuta je u srpnju 1995. i doživjela je fenomenalan uspjeh odmah nakon lansiranja. Amazon je isporučio knjige diljem SAD-a i 45 zemalja u samo 30 dana od pokretanja.

A zatim se rast samo nastavio. U drugom intervjuu iz 1997. godine Bezos je objasnio zašto je odabrao baš knjige. Rekao je da su knjige i glazba bile stvari kojima se najviše trgovalo na internetu u to vrijeme. Oko 3,5 milijuna artikala diljem svijeta nalazilo se u kategoriji knjiga, uključujući sve svjetske jezike.

Budući da Amazon nije imao dovoljno resursa u to vrijeme, Bezos je osim direktora postao i dostavljač. Amazonov kontinuirani uspjeh potaknuo ga je da u dobi od 34 godine, proširi ponudu na elektroniku, igračke, pa čak i odjeću. Od tada Bezosova tvrtka svjedoči neviđenom rastu u svim kategorijama.

image

Jeff Bezos

Thomas Coex

Revolucija u brzoj dostavi

Bezos je 2005. godine pokrenuo Amazon Prime, program vjernosti koji je bio prvi te vrste. Za 79 dolara godišnje, kupci su tako dobili pristup besplatnoj dostavi koja stiže za dva dana za više od milijun proizvoda. Amazon Prime pokrenut je u vrijeme kad je većina trgovaca isporučivala pakete u roku od četiri do šest dana. Tako je Prime brzo promijenio standard - ne samo za kupce, već i za cijelu maloprodajnu industriju. Upravo je Amazon Prime natjerao trgovce da razmisle o ponudi besplatne i brze dostave. Danas Amazon Prime bilježi više od 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta, a toliko je popularan da njegovi pretplatnici imaju i svoj 'blagdan', Prime Day.

No, vrijeme uoči blagdana 2013. moglo bi biti jedan od najvažnijih trenutaka u poslovanju Jeffa Bezosa i njegovog plana za izgradnju Amazonova carstva. Naime, te godine UPS, jedan od najvećih Amazonovih partnera za dostavu paketa, nije uspio isporučiti brojne pakete naručene putem Amazona i drugih stranica prije Božića. Bio je to ključan trenutak za Amazon, koji je nakon toga počeo razmišljati o pokretanju vlastite usluge dostave, za koju su mnogi predviđali da bi mogla postati glavni konkurent UPS-u, FedEx-u i američkoj pošti.

Osam godina kasnije, Bezos je ispunio taj cilj pokretanjem Amazon Logisticsa ili AMZL-a. Godine 2019. bili su na putu da isporuče 3,5 milijardi paketa na svjetskoj razini, ili otprilike polovicu svojih narudžbi diljem svijeta. Tvrtka je do sada najvjerojatnije premašila taj prag, s obzirom na porast popularnosti online narudžbi tijekom pandemije koronavirusa.

Sukob s Trumpom

Izvršni direktor Amazona našao se u središtu pozornosti i kada je postao izravna meta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njihova se svađa dogodila 2015. godine, kada je Trump objavio niz tweetova u kojima je kritizirao Bezosovo vlasništvo nad The Washington Postom i bez dokaza tvrdio da Bezos koristi taj medij ako "veliko porezno sklonište" za Amazon. Bezos mu je uzvratio šalom, nudeći mu da ga pošalje u svemir.

Napetosti između Trumpa i Bezosa samo su se pojačavale tijekom Trumpova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata, a Trump je Amazon optuživao za sve - od utaje poreza do nepoštenog iskorištavanja poštanske službe. Nakon brojnih svađi s Trumpom, Bezos je postao sve prozivaniji u javnosti. Tako se njegovo ime spominjalo i na dodjeli Oscara, a fotografija njegovih bicepsa pretvorila se u 'meme' na društvenim mrežama.

Ljubavna afera i skandal iz kojeg se nekako uspio izvući

Bezos se spretno izvukao i iz skandala u koji je bio umiješan tabloid National Enquirer, koji je izvještavao o njegovoj izvanbračnoj vezi s (današnjom) djevojkom Lauren Sanchez, a koji je objavljivao njihove privatne SMS poruke te Bezosu prijetio objavljivanjem intimnih fotografija para. Bezos je objavio post o tome na svome blogu pod naslovom "Ne, hvala, gospodine Pecker", misleći na Davida Peckera, koji je bio direktor American Media, tvrtke u čijem je vlasništvu spomenuti tabloid. Zatim ga je optužio za ucjenu i priložio prijeteća pisma te tvrtke koja su uključivala opise intimnih fotografija.

image

Jeff Bezos i djevojka Lauren Sanchez

Image Press Agency

Dobrotvorni fondovi

Dok je bio na čelu Amazona, Bezos je pokrenuo i brojne vanjske projekte. Jedan od njih je i Day 1 Fund, fond koji je usmjeren na pomoć beskućnicima i izgradnju predškolskih ustanova u zajednicama s niskim prihodima. Tu je i Bezos Earth Fund, koji se bori protiv učinaka klimatskih promjena. Osim toga, Bezos ima i svoju privatnu svemirsku tvrtku Blue Origin.

U svom pismu ostavke zaposlenicima je poručio da će mu njegova nova uloga omogućiti 'vrijeme i energiju potrebne da se usredotoči na te aktivnosti'. "Nikada nisam imao više energije, a ovdje se ne radi o odlasku u mirovinu. Strastven sam u pogledu utjecaja za koji smatram da bi te organizacije mogle imati na boljitak u svijetu", rekao je tada Bezos.

image

Blue Origin

Blue Origin/mega/The Mega Agency/Profimedia

Uzor brojnim poslovnim liderima

Današnja vrijednost Amazona je oko 1,6 bilijuna dolara. Svake godine, Bezos prilaže svoje originalno pismo dioničarima iz 1997. godine uz aktualno godišnje pismo. Ta su pisma postala nezaobilazno štivo za mnoge poslovne lidere jer im daju uvid u način razmišljanja osnivača Amazona i u njegove vodeće poslovne principe - nikada nemojte prestati eksperimentirati, učiniti, pa čak i ne uspjeti, kako biste ostali relevantni.

"Podsjećam ljude da je svaki dan - prvi dan već desetljećima", objasnio je Bezos.

Ni razvod nije ugrozio njegovu titulu drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu

Bezos je 2017. proglašen najbogatijim čovjekom na svijetu. Godinu kasnije, postao je najbogatiji čovjek u modernoj povijesti, kada je njegovo osobno bogatstvo iznosilo više od 150 milijardi dolara. U kolovozu 2020. Bezosova neto vrijednost skočila je na više od 202 milijarde dolara, čime je postao prva osoba na svijetu koja je prešla prag od 200 milijardi dolara. Od tada ga je jedino nadmašio izvršni direktor Tesle, Elon Musk. No unatoč velikom bogatstvu, njegova godišnja plaća nije toliko velika - ona iznosi 81.840 dolara, prema Bloombergu.

Čak i njegov razvod od MacKenzie Scott 2019. godine, koji je bivšoj supruzi donio bogatstvo od više od 35 milijardi dolara i svrstao je među pet najbogatijih žena na svijetu, nije pretjerano umanjio njegovo bogatstvo. Njih su dvoje bili u braku od 1993., a zajedno imaju četvero djece.

image

Jeff Bezos i bivša supruga MacKenzie Scott

Fpa

Nova ljubav i novi život Jeffa Bezosa

Ubrzo nakon vijesti o njihovu razvodu, javnost je saznala da je Bezos u vezi s TV novinarkom i voditeljicom Lauren Sanchez. U posljednje dvije godine njih dvoje uživaju u svakom trenutku koji provode zajedno pa ih se tako moglo vidjeti na Wimbledonu, na brojnim odmorima na skupocjenim jahtama s drugim mogulima i slavnim osobama i slično. A Jeff Bezos priznao je i da je, osim partnerice, promijenio i svoju prehranu te način života.

image

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

Imp/backgrid/eliotpress/mega/The Mega Agency/Profimedia

Tijekom pokretanja Amazona 1994. imao je naviku pojesti kutiju keksa s maslacem za doručak svakog jutra, a njegova bivša supruga pomogla mu je da se riješi te nezdrave navike.

Novinar Brad Stone, koji je 2013. napisao knjigu o Bezosu i Amazonu, primijetio je da je Amazon narastao, ali i da su narasli i Bezosovi mišići. Milijarder je krenuo u teretanu i prigrlio zdraviji način života pa danas nastoji odspavati osam sati dnevno, zdravo se hraniti i redovito vježbati.

Amazon na meti kritika klimatskih aktivista

Ipak, ove su godine klimatski aktivisti i sindikati diljem Europe i svijeta prosvjedovali pred skladištima Amazona, tvrtke koja je često kritizirana zbog loših radničkih prava i nedovoljno plaćenih poreza. Amazon klimatski aktivisti kritiziraju zbog, kako tvrde, pretjerane potrošnje koja šteti okolišu. Sindikati pak optužuju tu tvrtku, usmjerenu na e-trgovinu, za preniske plaće, grozne radne uvjete i gušenje radničkog udruživanja. Tu američku korporaciju početkom godine kritizirao je i američki predsjednik Joe Biden, kazavši kako ona koristi "razne rupe u zakonu kako ne bi platila ni cent federalnog poreza na prihod."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:54