LEGENDARNA MICKY

Odlazak kraljičine ‘najvrckastije‘ prijateljice: Pomagala je Elizabeti da se prerušena zabavlja u javnosti

Tvorac serije ‘Downton Abbey‘ Julian Fellowes kaže da je Lady Rupert također imala velik utjecaj na njega

Kraljica Elizabeta II.

 Kirsty Wigglesworth/Afp

Tijekom svoje rekordne 70 godina duge vladavine, kraljica Elizabeta II. bila je jedna od najpoznatijih žena na svijetu, no s vremena na vrijeme preferirala je anonimnost. Žena koja joj je u tome najčešće pomagala, Lady Rupert Nevill, preminula je prošli tjedan u dobi od 97 godina.

Iako je rođena kao Camilla Wallop, kći 9. grofa od Portsmoutha, prijatelji su je, uključujući i kraljicu, zvali "Micky". Naime, poznavala je Njezino Veličanstvo od djetinjstva i obje su bile u skupini "Girl Guides", izviđačkoj grupi koja se sastojala od djevojaka u dobi od 5 do 17 godina, a koja se sastajala u Buckinghamskoj palači.

Za lorda Ruperta Nevilla udala se 1944. godine i njihov bračni dom, Horsted Place u Istočnom Sussexu, postao je ključna lokacija za princezu Margaret i Petera Townsenda tijekom njihove burne romanse.

Inače, Lord Rupert služio je kao rizničar i osobni tajnik princu Philipu, a kraljica i Philip često bi odsjedali u Horsted Placeu kada bi otišli u kazalište u Brightonu gdje bi kraljica uživala u tome da vidi može li i hoće li izvan kraljevskog konteksta ostati neprepoznata, kako su pisale britanske novine sedamdesetih.

- Jednom je stajala u redu na blagajni, a da je okupljeni nisu primijetili. Jedne noći, kad se gomila okupila u predvorju, upravitelj je prepoznao Micky Nevill i iznenada shvatio da je kraljica usred te gužve i da uživa u tome - pisalo je u novinama.

image

Kraljica Elizabeta II.

George Rogers/Sipa Press/Profimedia

Tvorac serije ‘Downton Abbey‘ Julian Fellowes kaže da je Lady Rupert imala velik utjecaj na njega.

- Jako će mi nedostajati - rekao je i naglasio da su bili prijatelji više od pola stoljeća.

- Zapravo, ona je bila jedna od glavnih osoba koje su imale utjecaja u mome životu. Njezino znanje, prosuđivanje i njezin ukus bili su izvanredni i smatram da je to što sam je poznavao jedan od mojih najvećih blagoslova - dodao je.

Članovi kraljevske obitelji vjerojatno će biti i na sprovodu Lady Rupert sljedeći tjedan. Pokojni princ Philip i sadašnji kralj Charles bili su među ožalošćenima na sprovodu njezina supruga 1982. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:01