NEDOSTAJE SAMO JEDAN

Odluka princa Harryja mogla bi dodatno narušiti odnose u kraljevskoj obitelji: ‘Ovo je razočaravajuće‘

Eksperti smatraju da Harry propušta jedinstvenu priliku da popravi odnose s obitelji, koji su narušeni njegovim odlaskom u SAD

Princ William, Kate Midleton, Meghan Markle, princ Philip, princ Harry
 

 Alan Davidson/shutterstock Editorial/profimedia

Princ Harry će požaliti što nije došao na svečanost i misu zahvalnicu za svoga djeda, princa Philipa, vojvodu od Edinburgha - to je generalni stav britanskih medija i stručnjaka za kraljevsku obitelj bez obzira na to koliko su inače naklonjeni odbjeglom princu i njegovoj supruzi Meghan.

Cijela britanska kraljevska obitelj te državni i crkveni uglednici okupit će se danas, 29. ožujka, na ovom svečanom događanju u sjećanje na princa koji je umro prošlog travnja u 99. godini života, supruga kraljice Elizabete II. s kojom je u braku bio 73 godine. Glavni cilj svečanosti je omogućiti ljudima izvan obitelji, posebno predstavnicima mnogih dobrotvornih udruga i organizacija s kojima je vojvoda od Edinburgha surađivao tijekom svog dugog života, da mu odaju počast. Zbog tadašnjih ograničenja zbog covida, to nije bilo moguće prošlog travnja na njegovu sprovodu.

Harry neće sjediti s bakom i ostatkom obitelji, nego će pratiti TV-prijenos iz svojeg kalifornijskog doma (vjerojatno), jer nema policijsku zaštitu u Velikoj Britaniji. Nju, naravno, financiraju porezni obveznici te zemlje, a završila je kada su se on i Meghan Markle povukli kao radni članovi kraljevske obitelji u siječnju 2020 godine. U siječnju 2022. Harry je podnio zahtjev za sudsko preispitivanje odluke Ministarstva unutarnjih poslova o ukidanju zaštite za princa i njegovu obitelj – suprugu Meghan, sina Archieja i kćer Lili dok je u Engleskoj. U SAD-u, gdje sada živi obitelj Sussex, Harry i Meghan privatno plaćaju tjelohranitelje.

image

Princ Harry i Meghan

Backgrid Usa/Profimedia

U izjavi koju je Harryjev pravni zastupnik objavio tvrdi se da "iako se njegova uloga unutar Institucije promijenila, njegov profil kao člana kraljevske obitelji nije." Rečeno je i da Harryjev privatni zaštitni tim "ne može osigurati potrebnu policijsku zaštitu dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Harry je posljednji put bio na Otoku u srpnju prošle godine na otkrivanju spomenika njegovoj majci princezi Diani.

- Odluka da preskoči svečanost u čast djeda mogla bi dodatno pogoršati odnos vojvode od Sussexa s kraljevskom obitelji, rekao je kraljevski stručnjak Robert Jobson, za jedne američke novine - Razočaravajuće je jer se čini da ne postoji nikakav ozbiljan razlog zašto ne može biti tamo.

Jobson, autor knjige "Prince Philip's Century: The Extraordinary Life of the Duke of Edinburgh" rekao je da Harryjev nedolazak znak nepoštovanja prema djedu, pogotovo jer je Harry imao vrlo blizak odnos s njim.

- Trebao bi biti tamo, svakako - rekao je Jobson. Dodao je da bi Harryjeva prisutnost također pokazala "poštovanje" prema kraljici zbog gubitka ljubavi njezina života.

Phil Dampier, stručnjak za kraljevsku slično je izjavio za Daily Mail. Rekao da je Harry "volio" Philipov smisao za humor te ga je hvalio u intervjuima, dodajući da to njegovo nedolazak čini još neprimjerenijim.

- Stječete dojam da je još uvijek jako povrijeđen onim što se dogodilo između njega i njegovog oca i brata, i siguran sam da se i oni osjećaju isto, ali propustiti ceremoniju u čast djedu, voljenom djedu je tragično. Sada sve više sumnjam da će nazočiti bilo kojoj od proslava kraljičinog platinastog jubileja. Kraljica jako zasigurno uzrujana što Harry neće doći, ali shvaća da ne može natjerati Harryja da promijeni način razmišljanja u ovom trenutku.

Kraljevska komentatorica Victoria Arbiter jasno kaže da bi Harry mogao 'zažaliti' što nije prisustvovao službi, te da članovi kraljevske obitelji vrlo rijetko kažu "ne" događajima poput ovih.

- Vjerojatno će biti veliki odaziv proširenih članova obitelji, od kojih će svaki biti željni pružiti kraljici osjećaj jedinstva dok ona još jednom javno oplakuje svog supruga Rekla je za Nine.com.au i dodala - Sigurno bi bilo bolje da se princ Harry pomiri sada s obitelji, umjesto da živi životom ispunjenim potencijalnim žaljenjem. Malo je ovakvih prilika.

Najžešći je u izjavi bio kraljevski komentar Kinsey Schofield koji je za Express.co.uk rekavši da misli kako se radi o prinčevoj tvrdoglavosti.

- Ovo je takav događaj gdje će imati sigurnost kakvu traži. Čini se da je u pitanju samo njegova namjera da pokaže svoj stav. A to nije nimalo dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23