Nit‘ rata, nit‘ ljubavi

Odmetnuti par ipak se pojavio u službenom protokolu, ali susret s Williamom i Kate vješto je izbjegnut

Puno je truda uloženo da se dvije posvađane frakcije, Sussexi i Cambridgeovi, u katedrali sv. Pavla danas u Londonu uopće ni ne sretnu

Harry i Meghan

 Toby Melville/Afp

Nit' rata, nit' ljubavi, tako se ukratko može opisati prva zajednička protokolarna obveza prinčeva Williama i Harryja i njihovih zaraćenih supruga Kate i Meghan koji se nisu vidjeli još od 2020. kad je došlo do raskola u kraljevskoj obitelji.

Puno je truda naime uloženo da se dvije posvađane frakcije, Sussexi i Cambridgeovi, u katedrali sv. Pavla danas u Londonu uopće ni ne sretnu.

Napetost je došla do vrhunca kad su na misu u čast kraljici Elizabeti II. ušetali Kate, William i njegov otac Charles s Camillom, ali umjesto da se srdačno pozdrave, izgrle ili u krajnjem slučaju pobiju, ljudi iz protokola su ih mudro posjeli na drugi kraj dvorane, daleko od Harryja i Meghan Markle.

Napredak je doduše postignut. Nakon mjeseci prepucavanja oko toga hoće li odmetnuti par s novom adresom u Americi uopće doći u London i sudjelovati u proslavi 70 Elizabetinih godina na britanskom tronu, Meghan i Harry konačno su se pojavili u službenom protokolu.

Ipak, daleko je to od scena iz ožujka 2020. kada su iz Westminster Abbeya gdje su sjedili jedni kraj drugih, zajedno veseli izašli pred novinare.

image

Princ Harry

Phil Noble/Afp

Daily Mail tako prenosi informacije o pažljivo sklopljenom planu da se Meghan, u Dioru od glave do pete i Kate u elegantnoj limun-žutoj haljini Emilije Wickstead nigdje ne moraju mimoilaziti kako negativno intonirati izvještaji o njihovom ledenom susretu ne bi zasjenili samu misu na kojoj je sudjelovalo 2000 uzvanika.

Kate i William neugodne su trenutke kratili čavrljajući s Charlesom i Camillom u samoj Katedrali, a Harry i Meghan, navodno instruirani da se drže po strani, mirno su sjedili između Lady Sarah Chatto i Jacka Brooksbanka, supruga princeze Eugenije.

Puno je toga neizrečenog ostalo u zraku. William i Harry i dalje ne razgovaraju, još otkad je mlađi brat optužio oca Charlesa da ga je razbaštinio, a Meghan optužila člana kraljevske familije da joj je nabacio rasističke komentare oko boje kože sinčića Archieja.

image

Harry i Meghan

Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia/

Sukobi, svađe i sitne podvale kulminirale su kad su lani Harry i Meghan dali intervju Oprah Winfrey koji je navodno stravično razljutio i samu Kraljicu.

Na kraju evo i kraćeg zapisa o samom događaju koji je posvađana četvorka ipak zasjenila: zbog narušenog zdravlja 96- godišnja kraljica na misi nije ni bila prisutna (navodno ju je pratila na televiziji), a predstavljao ju je sin Charles, ujedno i prvi prijestolonasljednik koji bi se ubrzo mogao naći na britanskom tronu.

Misa je počela u 11.30, a kad je sve završilo Harry i Meghan su izašli ruku pod ruku iza Charlesa i Camille, te Williama i Kate, ali nisu zastali da bi razgovarali s njima.

image

William i Kate

Hollie Adams/Afp

U jednom trenutku, prenose britanski tabloidi, Meghan je zastala da razmijeni šalu s nadbiskupom Yorka, a kad im se pridružio Harry, sve troje se pošteno nasmijalo.

Ispred katedrale dočekalo ih je razdragano mnoštvo, pjevala se britanska himna, a kad se kraljevska familija pojavila na izlaznim vratima začula su se crkvena zvona.

Vrijedi još zabilježiti da su se Harry i Meghan rukovali s Lordom Mayorom, pa sjeli u auto i zaputili se u nepoznatom pravcu.

Na prijemu u obližnjem Guildhallu s premijerom Borisom Johnsonom nisu viđeni.

image

William i Kate

Hollie Adams/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:13