BAFTA 2022.

Održana je prestižna dodjela nagrada u Londonu, evo tko je trijumfirao

Slavili su najbolji u drami, komediji, sportu, dokumentarcima i drugim kategorijama

Dodjela BAFTA nagrada

 Profimedia

Jedan od najvećih događaja, dodjela nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) održana je tijekom vikenda u londonskom Royal Festival Hallu.

Na 75. dodjeli televizijskih nagrada, koju je vodio komičar Richard Ayoade, slavili su najbolji u drami, komediji, sportu, dokumentarcima i drugim kategorijama, kao i neke od najvećih emisija koje su prošle godine osvojile svijet.

Glumica Jodie Comer zapanjila je publiku osvojivši nagradu za najbolju glumicu po drugi put, sada za dramu 'Help' u kojoj se govori o vezi između mlade zaposlenice izmišljenog doma za stare i nemoćne u Liverpoolu i pacijenta (Stephen Graham) i to tijekom pandemije covid-19. Njezina kolegica Cathy Tyson osvojila je nagradu za sporednu glumicu.

image

Jodie Comer

Cat Morley/Avalon/Profimedia

Zvijezda BBC-jeve zatvorske drame glumac Sean Bean proglašen je najboljim glumcem za ulogu zatvorenika u drami ‘Time’, koja je također proglašena najboljom mini serijom. Nažalost, Sean nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada, a ovo je njegova druga nagrada za glavnu mušku nagradu. Matthew Macfadyen osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu u drami o američkoj medijskoj dinastiji ‘Succession’.

Reper Big Zuu dobio za nagradu za najboljeg zabavljača, a njegova emisija ‘Big Eats’ također je osvojila nagradu u kategoriji 'Features'.

image

Big Zuu

Doug Peters/Pa Images/Profimedia

Škotskom komičaru, glumcu, piscu i voditelju Billyju Connollyu dodijeljena je nagrada BAFTA ‘Fellowship’, najveće priznanje koje se dodjeljuje za prepoznavanje izvanrednog i iznimnog doprinosa na filmu ili televiziji. Glumac se osvrnuo na svojih 50 godina karijere, ali je također istaknuo da je "loše" jer pati od Parkinsonove bolesti te da ga supruga mora odjevati.

Dvojac Ant i Dec Geordie osvojili su nagradu za zabavni program ‘Ant & Dec's Saturday Night Takeaway’. Emisija je inače poznata po ludorijama sa zvijezdama i nagradama u stilu game showa, a popularna emisija ITV-a također se opisuje kao 'najsretnijih devedeset minuta u tjednu'.

Nagradu za najbolju stranu seriju dobila je 'The Underground Railroad', a 'Motherland' je proglašena za komediju po scenariju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13