FINANCIJSKI UDARAC

Oglasili se iz Adidasa: ‘Kanye West nije mislio ono što je rekao o Židovima. On nije loša osoba‘

Izvršni direktor Adidasa Bjørn Guldenn na tu funkciju je stigao nakon prekida suradnje kompanije s reperom

Kanye West 

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Izvršni direktor Adidasa Bjørn Gulden kazao je kako ne vjeruje da je Kanye West "mislio ono što je rekao" govoreći o reperovim prošlogodišnjim antisemitskim komentarima. U nedavnom intervju koji je dao za podcast, kako donosi CNN, Gulden je uputio kompliment Westu, također poznatom kao Ye, nazvavši ga "jednim od najkreativnijih ljudi na svijetu". Međutim, Gulden je također naveo kako činjenica da je Ye dao takve izjave nije bila baš dobra te kako je to navelo Adidas da raskine ugovor i povuče proizvod, referirajući se na kraj Yeezy linije.

"Vrlo nesretno, jer ne mislim da je mislio ono što je rekao i ne mislim da je loša osoba. Jednostavno je tako ispalo. To je ujedno značilo da smo izgubili taj posao, jednu od najuspješnijih suradnji u povijesti... vrlo tužno," rekao je Norvežanin.

image

Bjorn Gulden

Harry Koerber/Imago Sportfotodienst/Profimedia/Harry Koerber/imago Sportfotodienst/profimedia

U Adidasu su za CNN izjavili da se njihov stav nije promijenio i da je prekid partnerstva bio primjeren potez. Gulden je inače postao izvršni direktor u studenom 2022., nedugo nakon završetka partnerstva s Westom. Reper je započeo tiradu protiv Židova u podcastu, rekavši da "može reći antisemitsko s*** i da me Adidas ne može odbaciti" i na svom X računu zaprijetio da će uskoro krenuti u "defcon3 protiv Židova", što je bila evidentna aluzija na ljestvicu stanja pripravnosti američke vojske. Njegovi komentari izazvali su globalno zgražanje i nekoliko dana kasnije Adidas je prekinuo svoju devetogodišnju poslovnu suradnju s glazbenikom. Prije tih komentara, Adidas je stavio "partnerstvo pod reviziju" nakon što je u javnosti nosio majicu s natpisom "Bijeli životi su važni". Taj izraz kategoriziran je inače kao "slogan mržnje" koji koriste bijele supremacističke skupine, uključujući Ku Klux Klan.

image

Kanye ‘Ye‘ West i supruga Bianca Censori

@celebcandidly/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/@celebcandidly/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Adidas je doživio veliki financijski udarac nakon ukidanja reperove linije. Tvrtka je rekla da očekuje gubitak od 1,3 milijarde dolara prihoda. Međutim, dosadašnja snažna prodaja preostalih zaliha Yeezyja pomaže im da nadoknade dio gubitaka. Sada očekuju operativni gubitak od 491 milijun dolara u 2023., što je puno bolji rezultat od gubitka od 764 milijuna dolara koji je prognoziran još u ožujku. Adidas je nedavno potpisao ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara s britanskim nogometnim klubom Manchester Unitedom u pokušaju pronalaženja još jedne uspješne suradnje nakon Westova odlaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:30