PONOVNO UHIĆEN

Okorjeli pedofil Gary Glitter opet iza rešetaka: ‘Pokušao ući na Dark web, nema grižnju savjesti‘

Da se 78-godišnji britanski rocker ne pridržava uvjetne kazne nisu otkrile probacijske službe, već The Sun objavivši dokaze

Gary Glitter 

 Nick Edwards/National Pictures/Profimedia/Nick Edwards/national Pictures/profimedia

Gary Glitter, britanski rocker osuđen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece, vratio se u zatvor nešto više od mjesec dana nakon što je pušten na uvjetnu kaznu, izvještava The New York Times.

Glazbenik, pravog imena Paul Gadd (78), navodno je prekršio odredbe svoje uvjetne kazne, iako Ministarstvo pravosuđa Ujedinjenog Kraljevstva nije ponudilo nikakve detalje.

"Zaštita javnosti naš je prioritet broj jedan. Zato smo postavili stroge uvjete i kad ih prekršitelji prekrše, ne oklijevamo ih vratiti u pritvor.", stoji u priopćenju Ministarstva.

image

Gary Glitter

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Kako piše Rolling Stone, iako to nije službeno potvrđeno, Gaddov povratak u zatvor dolazi nekoliko dana nakon što su u britanskom tabloidu The Sunu, iznijeli kako su dobili video Gadda u hostelu za jamčevinu. Na njemu 78-godišnjak koristi pametni telefon i čini se da nekoga pita o potencijalnom pristupu dark webu.

"Pa što ću onda učiniti sljedeće? Pokušajmo pronaći ovaj ‘Onion‘. Korak po korak", navodno je rekao Gadd u isječku, a "Onion" je referenca na dark web mrežu Tor.

Gadd je pušten iz zatvora nakon polovine odslužene 16-godišnje kazne izrečene 2015. nakon što je osuđen za pokušaj silovanja, četiri točke optužnice za nedoličan napad i jedan za spolni odnos s djevojčicom mlađom od 13 godina. Te su optužbe proizašle iz više incidenata koji su se dogodili između 1975. i 1980. godine i bili su povezani s pedofilskim skandalom u koji je bio upleten voditelj "Top of the Pops" Jimmy Savile.

image

Jimmy Savile

/ Rossparry.co.ukglen Minikin/Swns/Profimedia// Rossparry.co.ukglen Minikin/Swns/Profimedia

Nakon njegovog puštanja na slobodu u ožujku 2023., objavljeno je da će Gadda "pomno pratiti" policija i službenici za probaciju putem GPS-a. Vlasti su dodale da će se po puštanju suočiti s "najstrožim" uvjetima i da se ako ih u bilo kojem trenutku prekrši, može "vratiti iza rešetaka".

"Pozdravljam Glitterovo vraćanje u zatvor. Glitter je čovjek potpuno bez grižnje savjesti i moj klijent je uvijek bio jasan da predstavlja ozbiljan rizik za javnost. Nadam se da će ostatak kazne odslužiti iza rešetaka, gdje mu je i mjesto. Uz to, jako sam zabrinut zašto je bila potrebna tajna istraga novina da se razotkriju kršenje uvjetne kazne. Jesu li ga vlasti doista ispravno pratile ili se sada oslanjamo na medije da to rade? Trebamo hitno odgovore od probacijske službe o ovome.", kazao je Richard Scorer, odvjetnik jedne od Gaddovih žrtava za Rolling Stone.

image

Gary Glitter

Pip-landmark Media/Landmark/Profimedia/Pip-landmark Media/landmark/profimedia

Gadd koji ima 78 godina, posljednje 23 godine proveo je uglavnom u zatvoru, počevši od presude za dječju pornografiju iz 1999. godine. Nakon što je pušten iz zatvora, preselio se u zemlje jugoistočne Azije poput Kambodže, koja ga je protjerala 2002. godine zbog sumnje na seksualno zlostavljanje djece. Kasnije se pojavio u Vijetnamu, gdje je osuđen za počinjenje opscenih radnji s maloljetnicama. Izbjegao je smrtnu kaznu strijeljanjem, ali je osuđen na tri godine u vijetnamskom zatvoru, nakon čega je deportiran natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo. Odmah po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo 2008. godine, stavljen je u državni registar seksualnih prijestupnika. Godine 2012. uhićen je i optužen u vezi sa skandalom Savile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:02