SIMBOLIČNI UDARAC?

Omiljena olimpijka Vladimira Putina naprasno napustila Rusiju: ‘Ne planira se vratiti‘

Nije jasno kada je Davidova napustila Rusiju niti gdje se trenutno nalazi

Vladimir Putin i Anastasija Davidova

 Maxim Shemetov/Afp

Omiljena olimpijka u sinkroniziranom plivanju Vladimira Putina, Anastasija Davidova (39) napustila je Rusiju ‘bez planova za povratak‘.

Peterostruka osvajačica zlatne medalje i glavna tajnica Ruskog olimpijskog odbora iznenadila je svojim odlaskom iz tima, a on se smatra simboličnim udarcem za ruskog predsjednika.

Davidova još nije dala nikakvu izjavu, no pretpostavlja se da je njezina odluka o odlasku povezana s ratom u Ukrajini. Jedan prokremaljski medij krenuo je u napad optužujući ‘dezerterku‘ za ‘ružno ponašanje‘, prenosi britanski Mirror.

Trinaestostruka svjetska prvakinja iste je dobi kao i druga osvajačica zlatne medalje Alina Kabajeva, olimpijska gimnastičarka koju mnogi smatraju Putinovom dugogodišnjom ljubavnicom.

Njezina navodna odluka o ratnom prosvjedu dolazi dok u zemlji sve više rastu nemiri zbog Putinova rata, njegove nedavne mobilizacije i neposredne nezakonite aneksije dijelova ukrajinskog teritorija.

Njezin odlazak objavljen je na kanalu Match TV, a objavili su da imaju ‘skenirano pismo o njezinu odlasku iz Rusije, u kojem se navodi da se ne planira vratiti.‘

image

Anastasija Davidova

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Tatjana Pokrovskaja, glavna trenerica ruske reprezentacije u sinkroniziranom plivanju, rekla je da ‘nije imala pojma o tome i da je zbunjena‘.

"Za mene je ovo iznenađenje, ne mogu čak ništa reći o ovome", izjavila je.

Njezin potez oštro je osudio i lojalni KP Sports. "Teško se moglo očekivati da će u najtežem trenutku u povijesti nacionalnog sporta iz zemlje otići jedna od najuspješnijih sportašica u našoj povijesti, sinkronizirana plivačica Anastasija Davidova."

Također navode da je ‘prekršila obveze‘ prema ruskome sportu.

"Radila je u Ruskom olimpijskom odboru kao glavna tajnica. Imala je funkciju i u Savezu sinkroniziranog plivanja Rusije. Osim toga, vodila je centar za obuku u sinkroniziranom plivanju koji nosi njezino ime. Na OI u Londonu 2012. nosila je rusku zastavu. A sada je napustila zemlju ne obavijestivši nikoga... Takvo ponašanje je ružno", navode.

No, Tatjana Tarasova, najpoznatija ruska trenerica umjetničkog klizanja, stala je u njezinu obranu, rekavši: "Ovo je osobna stvar svakog pojedinca."

Nije jasno kada je Davidova napustila Rusiju niti gdje se trenutno nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:13