UGROŽENA SIGURNOST

Opasne afere Charlesa i Diane: Nepoznati detalji o noćnim izletima i ženama koje su htjele oteti princa

Članovi njihovih službi sigurnosti otkrili su zanimljive pikanterije tijekom njihove službe, koja nije bila nimalo laka...
Princ Charles i princeza Diana
 Kazuhiro Nogi/AFP

Snagama sigurnosti koje su pokušavale zaštititi princa Charlesa i princezu Dianu dok se njihov brak raspadao njihov posao nije bio nimalo lak - jer su se supružnici međusobno varali. Budući da su princ i princeza uvijek morali imati pratnju koja ih je čuvala gdje god da su išli, bilo je teško uklopiti sigurnost i njihove afere.

Kako piše Daily Mail, kada je Charles svojim Aston Martinom vozio iz Gloucestershirea do kuće Camille Parker Bowles, uvijek mu je partner bio policijski tjelohranitelj Colin Trimming.

Kada je Diana posjećivala svog ljubavnika Jamesa Hewitta u kući njegove majke u West Countryju, njezin je tjelohranitelj spavao na sofi u prizemlju dok je par bio na katu.

U početku dok se susretala s Hewittom u Devonu, Diana bi zatražila da je odvezu do njega tijekom vikenda, a zatim bi nestala. Njezina služba sigurnosti bila je lojalna i diskretna, ali istovremeno i užasnuta, jer su znali da će im, ako joj se nešto dogodi, 'glave biti na panju'. Srećom, Hewitt je bio razumniji od princeze Diane.

Zanimljivo je i da su londonske rezidencije Hewitta i Camille Parker Bowles bile doslovno jedna nasuprot drugoj u Clareville Groveu u Južnom Kensingtonu. Camilla je pak imala ekscentričnu sklonost tome da gola obavlja kućanske poslove pa je Hewitt jednog dana pogledao preko puta ceste i vidio ju razodjevenu. Njezin suprug, Andrew Parker Bowles, bio je njegov zapovjednik. Iako nisu bili bliski prijatelji, redovito su se pristojno pozdravljali kad bi se sreli u susjedstvu.

image
Princ Charles i sadašnja supruga Camilla Parker Bowles
Daniel Leal-olivas/AFP

Doušnici medija

Ono što je dodatno otežavalo ove tajne ljubavne veze bili su nametljivi predstavnici medija, koji su imali svoje 'krtice' među osobljem Buckinghamske palače. Tajnik za tisak kraljice Elizabete II., Michael Shea jednom je prilikom izjavio da je konačno identificirao doušnika koji je radio za The Sun, ali oni su mu podrugljivo poručili kako je to 'malo vjerojatno, jer ih je bilo 11.'

Stoga nije bilo iznenađujuće što su i Charles i Diana postali jako tajnoviti te su ponekad ugrožavali i vlastitu sigurnost. Diana je u tome bila najgora. Čak i tijekom ranije faze svog braka s princem, princeza Diana je bila poprilično dobra u uzmicanju svojim tjelohraniteljima. Tako je često izazivala paniku među zaposlenima u sigurnosnoj službi kad bi oni (prekasno) shvatili da se princeza iskrala u shopping, 'skrivena' iza samo jednog para modernih sunčanih naočala.

Nakon što su se rastali, princeza je postala još nesmotrenija. U austrijskom zimovalištu izbjegla je svoj tim koji ju je čuvao tako što je tijekom noći skočila s balkona svoje hotelske sobe na prvome katu u duboki snijeg, a zatim otišla u šetnju. Ubrzo nakon toga odustale je i od svoje policijske zaštite što je bio dosta opasan potez.

image
Njezin brak s princom Charlesom raspao je zbog manjka ljubavi i afere s Charlesovom neprežaljenom ljubavi Camillom Parker Bowles.
Uppa/photoshot/Avalon/Profimedia

Kasnije je objasnila da, iako je 'imala puno neprijatelja, imala i puno prijatelja na visokim položajima' koji su joj prenosili važna saznanja pa ih je često ispitivala što se zapravo događa i postavljala pitanja. Zbog njezina nepredvidljivog ponašanja, zaposleno je petero ljudi na puno radno vrijeme koji su 'nadzirali' njezine aktivnosti, uključujući i preslušavanje njezinih privatnih telefonskih razgovora.

Američka vlada je pak navodno imala veliki dokument o princezi Diani, koji se protezao na više od 1000 stranica, a tu je bilo i transkripcija njezinih telefonskih poziva.

Ti dokumenti i dalje su povjerljivi, ali većina materijala vjerojatno se odnosi na njezin rad u inozemstvu. Diana se pak bojala 'mračnih sila' koje ju prate, no unatoč tome, odbila je imati policijsku zaštitu. Mnogi smatraju da ju je upravo ta odluka koštala života jer da je u trenutku nesreće u kojoj je poginula imala policijsku zaštitu, možda bi princeza i sada bila živa.

Opasne situacije

Većina se članova kraljevske obitelji tijekom godina našla u opasnim situacijama - iako ne tako opasnim kao nesretna princeza Diana. Princ Charles je tijekom kasnih 60-godina otišao na Trinity College u Cambridge, a tamo je pokazao 'talent da se dovede u situacije koje su potencijalno neugodne ili čak fizički opasne', rekao je jedan od članova njegova sigurnosnog tima, piše Daily Mail.

Charles se volio kretati po Cambridgeu, a njegovi čuvari nisu ga htjeli osramotiti držeći se preblizu pa su ga slijedili u starom Land Roveru na respektabilnoj udaljenosti. No mlade žene u Charlesovoj blizini predstavljale su najveći problem za njegove snage sigurnosti. Jedna grupa studentica planirala je, naime, upasti na sveučilište, oteti Charlesa i tražiti otkupninu za njegovo oslobođenje. Voditelj Charlesova sigurnosnog tima uspio je organizirati sastanak s djevojkom koja je bila vođa potencijalnih otmičara te ju je upozorio da policija već ima sve pojedinosti o njihovu planu i da će, ako se to dogodi, upasti u velike pravne probleme. Iako ga je djevojka počastila groznim psovkama i imenima, do otmice ipak nije došlo.

Ozbiljnije opasnosti princa su dočekale u Walesu. Tamo je u porastu bio nasilni velški nacionalizam, a princ Charles trebao je u srpnju 1969. biti službeno okrunjen za princa od Walesa. Britanske obavještajne službe bile su zabrinute zbog prijetnje koju bi teroristi mogli predstavljati toj ceremoniji. Velški nacionalisti su na kraljevsku obitelj gledali kao na englesku instituciju koja im je nametnuta, a naslov princa od Walesa predstavljao im je uvredu, pogotovo zato što su Charlesove veze s Walesom bile prilično slabe.

Posebnu zabrinutost izazvalo je mjesto ceremonije, srednjovjekovni dvorac u udaljenom sjeverozapadnom Walesu, daleko od dobro zaštićenih londonskih ulica. Ubrzo su krenula bombardiranja što je izazvalo veliku zabrinutost javnosti i kraljevske obitelji, koja se osjetila ugroženom.

U pozadini velških nacionalističkih bombardiranja i prosvjeda protiv postavljanja Charlesa za princa od Walesa stajala je Slobodna vojska Walesa (FWA), a 1969. godine devet njihovih članova je uhićeno i optuženo za kaznena djela javnog reda i mira.

image
Princ Charles i princeza Diana s prvim sinom, princem Williamom
Anwar Hussein/empics Entertainment/PA Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 09:58