USUSRET DODJELI

Oscari 2024.: Četiri nominirana para, prva Indijanka, rekorderi, božićno čudo... Ovo je 14 ključnih detalja

Na ovogodišnjim 96. Oscarima koji će se održati u Los Angelesu 10. ožujka očekuju se brojna dostignuća

Nominirani za Oscare

 Richard Harbaugh/Afp

Filmska industrija imala je još jednu godinu punu događaja. "Super Mario" vladao je kino dvoranama, a ‘Barbenheimer‘, rezimiraju na BBC-ju, postao viralni fenomen. U međuvremenu, nominacije za Oscara 2024. odražavaju koliko se brzo sreća može promijeniti u Hollywoodu. Prošle godine u ovo vrijeme, Margot Robbie glumila je u "Babilonu", pravoj bombi kino blagajni koja je na kraju osvojila - nula Oscara. Ove godine, pak Robbie ide na dodjelu Oscara kao zaštitno lice "Barbie", najvećeg filma 2023. koji je zaradio nevjerojatnih 1,4 milijarde dolara i nominiran je u osam kategorija. Na BBC-ju su proučili nominacije i pronašli desetak zanimljivih činjenica, neobičnosti i mogućih postignuća koje bi se mogle dogoditi na ovogodišnjim 96. Oscarima koji će se održati u Los Angelesu 10. ožujka.

1. Emma Stone mogla bi se pridružiti ekskluzivnom klubu

image

Emma Stone

Lia Toby/Mirrorpix/Profimedia/Lia Toby/mirrorpix/profimedia

Zvijezda filma "Uboga stvorenja" (Poor Things) Emma Stone mogla bi postati osma glumica koja je osvojila dva Oscara do svoje 35. godine, nakon što je prethodnu nagradu osvojila za "La La Land" 2017. Krenula bi tako stopama Meryl Streep, Jodie Foster, Elizabeth Taylor, Bette Davis, Luise Rainer, Olivie de Havilland i Hilary Swank. Inače, to nije pošlo za rukom niti jednom muškom glumcu. Stone je također tek druga žena koja je nominirana i za glumu i za producenticu za isti film, nakon Frances McDormand iz "Nomadlanda" 2020. Ali pobjeda Stone za najbolju glumicu daleko je od zajamčene. Kategorija se smatra mrtvom utrkom između nje i zvijezde filma "Ubojice cvjetnog mjeseca" Lily Gladstone.

2. "The Holdovers" je napravio božićno čudo

image

‘The Holdovers‘

Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia

Riječ je o prvom božićnom filmu koji je nominiran za najbolji film od "Čuda u 34. ulici" iz 1948. Film govori o mrzovoljnom učitelju koji mora ostati u internatu tijekom Božića kako bi nadgledao djecu koja ne idu kući za praznike. Ima pet nominacija za Oscara među kojima je i Paul Giamatti, nominiran za najboljeg glavnog glumca. Naravno, ironično zaključuju na BBC-ju, studio ga je objavio u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom siječnja.

3. Glazba iz filma "Barbie" možda ima veće šanse za nagradu nego njezina redateljica

Unatoč tome što nisu uspjeli ući u konkurenciju za najboljeg redatelja i najbolju glumicu, "Barbiene" nominacije već su ušle u povijest Oscara. Greta Gerwig, koja je režirala film te je i koscenaristica, jedina je redateljica čija su prva tri filma nominirana za najbolji film - "Lady Bird", "Little Women" i sada "Barbie".

Međutim, moguće je da će "Barbie" osvojiti samo jednu od osam nagrada za koje je nominirana - najbolju originalnu pjesmu za "What Was I Made For?" od Billie Eilish. Tako bi se mogao ponoviti slučaj filma "Zvijezda je rođena" iz 2018., djela Bradleyja Coopera koji je imao osam nominacija, ali je pobijedio samo u kategoriji pjesama za "Shallow" Lady Gage.

4. Cillian Murphy mogao bi prekinuti desetljeće dug trend

image

Cillian Murphy

Michael Tran/Afp/Profimedia/Michael Tran/afp/profimedia

Očekuje se da će "Oppenheimer" osvojiti Oscara, s vjerojatnom pobjedom u glavnim kategorijama uključujući i za najbolji film. Pobijedi li i njegova irska zvijezda Cillian Murphy, bit će to prvi put od 2012. da je isti film osvojio nagrade i za najboljeg glumca i za najbolji film. Posljednji je bio "Umjetnik" i njegova zvijezda Jean Dujardin. Takav problem ne prati i najbolje glumice.

5. Ove su godine četiri para nominirana za Oscara

image

Tom Ackerley i Margot Robbie

Xavier Collin/image Press Agency/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Xavier Collin/image Press Agency/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Nominirana za najbolju režiju Justine Triet također je prepoznata u kategoriji originalnog scenarija zajedno sa svojim suprugom Arthurom Hararijem za film "Anatomije pada". Pored njih tu su i Christopher Nolan i Emma Thomas producenti "Oppenheimera", Greta Gerwig i Noah Baumbach nominirani za scenarij filma "Barbie", te Margot Robbie i Tom Ackerley nominirani kao producenti za najbolji film.

6. Bradley Cooper peta je najnominiranija živuća osoba koja nikad nije osvojila Oscara

image

Bradley Cooper

Michael Tran/Afp

Glumac koji se proslavio filmom "Mamurluk", bio je nominiran 12 puta zahvaljujući svom radu na glumi, režiji i scenariju za razne filmove. Ali nikada nije osvojio nijednu od nagrada za koje je bio nominiran. Jedine osobe koje su osvojile više nominacija bez pobjede su inženjer zvuka Greg P. Russell (16 nominacija), skladatelj Thomas Newman (15), tekstopisac Diane Warren (15) i supervizor specijalnih efekata Daniel Sudick (13).

7. Jedan od nominiranih nekad je režirao glazbene spotove

image

Jonathan Glazer

Jm Haedrich/Sipa Press/Profimedia/Jm Haedrich/sipa Press/profimedia

Drama o Auschwitzu "Zona interesa" ima pet nominacija za Oscara uključujući i za njegova redatelja Britanca Jonathana Glazera. Glazer je imao dugu i vrlo raznoliku karijeru (što u manjim državama poput Hrvatske nije neobično op.a). Prije tri desetljeća režirao je reklame za pivo, a također se bavio i režijom glazbenih spotova za pjesme Radioheada, Massive Attacka, Blura i Jamiroquaija (konkretno "Virtual Insanity").

8. Rekord za homoseksualne glumce

image

Jodie Foster u filmu ‘Nyad‘

Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia

Prvi put ikada, dva otvoreno homoseksualna glumca nominirana su za tumačenje otvoreno gej likova. To su Colman Domingo ("Rustin"), koji tumači borca za građanska prava Bayarda Rustina te Jodie Foster ("Nyad"), koja glumi prijateljicu i trenericu plivačice Diane Nyad, Bonnie Stoll. U prošlosti takav slučaj bio je samo sa sir Ianom McKellenom za film "Bogovi i čudovišta" 1998.

9. Martin Scorsese najstarija je ikada nominirana osoba za najboljeg redatelja

image

Martin Scorsese

John Macdougall/Afp/Profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Slavni redatelj Martin Scorsese ove je godine nominiran za svog desetog Oscara čime je postavio novi rekord za živuće redatelje, pretekavši Stevena Spielberga. Ako su uračunati i oni koji nisu više s nama, redatelj, William Wyler drži rekord s 12 nominacija. S 81 godinom, Scorsese je također najstariji nominirani u ovoj kategoriji. Prethodni rekorder bio je John Huston, koji je bio nominiran 1985. za " Čast Prizzijevih" kada je imao 79 godina. Najstariji dobitnik je Clint Eastwood kojem je bilo 74 godine kada je osvojio nagradu za "Djevojku od milijun dolara". Najstariji među ove godine nominiranima je pak skladatelj je John Williams (92), koji konkurira u kategoriji originalne glazbe za film "Indiana Jones i artefakt sudbine".

10. Lily Gladstone je prva američka Indijanka nominirana za najbolju glumicu

image

Lily Gladstone

Lisa Oconnor/aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Lisa Oconnor/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Ova 37-godišnjakinja nije prva domorodačka glumica koja je nominirana za najbolju glumicu, no jest prva koja je iz SAD-a. Zvijezda "Ubojice cvjetnog mjeseca" dolazi iz indijanskog rezervata Blackfeet u sjevernoj Montani. Već je osvojila nagrade na SAG nagradama i Zlatnim globusima, a u oba je govora na priznanju kratko progovorila na svom materinjem algonkinskom jeziku.

11. U ovogodišnjim glumačkim kategorijama 10 je prvi put nominiranih

image

Cillian Murphy i Emily Blunt

Billy Bennight/Admedia/Profimedia/Billy Bennight/admedia/profimedia

Emily Blunt, Danielle Brooks, Sterling K Brown i Colman Domingo dobili su svoje prve nominacije za Oscara. America Ferrera, Lily Gladstone i Cillian Murphy također su prvi put u igri za Oscara. Ostali prvi put nominirani za glumu su Sandra Hüller, Jeffrey Wright i Da‘Vine Joy Randolph.

12. Robert Downey Jr gotovo će sigurno dobiti Oscara zahvaljujući Christopheru Nolanu

image

Robert Downey Jr.

Robyn Beck/Afp/Profimedia/Robyn Beck/afp/profimedia

I ništa to ne bi bilo tako epohalno, da upravo zbog Nolanovog projekta Robert Downey Jr. nije izmaknuo Oscar. Glumac je 2008. imao nominaciju za najboljeg sporednog glumca u "Tropskoj grmljavini" no izgubio je od Heatha Ledgera koji je igrao u Nolanovom filmu "Vitez tame". Ako se ostvare prognoze, Downey Jr. sada će slaviti zahvaljujući Nolanu i "Oppenheimeru".

13. Jedan je skladatelj umro prije nego što je objavljena njegova nominacija za Oscara

image

Robbie Robertson

Mark Ashe/Everett/Profimedia/Mark Ashe/everett/profimedia

Kanadski glazbenik Robbie Robertson, također poznat kao član rock grupe The Band, skladao je glazbu za film za "Ubojice cvjetnog mjeseca". Robertson i redatelj Martin Scorsese surađivali su na nekoliko filmova tijekom desetljeća, ali je skladatelj nažalost umro prošlog kolovoza, prije nego što su film uopće uspjeli pustiti u kina. Glazbenik je također radio na glazbi za filmove "Razjareni bik", "Boja novca", "Casino", "Bande New Yorka", "Vuk s Wall Streeta" i "Irac". Posthumno je nominiran za najbolju originalnu glazbu, a Scorsese je Robertsonu posvetio "Killers of the Flower Moon".

14. Ne bi bilo "Oppenheimera" bez "Sumraka"

Christopher Nolan odlučio je snimiti film o J. Robertu Oppenheimeru nakon što je radio na "Tenetu" sa zvijezdom "Sumraka" Robertom Pattinsonom. Glumac je Nolanu po završetku snimanja poklonio zbirku Oppenheimerovih govora, a kada ih je Nolan pročitao dobio je inspiraciju za snimanje filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:22