HOLIVUDSKI PREDATOR

OSKAROVKA O MUČNIM DETALJIM SUSRETA S WEINSTEINOM Djeca su mu bila u sobi, a on ju je napastvovao: 'Ne znam za tvoju karijeru, ali ti ćeš biti dobro'

 
Lupita Nyong'o
 Danny Moloshok / REUTERS

Popis žena koje su progovorile o groznim iskustvima s Harveyjem Weinsteinom sve je duži. Ovih je dana o svom iskustvu za New York Times progovorila i Oscarom nagrađena Lupita Nyong'o.

Talentirana i lijepa glumica u podužem eseju opisala je na trenutke mučne detalje i niz neugodnih susreta s Weinsteinom 2011. U to vrijeme je bila glumica u usponu, tek dvije godine kasnije snimit će film ‘12 godina ropstva’ za koji će osvojiti Oscara, piše Mashable.

Weinsteina je prvi put upoznala na dodjeli nagrada 2011. Ubrzo nakon toga producent ju je pozvao na ručak pri čemu je inzistirao i naručio joj votku sa sokom premda je više puta ponovila da ne želi piti alkohol. Nakon toga ju je pozvao u svoju kuću na film. Lupita piše da je sjedila u dnevnoj sobi s negovom kompletnom obitelji, uključujući djecu, kad ju je pozvao u spavaću sobu.

‘Harvey me odveo u spavaću sobu, njego spavaću sobu, i rekao da me želi izmasirati. Prvo sam mislila da se šali, ali nije se šalio. Prvi put otkako sam ga upoznala, nisam se osjećala sigurno uz njega. Uhvatila me panika i palo mi je na pamet da ja njemu ponudim masažu. Tako ću imati fizičku kontrolu, mislila sam, i u svakom ću trenutku znati gdje su njegove ruke’, napisala je. U trenutku kad je Weinstein odjednom skinuo hlače, Nyong'o je pobjegla.

Drugom su se prilikom sastali u restoranu, no prije nego što je hrana stigla Weinstein je predložio da pojedu u njegovoj sobi. Ovaj put je bio vrlo eksplicitan, no glumica je odbila ponudu.

‘Nemaš pojma što propuštaš’, rekao joj je.

‘Uz svo dužno poštovanje, ne bih mogla zaspati po noći da napravim ono što tražiš od mene. Zato moram odbiti’, odgovorila mu je.

Nyong'o opisuje kako se tad njegovo ponašanje skroz promijenilo, a sladunjava se retorika pretvorila u prijetnje. Na odlasku joj je dobacio: ‘Ne znam za tvoju karijeru, ali ti ćeš biti dobro.’

Brojna svjedočanstva, pa tako i ovo Lupite pokazuju na uzorak kojeg se Weinstein očito držao. Iznenadna promjena plana, ponuda masaže i ‘usluga za uslugu’ standardni su mamci kojima se producent služio. Osim toga, njezina priča rasvjetljava misterij kako je toliko dugo prikrivao svoje ponašanje i baca sumnju da je sve znala i njegova obitelj.

Nakon incidenta s masažom Nyong'o piše: ‘Nisam znala kako se nositi s incidentom s masažom. Objasnila sam samoj sebi da je to bilo neprimjereno i ničim izazvano, ali ne toliko seksualno otvoreno.’ Čini se da je Weinstein u manipulaciji i maltretiranjima jako dobro znao gdje je granica i kad treba stati.

‘Postajala sam dio zajednice čiji je Harvey Weinstein bio dio avno prije nego sam se ja pojavila. On je bio jedna od prvih osoba iz filmske industrije koje sam upoznala i sam mi je rekao: Tako stvari stoje. I kamo god sam se okrenula, svi su se nekako pokušavali nositi s njegovim ponašanjem. Nisam znala da stvari mogu biti drugačije. Nisam znala da drugi ljudi to žele promijeniti’, piše oskarovka.

Čini se da je velika većina filmske holivudske industrije bila svjesna da je Weinstein predator, no svi su naučili živjeti s tim. Čak i ako nisu zapravo naučili. Svjedočanstva žena posljednjih tjedana pokazuju da nema isprike za takvo ponašanje i da takav odnos ni iz kojeg razloga ne treba prihvatiti ili se pomiriti s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:58