SKANDAL U BRITANIJI

Osramoćeni princ Andrew zahtijeva suđenje pred porotom zbog optužbi za seksualno iskorištavanje

Prinčev odvjetnički tim sudu je predočio dokumente s razlozima zbog kojih bi cijeli slučaj trebao biti odbačen

Princ Andrew

 John Thys/AFP

Osramoćeni britanski princ Andrew, vojvoda od Yorka, želi da se suđenje u građanskoj parnici koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre, poznata i kao Virginia Roberts, održi pred porotom. Giuffre ga, podsjetimo, optužuje da ju je seksualno iskoristio u tri navrata - 2000. i 2002. godine u londonskom domu osramoćene pripadnice britanskog visokog društva Ghislaine Maxwell, u njujorškoj vili pedofilskog financijaša Jeffreyja Epsteina te na Epsteinovom otoku Little St. James.

Prinčev odvjetnički tim njujorškom je sudu predočio dokumente s razlozima zbog kojih bi cijeli slučaj trebao biti odbačen te zatražio suđenje pred porotom. Među razlozima navode i one po kojima su tvrdnje tada 17-godišnje Virginije Giuffre "zabranjene doktrinom pristanka" te zbog "njezina vlastitog nezakonitog ponašanja".

image

Princ Andrew

John Thys/AFP

U dokumentu na 11 strana, princ također (opet) negira da je bio "blizak prijatelj" s Ghislaine Maxwell, Epsteinovom pouzdanicom, desnom rukom koja je prošlog mjeseca u New Yorku proglašena krivom za pet slučajeva seksualne trgovine djecom i mogla bi dobiti 65 godina zatvora. Njezin se odvjetnički tim žalio na presudu i tražio ponovno suđenje.

Oglasio se i jedan od odvjetnika Virginije Giuffre, David Boles. Rekao je da je pravni tim njegove klijentice očekivao ovakvu reakciju iz tabora britanskog princa.

- Ovo je nastavak njegova pristupa negiranja bilo kakvih saznanja ili informacija koje se tiču tvrdnji protiv njega i nastavak prebacivanja krivnje na žrtvu zlostavljanja - rekao je. - Veselimo se suočavanju princa Andrewa s njegovim tvrdnjama i pokušajima da okrivi gospođu Giuffre za sve što se dogodilo, na njegovu izlaganju na sudu.

Odvjetnici princa Andrewa, inače, Giuffreinu su tužbu nazvali neutemeljenom te izjavljivali kako ona "želi još zaraditi na njegov račun". Naime, Giuffre je 2009. godine u građanskoj parnici protiv Jeffreyja Epsteina dobila pola milijuna dolara.

Sudac Lewis Kaplan koji je već ranije odbio vojvodin zahtjev za odbacivanje slučaja, izjavio je da bi suđenje moglo započeti između rujna i prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 18:10