OSVOJIO KIPIĆ

‘Ostani jak, ljubavi moja‘: Emotivna poruka supruge Alekseja Navaljnog na Oscarima dirnula okupljene

Dokumentarni film o ruskom disidentu osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film

Julija Navaljna

 Kevin Winter/Getty Images/Profimedia/Kevin Winter/getty Images/profimedia

Dokumentarni film o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom, koji je za dlaku izbjegao smrt nakon što su ga otrovali novičokom, osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film na 95. dodjeli prestižnih nagrada. Tim je povodom supruga Julija Navaljna uputila iskrenu poruku svome suprugu, s kojim je u braku od 2000. godine.

image

Julija Navaljna i Odessa Rae

Angela Weiss/Afp

"Moj suprug je u zatvoru samo zato što je govorio istinu. Moj suprug je u zatvoru samo zbog obrane demokracije. Aleksej, sanjam o danu kad ćeš biti slobodan i kad će naša zemlja biti slobodna. Ostani jak, ljubavi moja", poručila je u svome govoru te zahvalila svima.

Film ‘Navaljni‘ portret je kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji je režirao Daniel Roher. Ovaj 90-minutni film prikazuje vođu ruske oporbe tijekom nekoliko mjeseci koje je proveo u Njemačkoj 2020. godine dok se oporavljao od trovanja. U filmu su također prikazani intervjui s Navaljnim, njegovom ženom Julijom i najbližim suradnicima.

Najneobičnija scena u filmu je ona u kojoj Navaljni, iz svojeg utočišta u njemačkom Schwarzwaldu, telefonom nazove agenta za kojeg misli da mu ja podmetnuo otrov i navede ga da potvrdi da je sudjelovao u napadu pretvarajući se da je ljutiti šef tajne službe.

Roher je primio svoj kipić rekavši da ga je posvetio Navaljnom i "svim političkim zatvorenicima diljem svijeta". O stanju Navaljnog ranije je na crvenom tepihu progovorila i njegova kći Daša Navaljna.

"Ne možemo ga baš kontaktirati, smijemo samo pisati pisma, a odvjetnici ga smiju vidjeti samo ponekad. On je dobro, njegovo se zdravlje polako pogoršava što je prilično zabrinjavajuće. Ali on želi da se dobro zabavimo i sretan je što ovdje predstavljamo ovu priču i ruski narod koji se bori za demokraciju, a mi smo ovdje da ga izvučemo iz zatvora", izjavila je njegova kći.

Navaljni je inače borac protiv korupcije koji je godinama bio trn u oku Vladimiru Putinu. Objavio je brojna izvješća o korupciji u Rusiji za vrijeme Putinove administracije te je postao ključna figura oko koje se okupljaju drugi istomišljenici iz Rusije. Roher je uspio sjesti s Navaljnim tijekom svog kratkog boravka u Berlinu 2020. i početkom 2021. dok se oporavljao od trovanja i pokušao otkriti tko je stajao iza tog neuspješnog pokušaja ubojstva. Film ‘Navaljni‘ bio je hit i na Sundance Film Festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:31