OSUDILA ZLOČINE

Oštar istup Angeline Jolie: ‘Gaza postaje masovna grobnica, ubijaju se cijele obitelji. Svjetski su čelnici sukrivci‘

Jolie je napisala da je ovo namjerno bombardiranje zarobljenog stanovništva koje nema kamo pobjeći

Angelina Jolie

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Glumica Angelina Jolie nastavlja sa svojim antiratnim zalaganjem, a njezin najnoviji istup na Instagramu podržalo je više od dva milijuna ljudi.

"Ovo je namjerno bombardiranje zarobljenog stanovništva koje nema kamo pobjeći. Gaza je bila zatvor na otvorenom gotovo dva desetljeća i brzo postaje masovna grobnica. 40 posto ubijenih su nevina djeca. Ubijaju se cijele obitelji. Svijet samo promatra i uz aktivnu potporu mnogih vlada, milijuni palestinskih civila; djece, žena, obitelji, bivaju kolektivno kažnjavani i dehumanizirani, dok im se protivno međunarodnom pravu uskraćuje hrana, lijekovi i humanitarna pomoć. Odbijajući zahtijevati humanitarni prekid vatre i blokirajući Vijeće sigurnosti UN-a da ga nametne objema stranama, svjetski su čelnici sukrivci za te zločine.", napisala je Jolie uz potresnu fotografiju. U istoj objavi stavila je i citat UNWRA-e, agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

"Izbjeglički kamp Jabalia najveći je od osam izbjegličkih kampova u pojasu Gaze. Nakon rata 1948. izbjeglice su se nastanile u kampu, većina ih je pobjegla iz sela u južnoj Palestini. Kamp pokriva područje od samo 1,4 četvornih kilometara. 116 011 palestinskih izbjeglica registrirano je pri UNRWA-i samo u kampu Jabalia, 75 godina od sukoba 1948.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:13