TUŽBA PROTIV MEDIJA

OTKRIVEN SADRŽAJ PORUKA KOJE SU MEGHAN I HARRY SLALI THOMASU MARKLEU 'Stvarno se ne ljutimo na tebe, nazovi nas što prije, samo ti mi možemo pomoći'

 
 BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Vojvotkinja od Sussexa objavila je poruke koje su ona i princ Harry poslali njenom ocu prije vjenčanja što je dio tužbe koju je par pokrenuo protiv portala Mail on Sunday, piše BBC.

Meghan tvrdi da je nakladnik Associated Newspaper pogrešno citirao poruku kako bi ocrnio par. Također, kaže kako su tabloidi, pogotovo oni u vlasništvu grupe, izazvali prepirku između nje i njezinog oca.

Associated Newspaper kaže da će se žustro braniti od optužbi. Ova tužba dolazi nakon što su Meghan i Harry, koji su se nakon odstupanja od kraljevskih dužnosti nastanili u Kaliforniji, najavili britanskim tabloidima da prekidaju svaku suradnju s njima.

Meghan je pokrenula tužbu nakon što su njezina rukom pisana pisma ocu, Thomasu Markleu, objavljena u Mail on Sunday.

Vojvotkinja tvrdi da su dijelovi pisma selektivno objavljeni kako bi ju se prikazalo u negativnom svjetlu. Sporan tekst objavljen je uoči njihova vjenčanja 19. svibnja 2018.

Dokumenti upućeni sudu sadrže i poruke poslane Meghaninom tati, a prvo ročište održat će se kasnije ovoga tjedna.

'Meg i ja se ne ljutimo'

5. svibnja 2018. Meghan je ocu poslala poruku sljedećeg sadržaja: 'Poslala sam ti poruku i zvala te ali nisi odgovorio. Nadam se da si ok.'

I sljedeći dan je ocu poslala poruku nakon što je otkrila da su paparazzo fotografije njezina oca namještene.

Objasnila je da je 'diskretno i sa željom da zaštiti privatnost, namjeravala organizirati svu logistiku i potrepštine za svog oca kako bi ga zaštitila od medija' te mu kazala kako bi se do vjenčanja trebao držati podalje od novinara.

14. svibnja 2018. Thomas Markle je poslao Meghan poruku u kojoj se ispričava i potvrđuje da ipak neće doći na vjenčanje.

Otprilike pola sata kasnije i nakon nekoliko neodgovorenih poziva Thomasu Markleu, princ Harry mu je s Meghaninog mobitela poslao poruke sljedećeg sadržaja.

'Tom, Harry je. Sad ću te pokušati nazvati. Molim te, javi se. Hvala.'

'Tom, opet je Harry! Stvarno moram razgovarati s tobom. Ne moraš se ispričavati, razumijemo okolnosti, no 'izlazak u javnost' će stvari samo pogoršati. Ako voliš Meghan i želiš da sve bude u redu, molim te nazovi me jer postoje dvije opcije u kojima ne bi trebao razgovarati s medijima, koji su i izazvali ovu situaciju. Zato me, molim te, nazovi da objasnim. Meg i ja se ne ljutimo, samo moramo razgovarati s tobom. Hvala.'

'Svaki razgovor s medijima će izazvati negativan efekt, vjeruj mi, Tom. Samo ti mi možemo pomoći, kao što smo pokušavali od prvog dana.'

U dokumentima predanima sudu, navodi se kako su mediji objavili samo dio poruke u kojima Harry kaže Tomu da se ne mora ispričavati i da treba nazvati. Također, tvrdi se u tužbi, namjerno su izostavljeni dijelovi u kojima Meghan i Harry Thomasu nude pomoć i zaštitu te se brinu za njegovu sigurnost.

Nadalje, par tvrdi da su britanski mediji, posebno Associated Newspaper, zlostavljali, ponižavali i manipulirali s Meghan Markle.

Meghan tvrdi da je medijska kuća izazvala tu samu svađu za koju su tvrdili da je opravdala objavljivanje pisama te prouzročili značajnu štetu njihovom odnosu.

Vojvotkinja optužuje novine da su zloupotrijebili privatne informacije, prekršili odredbu o zaštiti autorskih prava i selektivno objavili samo određene dijelove njezina privatnog pisma ocu.

S druge strane, Mail on Sunday navodi kako postoji opravdan interes javnosti za objavom tih pisama.

Kažu kako pripadnici kraljevske obitelji, uključujući i vojvotkinju od Sussexsa, 'ovise o objavljivanju informacija o njima i njihovim životima kako bi zadržali povlašten položaj i promovirali se.'

Tvrde i kako Meghan nije imala realna očekivanja o privatnosti i nije stvarno mislila da će sadržaj tih pisama ostati privatan.

Kao dokaz tome, izdavač kaže kako je pismo bilo prepisamo Meghaninim besprijekornim rukopisom te tvrdi da je ta briga o izgledu pisma dokaz da je Meghan pretpostavljala da će ga vidjeti šira publika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07