SIMBOLIKA

Otkriven službeni portret i raskošna pozivnica za krunidbu Charlesa III.: Zna se i koju će titulu dobiti Camilla

Par se zadovoljno smiješi na portretu, a jedan od razloga zasigurno je i odluka o budućoj tituli kraljeve supruge i najveće podrške

Novi službeni portret kralja Charlesa i kraljice-supruge Camille

 Hugo Burnand/wpa Poo/Shutterstock Editorial/Profimedia/Hugo Burnand/wpa Poo/shutterstock Editorial/profimedia

Sada je i službeno: Camilla Parker Bowles, supruga britanskog kralja Charlesa III. neće nakon krunidbe nositi titulu kraljice-supruge. Bit će, jednostavno, kraljica Camilla.

Kraljevski par je, mjesec dana prije velikog događaja, objavio novi službeni portret. Camilla ima haljinu kraljevski-plave boje svoje omiljene dizajnerice Fione Clare, bisernu ogrlicu s dijamantom i biserne naušnice. I kralj je u plavom, od glave do pete, a detalji njegove kravate usklađeni su s bojom haljine njegove supruge. Na fotografiji djeluju opušteno i zadovoljno.

Kralja (74) i kraljicu suprugu (75) snimio je Hugo Burnand u Palači u ožujku, a fotografije su nastale u prostoriji koja se naziva Blue Drawing Room. Nekad se ona koristila za zabave, a kralj Charles upotrebljava je za primanje gostiju. Isti će fotograf biti zadužen i za njihove službene fotografije na krunidbi.

A neposredno prije objave novog portreta, objavljena je i fotografija pozivnice za krunidbu, iz koje je jasno da će Camilla biti "samo kraljica". Pozivnicu će sredinom travnja dobiti oko 2000 gostiju koji će svečani događaj gledati u samoj Westminsterskoj opatiji, 6. svibnja. Na njoj piše - "Krunidba njihovih veličanstava Kralja Charlesa III. i kraljice Camille".

image

Pozivnica za krunidbu Charlesa III i Camille

Buckingham Palace/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/Buckingham Palace/wpa Pool/shutterstock Editorial/profimedia

Tako se ispunila Charlesova želja o tituli za voljenu ženu i najvjerniju suradnicu, a kako piše Daily Mail, iz Palače se zbog toga nitko ne buni.

- Imalo je smisla da je kraljica-supruga u prvim mjesecima vladavine kralja Charlesa, da bi se razlikovalo Camillu od njezina veličanstva kraljice Elizabete II.. Krunidba je pravi trenutak da počne koristiti samo riječ kraljica kao službenu titulu - rekao je izvor iz Palače.

Camilla Parker Bowles na taj će način završiti transformaciju od snahe koja nije dočekana s oduševljenjem i kojoj svekar i svekrva nisu došli na vjenčanje, preko priče kako će jednoga dana nositi titulu princeze-supruge, pa preko titule kraljice-supruge, prema želji same Elizabete II. i na kraju postati jednostavno kraljica Camilla.

Raskošne pozivnice za prvu krunidbu na Otoku u 70 godina, i to dvostruku, zanimljive su zbog mnoštva detalja. Pozivnicu s cvjetnim okvirom dizajnirao je Andrew Jamieson, umjetnik specijaliziran za heraldiku i starinske spise. Jamieson je član uglednog Društva primijenjenih umjetnika koje okuplja 400 najvještijih majstora, obrtnika, eksperata u raznim područjima i kojem je i Charles počasni član. On je tijekom 40 godina rada više puta radio za britansku kraljevsku obitelji. Pozivnicu je naslikao koristeći tehnike akvarela i gvaša, a bit će otisnuta na recikliranom papiru, što je prikladno za kralja kojem je ekologija oduvijek prirasla srcu.

image

Kralj Charles sa suprugom u Parlamentu

Ian Vogler/Afp/Profimedia/Ian Vogler/afp/profimedia

Široki obrub oko formalnog teksta poziva, prepun je simbolike. Tako na slovu C, koje se gotovo krije između dva grba, kraljeva i kraljičina, smjestile su se dvije ptičice omiljene na Otoku - palčić i crvendać. Camillin grb je na pozivnici dopunjen, tako da pokazuje i njezin status Kraljevske dame Reda podvezice, visoke titule koju je dobila prošlog ljeta.

Pozivnica je prepuna cvijeća, a ta malena cvjetna livada sastoji se od vrsta dragih kralju i njegovim podanicima iz različitih dijelova Ujedinjenog kraljevstva - tu su đurđice, različci, divlje jagode i divlje ruže, čičak i narcisi, lišće hrasta i bršljana, a sve u grupama od po tri, što je oznaka da je Charles treći kralj koji nosi to ime. Tu je i ružmarin koji je simbol dugog sjećanja.

Na pozivnici su naslikane i životinje, stvarne i mitske - leptir plavac, pčela, bubamara, te lav, vepar i jednorog koji se mogu vidjeti i na kraljevskim grbovima. U središtu u donjem dijelu ruba je crtež Green Mana, Zelenog čovjeka. Zeleni je čovjek "drevni lik iz Britanskog folklora, simbol proljeća i ponovnog rođenja, a ovdje označava slavlje nove vladavine", objasnili su iz Palače.

Iako se na prvu čini kako je korištenje paganskog simbola čudno, Green Man na Otoku ima posebno značenje i pojavljuje se u brojnim drevnim crkvama. Stručnjaci smatraju da je njegovim uključivanjem, olakšan prijelaz s paganizma u doba ranog kršćanstva, te se zato ovaj znak nalazi na mnogim vjerskim objektima.

image

Princ George imat će važnu ulogu na krunidbi

Geoff Robinson/shutterstock/Geoff Robinson/shutterstock

Vijesti oko velikog događaja, iz Palače su nadopunili i onom da će 9-godišnji princ George, drugi u nasljednom redu nakon tate Williama, biti uključen u svečanost u važnoj ulozi. Predvodit će osmočlanu grupu počasnih paževa među kojima će biti i unuci kraljice Camille, Freddy Parker Bowles, te Gus i Louis Lopes, svi 13-godišnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:20