POZADINA SKANDALA

Otkriveni šokantni detalji intervjua princa Andrewa: ‘Kad sam mislila da ne može reći nešto gore, on je to učinio‘

U jednom trenutku princ Andrew rekao je Beatrice kako imaju mnogo toga za prodiskutirati uz čaj s ‘Mamom‘,

Beatrice, Eugenie i princ Andrew

 Matt Cardy/AFP

BBC-jeva producentica Sam McAlister otkrila je za Daily Mail kako su tekli više od godinu dana dugi i mučni pregovori oko kontroverznog intervjua s princom Andrewom, vezanim uz njegovo prijateljstvo s financijerom Jeffreyem Epsteinom, optuženim za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Između ostalog, McAlister je otkrila kako je princeza Beatrice slušala svog oca kako komentira tvrdnje o seksualnom odnosu s tinejdžerkama.

"Svaki put kad sam mislila da ne može reći ništa gore, on je to napravio!", u svojoj je priči istaknula producentica. Sporni intervju za Newsnight emitirao se 14. studenog 2019., a sam princ je smatrao kako će time skinuti ljagu sa svog imena zbog povezanosti s osuđenim pedofilom i trgovcem seksualnim robljem, koji je umro u zatvoru četiri mjeseca ranije.

Prvi susret odigrao se, ispričala je, za malim stolom u Buckinghamskoj palači za kojim su sjedili ona i dvoje kolega iz BBC Newsnighta, princ Andrew, njegova osobna tajnica i princeza Beatrice koja je zapisivala u svoju bilježnicu. Na kocki je bio intervju za koji bi u tom trenutku sve televizijske kuće svijeta ubile da ga dobiju. Sljedeća dva sata princ i njegova kći rešetali su nas pitanjima, a svakom minutom, priča producentica, bilo je jasno da će ga teško pridobiti.

"Dok smo razgovarali odlučila sam reći princu Andrewu vrlo otvoreno: 'Gospodine, živim u ovoj zemlji više od 40 godina i do sada sam znala samo dvije stvari o vama, da ste poznati kao 'Air Miles Andy' i 'Randy Andy', i mogu vam najiskrenije reći da vam ovo drugo stvarno ne pomaže u vašoj nezgodnoj situaciji'. Jesam li upropastila našu šansu da dobijemo intervju života? Moji kolege, voditeljica Emily Maitlis te zamjenik urednika Newsnighta Stewart Maclean izgledali su iskreno šokirani", prisjetila se McAlister, dodajući kako je princ nakon podulje stanke prasnuo u smijeh, a svi u sobi su odahnuli.

Sve je, rekla je, počelo vrlo bezazleno, mailom prinčeva PR tima u studenom 2018. u kojem Newsnightu predlažu razgovor s princem o potpori poduzetnicima diljem svijeta. McAlister je uljudno odbila i naglasila da se ponovno jave ako se uvjeti razgovora izmjene, a kako se to činilo prilično nemogućim, to nije rekla čak ni svom šefu.

No, šest mjeseci kasnije, prinčev glasnogovornik poslao je poruku s pitanjem jesu li zainteresirani doznati više detalja, te su producentici McAlister poručili da se javi prinčevoj tajnici Amandi Thirsk s kojom je dogovoren susret u Buckinghamskoj palači.

Bilo je to prvi put da itko iz kraljevske obitelji uopće razmatra gostovanje na Newsnightu. Producentica je prošla iscrpnu policijsku provjeru i dospjela u palaču i, prema vlastitom kazivanju, nakratko doživjela intiman uvid u dvorski život.

image

Princ Andrew i princeza Beatrice

Ben Stansall/AFP

Amanda Thirsk, bivša bankarica koja je u ulozi prinčeve tajnice tada bila već sedam godina, napokon se spustila i kazala producentici kako može dobiti intervju, no bez pitanja o prinčevu prijateljstvu s Epsteinom. Bilo je jasno da intervju opet treba odgoditi. Taj se susret odigrao 20. svibnja 2019. Osam tjedana kasnije, Epstein je uhićen. Dvanaest tjedana kasnije bio je mrtav.

Čitava lepeza njegovih zločina bila je u fokusu javnosti, a Virginia Roberts Giuffre i druge žrtve počele su pričati. Nakon 12 dana u redakciju BBC-ja stigao je dugoočekivani mail, poslan s maila Amande Thirsk, a u njemu je stajalo da princ Andrew želi razgovarati.

Na sam razgovor princ je došao s osmijehom, djelujući vrlo prijateljski, i s pitanjem: "Nadam se da vam ne smeta, ali poveo sam nekog sa sobom". Nije to bio ni odvjetnik, nitko od dvorskih službenika, pa ni kraljica. Bila je to njegova kći Beatrice.

"Iskreno, jedina gora stvar gora od razgovora s potencijalnim sugovornikom o optužbama za seksualno neprimjerene radnje i seks sa 17-godišnjom djevojkom jest to učiniti pred njegovom kćeri", prisjetila se producentica, dodajući kako je Beatrice, za razliku od oca, djelovala zabrinuto i bila prisutna isključivo kako bi zaštitila očeve interese.

Već tada, uoči samog intervjua, princ je dao vrlo kontroverzne izjave i prvi put otkrio kako je navodno imao "alibi", da se nedavno susreo s Ghislaine Maxwell, koja je Epsteinu nalazila maloljetnice, te kako je krivo procijenio neke stvari.

Nakon toga princ Andrew rekao je Beatrice kako imaju mnogo toga za prodiskutirati uz čaj s 'Mamom', odnosno kraljicom. Manje od 24 sata nakon toga pristao je na intervju koji ga je doslovce pokopao, a da sam princ svojim odgovorima i priznanjem o zajedničkim druženjima s Epsteinom, što je najnevjerojatnije, nije bio ni svjestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 13:38