ME TOO POKRET

Ovaj se mjesec konačno sudi Weinsteinu, Spaceyju i ostalima: Prijete im rigorozne kazne

Pojedinci na društvenim mrežama čak pozivaju i na televizijski prijenos suđenja Spaceyju

Kevin Spacey i Harvey Weinstein

 Profimedia/

Na današnji dan prije pet godina, novinarke New York Timesa Jodi Cantor i Meghan Twohey objavile su svoju istragu o Harveyju Weinsteinu i navodnom zataškavanju desetljećima dugog seksualnog uznemiravanja. Kroz mjesece i godine koje su uslijedile, pojavili su se novi tužitelji i optuženici, a cijeli proces traje još uvijek.

Nekoliko slučajeva #MeToo pokreta pojavilo se čak i ovaj tjedan, no fokus se naposljetku uvijek vratio na izvornog "negativca" - Harveyja Weinsteina. Ovog mjeseca će se osramoćenom filmskom producentu, zajedno s glumcem Kevinom Spaceyjem te redateljima Paulom Haggisom i Dannyjem Mastersonom suditi za njihove zločine koji su izašli na vidjelo.

Suđenje Spaceyju počinje prvo na saveznom sudu u četvrtak u New Yorku. Glumac Anthony Rapp optužio ga je za seksualni napad u Spaceyjevom domu na Manhattanu 1986. kada je Rapp imao 14 godina. Glumac iz serija "Rent" i "Zvjezdane staze", prvi je koji je 2017. podnio optužbe protiv Spaceyja, tražio je 40 milijuna dolara, a ovo je prvi put da će se Spacey suočiti s porotom nakon što ga je više muškaraca optužilo za neprikladno ponašanje.

image

Kevin Spacey

Angela Weiss/Afp

Pojedinci na društvenim mrežama čak pozivaju i na televizijski prijenos suđenja Spaceyju.

Daljnje tužbe protiv Spaceyja rezultirale su kaznenim postupkom u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se ovog ljeta izjasnio nevinim i suočio se s drugim suđenjem idućeg lipnja, a otpušten je i iz Netflixove “Kuće od karata”. Sudac je ovog ljeta potvrdio odštetni zahtjev od 31 milijun dolara za producenta “Kuće od karata”, kompanije MRC, za troškove njegovog odlaska iz Netflixove serije.

Govoreći o Weinsteinu, proces odabira porote za drugo kazneno suđenje zloglasnom producentu počinje sljedeće srijede u Los Angelesu. Weinstein je osuđen za silovanje trećeg stupnja i kriminalno seksualno ponašanje prvog stupnja u New Yorku 2020. godine. Kazneni slučaj u Los Angelesu, za koji se očekuje da će trajati šest tjedana ili dulje, uključuje 11 dodatnih točaka kaznenog djela protiv njega, uključujući seksualni napad na pet žena između 2004. i 2013. godine. Ako bude osuđen po svim točkama, prijeti mu do 140 godina zatvora.

image

Harvey Weinstein

Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/Afp/Profimedia

U međuvremenu, Masterson se suočava s kaznenim prijavama na istom sudu u centru Los Angelesa. Naime, tri žene tvrde da su upoznale zvijezdu serije "That 70s Show" preko scijentološke crkve i priznaju da su bile zlostavljane početkom 2000-ih. Masterson se suočava s mogućom kaznom od 45 godina do doživotne robije ako bude proglašen krivim u suđenju koje može potrajati i do mjesec dana.

image

Danny Masterson

Stewart Cook/Shutterstock Editorial/Profimedia/Stewart Cook/Shutterstock Editorial/Profimedia

Odvjetnici koji zastupaju Mastersona, istaknutog scijentologa, pokušali su zadržati scijentološku crkvu i njezin utjecaj podalje od njegova suđenja.

Međutim, Paul Haggis je uspješno apelirao da se uloga scijentologije uključi u njegovo suđenje jer je bivši scijentolog želio tvrditi da je žrtva klevetničke kampanje organizacije koju je napustio i kasnije otvoreno osudio.

Oscarom nagrađeni redatelj filma "Crash" prvotno je optužen za seksualni napad u građanskoj tužbi koju je 2017. pokrenula publicistica Haleigh Breest, a slučaj je odgađan zbog epidemije i sudskih zaostatka više od šest godina.

Od tada su se još četiri žene javile s optužbama, uključujući tri koje podržavaju Breestovu tužbu i britansku državljanku koja je optužila Haggisa da ju je silovao u lipnju tijekom filmskog festivala u Italiji, gdje bi se Haggis također morao suočiti s kaznenim progonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:25