HIT DOKUMENTARAC

Ovo je priča iza misterioznog ubojstva omiljene voditeljice: Smaknuta je hicem u glavu, ubojica je još na slobodi...

Dok se Britanci i dalje sjećaju omiljene voditeljice Jill Dando, ubojstvo je misterija i stručnjacima i široj javnosti

Jill Dando

 Nick Scott/Alamy/Alamy/Profimedia/Nick Scott/Alamy/Alamy/Profimedia

Ubojstvo Jill Dando dogodilo se još 1999., ali mnogi Britanci je i dalje pamte. I zbog toga što je bila jedno od najprepoznatljivijih lica u zemlji jer je vodila popularne BBC-jeve emisije, ali i zbog toga što je njezino ubojstvo ostalo neriješeno.

Okolnosti njezine smrti – vrijeme, način ubojstva, vještina napadača koji nikad nije uhvaćen – u kombinaciji s njezinom razinom publiciteta doveli su do dalekosežne istrage i potaknuli tisuće tragova, a i više teorija. Netflix objavljuje duboki uvid u ubojstvo i istragu.

Tko je Jill Dando?

Jill Dando bila je poznata britanska novinarka i voditeljica nacionalne televizije BBC. Rođena je u Somersetu 1961. gdje se i školovala. Samo tri mjeseca prije ubojstva zaručila se za poznatog doktora Alana Farthinga koji je postao kirurg ginekolog kraljevske obitelji.

image

Jill Dando

Nick Scott Archive/Alamy/Alamy/Profimedia/Nick Scott Archive/alamy/alamy/profimedia

Ujutro 26. travnja 1999. vraćala se kući u svom BMW kabrioletu. Oko 11:30 stigla je kući, a ispred ulaznih vrata ubojica je nasrnuo na nju i srušio je na tlo. Prislonio joj je pištolj na lijevu sljepoočnicu i ispalio jedan metak. Nakon 15-ak minuta njezin susjed je otkrio tijelo i pozvao policiju. Prebačena je u bolnicu, ali je po dolasku proglašena mrtvom.

Njezino ubojstvo postalo je najveća kriminalistička istraga desetljeća. Londonski odjel za ubojstva navodno je intervjuirao više od 2500 ljudi, uzeo više od 1000 izjava i ušao u trag više od 1200 automobila.

Barry George

Osuđeni seksualni prijestupnik Barry George uhićen je za ubojstvo 25. svibnja 2000. nakon policijske dojave. George je živio u Fulhamu, a Dandova susjeda je tvrdila da ga je vidjela u njihovoj ulici na dan ubojstva. Na kraju, George je bio osuđen na doživotni zatvor 2001. Međutim, nakon osam godina zatvora i dvije godine žalbe, George je oslobođen optužbi. Dokaz prema kojem su ga osudili – čestica na njegovu kaputu za koju se tvrdilo da je iz pištolja kojim je Dando ubijena više se nije smatrala uvjerljivim dokazom. Osim toga, neuropsihijatar je svjedočio da George ima IQ 75 zbog čega je vrlo malo vjerojatno da bi mogao izvršiti tako organizirano ubojstvo.

„Ljutit sam jer su uzeli osam godina mog života”, kazao je, a u dokumentarcu će biti intervju s Georgeom.

image

Jill Dando

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Samo jedan dokaz

Ubojstvo, stoga, do danas nije razriješeno. Postoji samo jedan dokaz da je ubojica viđen. Susjed novinarke Richard Hughes vidio je visokog bijelca oko 40 godina starosti kako odlazi od kuće netom nakon što je čuo vrisak, a to nije pomoglo istražiteljima suziti krug osumnjičenih. Bilo je i drugih svjedočenja, ali više od svega je teorija.

Dandoin brat Nigel rekao je za Times kako ima „osobni osjećaj da je to bio netko tko je tražio slavu”. Mnogi misle da je ubojica netko tko je povezan s nečime o čemu je voditeljica govorila u emisiji „Crimewatch”. Mnoge teorije uključuju nezadovoljne gledatelje, opsesivne fanove i ljude te grupe kojima se nisu svidjela neka njezina novinarska istraživanja.

Mnogo je problema i pitanja koja okružuju ovaj slučaj – nikome nije jasno zašto bi netko ubio omiljenu britansku voditeljicu. Netflixov dokumentarac obećaje da će se „ponovno osvrnuti na šokantno ubojstvo iz 1999.” za koje kažu da „i dalje je mistično stručnjacima i javnosti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:13