NAKON NESREĆE

PERO ZLATAR O PADU GLUMICE NA LIMENI KROV Neda Arnerić planira 14. lipnja put u Zagreb

Unatoč opomenama liječnika, Neda je uvjerena da će na put u Hrvatsku s igrokazom ‘Izvinjavamo se, mnogo se izinjavamo’, s kojim se Beogradu trebala predstaviti dva dana poslije pada sa sretnim završetkom
 Goran Šebelić / CROPIX

Sažetak liječničkih nalaza, policijskih obavijesti i iskaza svjedoka o pokušaju samoubojstva glumice Nede Arnerić, koji se zbio 8. svibnja 2016., u Beogradu:

U nedjelju, obnoć, oko 22.45 sati, stanare u Dubljanskoj ulici, u općini Vračar, prenuo je i uznemirio tresak propraćen jezivim vriskom koji je proparao zrak iz zgrade na kućnom broju 11. Jedan od njih, liječnik internist, prvi je pohrlio na mjesto događaja, razbio prozor u hodniku i popeo se na limeni krov. Spoznao je da iznad antikvarnice u prizemlju leži tijelo žene koja je, ugledavši ga, prostenjala: “Oprostite, ostavite me ovdje”. Liječnik se zgranuo kad je prepoznao glumicu Nedu Arnerić: “Bila je svjesna, na njoj nije bilo tragova krvi, a ni ozljeda. Sa susjedom, koji je naišao poslije mene, pozvao sam hitnu pomoć, koja je Nedu prevezla u Kliničko-bolnički centar”. Tamo su joj dali kisik, da bi je potom operirali. Kirurzi su ustvrdili kako je nakon pada s balkona stana na trećem katu, s visine od deset metara, unesrećena slomila tri pršljena: grudni, kralješnjački i vratni. Šturo su dodali kako je pacijentica, koja je čudom preživjela, izvrsno podnijela operaciju, da nije u životnoj opasnosti i da nakon oporavka neće pretrpjeti trajne posljedice, što će reći da će se normalno kretati. Kao jedino moguće pomagalo u krajnjem slučaju spomenuli su zaštitni pojas. Nedu su smjestili u šok sobu, a sutradan je premjestili u Kliniku za transplantaciju, gdje je ležala sama u sobi, pod paskom dežurnih sestara. Osoblje je bilo iznenađeno naglim oporavkom gđe Arnerić. Počela se uredno hraniti, piti vodu i sjediti na bolničkoj postelji. Zatražila je da joj od kuće donesu naočale, kreme i knjige.

Onaj drugi susjed, koji joj je pritekao u pomoć, i nimalo diskretni bolničar, koji ju je nosio u vozilo hitne pomoći, pred novinarima beogradskih tabloidnih dnevnika izletjeli su se s tvrdnjom kako su iz Nede osjetili jači zadah alkohola. A kirurg je svome intimusu prisnažio u četiri oka da je dama bila pijana, ali ne i drogirana.

Suprug Nede Arnerić, umirovljeni maksilofacijalni kirurg Milorad Mešterović, najprije je ispričao ljudima koji su ga izvijestili o ženinu padu da su njih dvoje prije toga pratili na televiziji susret Novaka Đokovića na turniru u Parizu: “Nakon što sam zamolio Nedu da po završetku tenisa promijeni kanal, rekla mi je da će izaći na balkon kako bi izvjesila rublje. Dok sam slušao vijesti, čuo se tupi tresak. Nekoliko minuta zatim susjed, kolega liječnik, pozvoni i izvijesti me o Nedinu padu”.

Međutim, pred policijskim inspektorima Mešterović je izmijenio izjavu: “U kuhinji sam ugledao praznu bocu viskija, a kako nikoga osim nas nije bilo kod kuće, shvatio sam da ju je iskapila Neda”.

Sudeći po izvjestitelju crne kronike Srpskoga telegrafa, Neda Arnerić naglasila je kako je odlučila skončati život jer joj muž boluje od neizlječiva raka: “Odlučila sam se popeti na ogradu balkona da skočim i tako završim”. List Alo drugačije je objelodanio Nedinu nakanu, nakon što se sučelila s inspektorom, a u što ni najnaivniji nisu povjerovali. Kako je, navodno, dok je tresla kuhinjsku krpu na balkonu izgubila ravnotežu, poskliznula se i strmoglavila preko ograde visoke 120 cm.

Brakovi i ljubavi

Pojedini kriminalistički reporteri razljutili su rođake i bliske prijatelje bračnoga para Arnerić i Mešterović zato što su pretjerali kad su podastrli neistinu da je glumica izabrala samoubojstvo iz očaja jer joj životni partner pet godina teško boluje od neizlječiva raka. Pričom su izvukli Nedino prijašnje apatično priznanje da je sve depresivnija i da je u duševnom rastrojstvu, zbog čega pije lijekove za smirenje. Događalo joj se i da se gdjekad onesvijesti. Nije tajna da je u košmarima i noćnim morama zato što tuguje što nije izrodila djecu. Pa su je sve nakupljene nedaće natjerale da se svjesno, nipošto slučajno, prema nalazima psihijatara, gorko odluči za najgori izbor. “Zatvorim se, ni s kim ne govorim i izvlačim se iz krize tek uz suprugovu pomoć. Moj Mile mi je sve: sin, brat, muž, otac, ljubavnik i prijatelj! Volim ga više od života!”, izjavila je.

Istina je da Milorad Mešterović, s kojim je Neda 36 ljeta u skladnoj bračnoj vezi, dugo pati od atrofije mišića i jedva se kreće. Supružnici su zbog toga zamijenili prijašnji stan bez dizala i dokupili sadašnji na Vračaru gdje lift postoji. Njegova bolest prouzročila je i da više ne posjećuju omiljena svratišta u njihovu vlasništvu: vilu u Austriji i kuću u Rovinju.

Svi koji bolje poznaju Nedu Arnerić, a osobito oni iz glumačkoga ceha, bespogovorno su posvjedočili kako je neiskaziva glupost izmišljati da je sklona čaši. “Najviše što je katkada popila bila je čaša piva poslije ručka ili večere”, rekao je njezin kazališni partner Feđa Stojanović.

Neda je kao zmija noge skrivala svoju intimu i nije pružala povoda lovcima na skandale. Prvi put udala se u 21. za četiri godine starijega režisera Dejana Karaklajića i taj brak je opstao tek tri godine. Potom se zbližila s glumcem Radom Markovićem. Dobna razlika među njima bila je značajna: čak 32 godine. Iako su se predstavljali kao žena i muž, nisu se vjenčali ni u crkvi, a ni pred matičarem. Poslije tri godine tiho su se razišli. Milorada Mešterovića upoznala je 1981. u čekaonici beogradske Vojno-medicinske akademije (VMA), nakon što su se upravo vratili s duljih izbivanja iz Beograda. Ona iz Zagreba, gdje je snimala TV film “Ucjena”, u režiji Vladimira Fulgosija, a on s liječničke specijalizacije u Salzburgu.

Politički angažman

I danas se njihovi vršnjaci sjećaju Nede i Milorada kao sudionika prosvjednih mitinga protiv despotske vladavine Slobodana Miloševića.

“Digli smo glas protiv rata, Miloševića, njegove lude žene Mire, ludila koje je dohvatilo Srbiju i mnoge osakatilo. Išli smo od mitinga do mitinga, prateći Zorana Đinđića kome smo slijepo vjerovali. Nakon što je, s jeseni 2000., pobijedio na izborima i svrgnuo Mioševića, ponudio mi je mjesto narodne zastupnice u Skupštini Srbije. Osjećala sam se najponosnijom na svijetu, više nego da mi je najomiljeniji strani režiser, Ingmar Bergman, ponudio glavnu ulogu u svome filmu!”, rekla je Neda u jednome od razgovora. No, upravo joj je zastupnička uloga u Demokratskoj stranci prouzročila najveću neugodnost. Mjesecima se provlačila po medijima, tako da se potresena i razočarana okanila politike. Dok je 2006. ljetovala na turskoj rivijeri, u Bodrumu, u Skupštini se glasovalo o izboru Kori Udovički za guvernerku Narodne banke. Nedini stranački istomišljenici provukli su njezin karton kao da je bila nazočna na sjednici. A nije. I kad su je neki prepoznali na plaži, slučaj Bodrum prerastao je u skandal. Iako su se najviši dužnosnici DS-a Zoran Đinđić i Bojan Pajtić upirali u dokazivanju nečega što se nije dogodilo, istina je isplivala na vidjelo, a Neda, ni kriva ni dužna, bila razapeta na stup srama. Otmjeno je prihvatila krivnju izjavivši: “Ponovno bih jednako postupila”. I to joj je bila posljednja epizoda na srpskoj političkoj pozornici.

Korčulanski korijeni

Neda Arnerić rođena je 15. srpnja 1953. u Knjaževcu, u središnjoj Srbiji, u kome je nakratko službovao njezin otac liječnik, dermatovenerolog. I dok beba još nije prohodala, četveročlana se obitelj vratila u Beograd, rodno mjesto Nedine majke Milice. U njemu se vjenčala s višim časnikom Jugoslavenske narodne armije Slavkom Arnerijem, Korčulaninom, odraslome u Rovinju, a školovanom u Sušaku. Nakon sudjelovanja u partizanskome ratu premjestili su ga u Beograd gdje je i skončao prekinuti studij medicine započet prije rata u Italiji. Slavko Arneri stekao je poznato sportsko ime, postao je jugoslavenski košarkaški i vaterpolski reprezentativac, a kruna karijere bilo mu je sudjelovanje na prvenstvu Europe u košarci. Slovio je potom za elitnoga profesora na VMA i stekao pukovnički čin. Pet godina stariji Nedin brat Predrag zaputio se očevim liječničkim stopama. I on, kao i sestra, živi u Beogradu. Umirovljen je.

Neda mi je u prvome od niza naših intervjua otkrila korčulanske korijene:

“O našoj lozi sačuvani su zapisi još iz 13. st. Mada mi je dida geodet dugo obitavao radeći u Rovinju, osjećam se podrijetlom s Korčule, budući da su nam tamo grobovi predaka. Ipak, moram priznati kako su mi srce i duša vezani za Rovinj u kome sam provela najljepše djetinje i mladenačko razdoblje. S manje od godine dana roditelji su me doveli baki i didi i sve dok nisam krenula u školu kod njih bih proboravila i po šest mjeseci u godini. Također sam zatim sva đačka ljetovanja provodila u Rovinju, u kome smo naslijedili obiteljsku kuću”.

Neki od vas su Arnerijevi, a drugi pak Arnerići...

Superstar poznanici

“Poslije stvaranja Jugoslavije 1918., dobra polovica, a među koje je spadao i dida, u slavenskoj euforiji pridodala je ć na kraju prezimena, stoga što im je Arneri vuklo na talijansku stranu. Arneriji i Arnerići razastrti su po svijetu, tako ih je ostalo malo u Korčuli. Od poznatih Arnerija rod su mi plastični kirurg Vice Arneri te kirurg Vinko Arneri čiji je sin Gojko bio višestruki reprezentativac u vaterpolu. Tu je i nogometaš, vratar zagrebačkoga Dinama Slavko Arneri. Svi su odavno upokojeni. Od živih, po krvnoj lozi najbliža sam sa zagrebačkim liječnikom Ivanom Fattorinijem, po njegovoj majci, koja je od Arnerijevih”.

Neda Arnerić se kao trinaestogodišnja curica nametnula u ratnom filmu “San” redatelja i scenarista Puriše Đorđevića koji ju je doveo pred kamere nakon što ju je vidio kako glumi u dječjoj dramskoj skupini Radio Beograda. U to vrijeme vježbala je i balet. Nakon premijere “Sna” u Areni u Puli oduševljeno ju je pozdravilo deset tisuća gledatelja, podijelivši slavu s velikanima, Milenom Dravić i Ljubišom Samardžićem. Puriša Đorđević nastavio je s Nedom i u svoja sljedeća dva cjelovečernjaka, “Jutro” i “Podne”. S njima je zaokružio antologijsku partizansku trilogiju koja je žnjela nagrade na festivalima.

Neda Arnerić snimila je 110 filmova i TV serija i igrokaza, a u kazalištu odigrala 42 uloge. Za njih je pokupila sijaset priznanja, među kojima je i Zlatna arena u Puli 1989. za glavnu ulogu u “Prazniku kurvi” Lordana Zafranovića, za kojeg voli istaknuti da joj je najmiliji režiser.

Radeći u Jugoslaviji i inozemstvu Neda je upoznala sijaset galaktičnih superstarova.

“Slavni Talijan Vittorio Gasman režirao je film ‘Bogati i siromašni’ u kojem sam igrala s Giancarlom Gianninijem. U ‘Sutjesci’ sam bila među glavnim glumcima, i to s Richardom Burtonom koji je došao s predivnom ženom, Elizabeth Taylor. U Americi sam u filmu o crnome Jamesu Bondu bila u paru s enormno popularnim Richardom Rouchreuom”.

Da Nedu nije ošinula nedjeljna nesreća, kad joj je sretni pad na limeni krov sačuvao glavu, ona bi se beogradskim kazališnim poklonicima dva dana potom predstavila u komadu za dvoje izvođača “Izvinjavamo se, mnogo se izinjavamo” s Feđom Stojanovićem, a pod redateljskom paskom Erola Kadića. Potpisan je dogovor da 14. lipnja s tom komedijom Neda i Feđa gostuju u Zagrebu.

Premda su liječnici i odvjetnici najstrože zabranili Nedi Arnerić kontakte s novinarima, nakon što je u petak 27. svibnja bila otpuštena iz bolnice na kućnu njegu, posredstvom znanaca poručila je kako nema govora da je nepokretna, kao što su se proširile zloslutne glasine, jer već hoda gotovo kao ranije. Zato neće otići na preporučenu terapiju u toplice, nego je, dapače, Neda sve uvjerenija kako će doći u Zagreb i odigrati komični igrokaz, čemu se silno veseli, unatoč opomenama liječnika koji bdiju nad njezinim zdravljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:07