INTIMNA PREPISKA

Pisma princeze Diane prijateljima: ‘Da sam znala koliko će očajno i ružno biti ne bih pristala na razvod‘

U aukcijskoj kući David Lay prodaju se 32 pisma pokojne princeze. Sva zarada ide u na račune organizacija koje je ona podržavala

Jedno od pisama koje ide na aukciju

 Lay‘s Auctions

Niz privatnih, iskrenih pisama i čestitki koje je princeza Diana napisala svojim prijateljima, Susie i Tareku Kassemu, ide na aukciju. Predviđa se da će ova potencijalno sjajna arhivska građa dobro zaraditi. Svako pismo prodavat će se zasebno, a stručnjaci vjeruju da će prodavatelji na njima ukupno zaraditi barem 90.000 funti. Novac od prodaje ide u humanitarne svrhe, na račune organizacija koje je podupirala Diana.

image

Princeza Diana

Toshifumi Kitamura/Afp

A u 32 pisma i čestitke, koje je prijateljima pisala i slala između 1995. i 1996. godine, princeza od Walesa govori koliko žali zbog razvoda od princa Charlesa, o osjećaju izoliranosti i strahovima da joj se telefon prisluškuje.

Pisma otkrivaju da princeza ne bi pristala na razvod da je znala da će biti "tako očajno i ružno".

Par pisma prodaje jer smatraju da je "posjedovanje takvih dokumenata velika odgovornost" koju ne žele prenijeti na svoju djecu. Oni su, također, dio pisama koja su posebno osobna ili povjerljiva ipak zadržali za sebe.

Budući vlasnik moći će svojoj zbirci dodati, primjerice, pisamce od 28. travnja 1996. godine u kojem Diana otkazuje odlazak u operu zbog napetosti.

"Proživljavam jako teške trenutke, a pritisak je ozbiljan i dolazi sa svih strana. Ponekad je preteško držati glavu gore, a danas sam na koljenima i samo žudim da ovaj razvod prođe jer je njegova cijena ogromna", napisala je princeza. O njezinom mentalnom stanju svjedoči i činjenica da njezin rukopis, na početku jasan i elegantan, prema kraju pisma postaje sve iskrivljeniji i nečitljiviji.

Zatim je, 20. svibnja 1996., u pismu Susie Kassem iznijela svoje sumnje da su telefoni u Kensingtonskoj palači prisluškivani, te suptilno okrivljuje kraljevsku obitelj za izolaciju.

image

Diana i Charles s prinčevima Harryjem i Williamom u vrijeme razvoda, 1995. godine

Daily Mail/Dmg Media/Profimedia

"Da sam prije godinu dana znala što ću doživjeti prolazeći kroz ovaj razvod, nikad ne bih pristala. Toliko je očajno i ružno", rekla je.

U nekima od pisama pokojna princeza srdačno zahvaljuje paru na njihovu prijateljstvu i emocionalnoj podršci. Kassemove je upoznala u kolovozu 1995. tijekom svojih redovitih posjeta bolnici Royal Brompton i vrlo brzo postali su jako bliski.

"Neizmjerno sam dirnuta koliko ste oboje zaštitnički nastrojeni prema meni... Nisam navikla na to!", napisala je u jednom pismu.

Njima se obratila i 2. prosinca 1995. godine, dan nakon što je kraljici Elizabeti II. pukao film te je savjetovala Charlesu i Diani da se razvedu.

"Možda su me opisali kao leptira, ali ne želim odletjeti iz ove ljupke obitelji", napisala je misleći pritom na Kaseemove. Još jednom im je zahvalila što su uz nju i slušaju njezine riječi.

"Sviđa mi se ovaj trojac", dodala je.

Kassemovi, koji žive u Londonu, pisma prodaju preko aukcijske kuće David Lay u Penzanceu, 16. veljače. Ta aukcijska kuća već se bavila prodajom predmeta koji su pripadali pokojnoj princezi Diani, ponajviše baš pismima koja je razmjenjivala s nizom različitih ljudi tijekom godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34