‘HIMNA RATA‘

Pjesma koja je apsolutni hit u Izraelu poziva na smrt Dua Lipe i Belle Hadid: ‘Svaki će pas dobiti ono što zaslužuje‘

U pjesmi se imenuju slavne osobe koje glazbenici smatraju jednako odgovornima za napade zbog svog antiratnog stava

Dua Lipa i Bella Hadid

 Planet Photos/Planet/Profimedia/Planet Photos/planet/profimedia

Dvoje izraelskih glazbenika u svojoj popularnoj pjesmi “Harbu Darbu” pozivaju na smrt pjevačice Dua Lipe i manekenke Belle Hadid, insinuirajući da su odgovorne za napade Hamasa koji su se dogodili 7. listopada, prenosi The Times.

Pjesma je skupila više od 18 milijuna pregleda na YouTubeu, što je dvostruko veća brojka od populacije Izraela, otkad je objavljena u studenom prošle godine. Nazivaju je “neslužbenih soundtrackom rata u Gazi”, dok reperi Ness i Stilla na hebrejskom jeziku spominju popis osoba koje su, kažu, “odgovorne za napade”.

- Svaki će pas dobiti ono što zaslužuje - govore reperi tijekom spominjanja Hassana Nasrallaha, vođe Hezbollaha, Mohammeda Deifa, vođe Hamasovih brigada Al-Qassam i Ismaila Haniyeha, predsjednika političkog krila Hamasa.

Dok skaču u gomili i kameri pokazuju srednji prst, reperi imenuju i slavne osobe koje smatraju jednako odgovornima za napade zbog svog antiratnog stava. Na njihovoj “crnoj listi” našle su se pjevačica Dua Lipa, manekenka Bella Hadid i bivša porno zvijezda Mia Khalifa - ponavljajući da će “svaki pas dobiti ono što zaslužuje”.

Mia Khalifa je odgovorila na pjesmu koja je izazvala kontroverze u inozemstvu, ismijavajući izraelsku upotrebu drill beata.

- Oni čak ne mogu pozivati ​​na genocid u vlastitoj kulturi. Morali su kolonizirati nešto da bi to dospjelo na broj 1 - napisala je na platformi X.

Dor Soroker, jedan od repera u pjesmi poznatiji kao Stilla, branio je stihove i pravo Izraelaca da kritiziraju Dua Lipu i Bellu Hadid, koje su obje pozvale na prekid vatre.

- Oni fizički ne drže oružje, ali njihove su riječi vrlo moćne. Širenje laži je opasno. A što ako njihove lažne vijesti nadahnu ljude da ubijaju Židove? Vrlo je slično onome što Nasrallah radi u svojim govorima - rekao je u nedavnom intervjuu za Ynet.

Refren pjesme “Harbu Darbu” slavi neke od najpoznatijih brigada Izraelskih obrambenih snaga (IDF), uključujući jedinice Givati, Golani i Kfir.

- Jedan, dva, pucaj - viču reperi tijekom pjesme.

image

Bella Hadid na protestu za oslobođenje Palestine

Instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Instarimages.com/instar Images/profimedia

U tekstu pjesme spominje se obećanje kako neće biti oprosta za napad 7. listopada i da će svaka bomba koja padne na Gazu biti ispisana nečijim imenom, kako bi se se osvetila njihova smrt.

U svojem dijelu pjesme, 21-godišnja Nessya Levi, poznatija pod umjetničkim imenom Ness, hvali izraelske zračne snage za pokretanje napada na Gazu.

- Pripremi stražnjicu jer dolazi zrakoplovstvo. Možete osjetiti podrhtavanje sve do Tel Aviva. Sve djevojke gledaju vojnike - neki su od njenih stihova.

Na društvenim mrežama uz njihovu pjesmu objavljuju se snimke susreta trupa sa šefom IDF-a Herzijem Halevijem i slike vojnika koji voze oklopna vozila. Međutim, poneki stanovnici pjesmu ipak preziru. Jedan od njih je i 22-godišnjak Liam Yossef, kolekcionar vinila.

image

Dua Lipa i Bella Hadid

Josiahw/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Josiahw/backgrid/backgrid Usa/profimedia

- Apsolutno mrzim tu pjesmu, nadao sam se da će propasti, ali znao sam da će biti hit. Sramotno je. Izgubio sam prijatelje 7. listopada, ali to je još uvijek grozna pjesma - rekao je Yossef.

U svom nedavnom intervjuu, Dor Soroker se požalio da je reakcija na pjesmu u inozemstvu rezultirala prijetnjama smrću.

- Pretvorili su nas u hrpu židovskih fašista koji žele ubijati Arape. Mi predstavljamo državu, a ova pjesma diže moral, pa ćemo prihvatiti prijetnje. Vrijedno je toga - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 16:18