PLJUŠTE OPTUŽBE

Pjevač Arcade Firea optužen za seksualno zlostavljanje četiri osobe, on tvrdi: ‘To je laž‘

Frontmen poznatog indie rock benda priznao je susrete, ali osporava priče

Win Butler

 Christian Behring/geisler-fotopr/Dpa Picture-alliance Via Afp

Frontmena benda Arcade Fire, Wina Butlera, četiri su osobe optužile za seksualno zlostavljanje, navodi se u detaljnom izvješću portala Pitchfork. Tri žene tvrde da su susreti bili "neprikladni s obzirom na razlike u dobi, dinamici moći i kontekstu u kojem su se dogodili", dok četvrta osoba, koja je rodno fluidna, tvrdi da ju je Butler dvaput seksualno napao 2015. godine.

Butler, koji je osnovao bend 2001. godine, s Regine Chassagne, ujedno i svojom suprugom, priznao je susrete, ali osporava priče, prenosi njegov glasnogovornik.

Tri žene, od kojih su sve bile obožavateljice Arcade Firea, ističu da su "shvatile da su njihove seksualne interakcije s Butlerom bile neprikladne s obzirom na razlike u dobi, dinamici moći i kontekstu u kojem su se dogodile." Kažu da su interakcije započele kada su imali između 18 i 23 godine, a odvijale su se u preklapajućim razdobljima od 2016. do 2020., kada je on imao između 36 i 39 godina.

image

Win Butler

Roberto Finizio/Nurphoto Via Afp

Četvrta osoba, koja se izjašnjava kao rodno fluidna, tvrdi da ih je Butler dva puta seksualno napastovao 2015., kada su imali 21, a on 34 godine: jednom dok su se zajedno vozili u automobilu, a drugi put nakon što se navodno pojavio u njihovom stanu unatoč SMS-ovima u kojima su ga zamolili da to ne radi. Pitchfork kaže da je pregledao snimke zaslona tekstualnih poruka i poruka na Instagramu između njih i Butlera, te intervjuirao prijatelje i članove obitelji koji su rekli da se sjećaju da im je rečeno za navodne incidente. Sve četiri osobe koriste pseudonime i ne žele otkriti svoje identitete.

image

Regine Chassagne

Christian Behring/geisler-fotopr/Dpa Picture-alliance Via Afp

Butler, koji je odgovorio preko predstavnice za odnose s javnošću Rise Heller, priznao je da je imao seksualne odnose sa svakom od četiri osobe, ali je tvrdio da su bili sporazumni i da ih on nije inicirao. Preko Heller, Butler je čak ponudio Pitchforku da stupi u kontakt s različitim ženama koje su u prošlosti s njim imale sporazumna seksualna iskustva.

- Volim Régine svim srcem. Zajedno smo dvadeset godina, ona je moj partner u glazbi i u životu, moja srodna duša i sretan sam i zahvalan što je imam uz sebe. Ali s vremena na vrijeme, bilo je teško balansirati biti otac, muž i kolega iz benda kakav želim biti. Danas želim razjasniti neke stvari o svom životu, lošoj prosudbi i pogreškama koje sam napravio - tvrdi Butler.

- Ne postoji jednostavan način da se to kaže, a najteža stvar koju sam ikada učinio je to što sam ovo morao podijeliti sa svojim sinom. Većina tih veza bila je kratkog vijeka, a moja supruga je svjesna toga da je naš brak u prošlosti bio nekonvencionalniji od nekih drugih. Povezivao sam se s ljudima osobno, na nastupima i putem društvenih medija te sam razmjenivao poruke na koje nisam ponosan. Što je najvažnije, svaka pojedinačna interakcija bila je uzajamna i uvijek između odraslih osoba koje su na to pristale. Duboko je revizionistički, i iskreno pogrešno, bilo sugerirati suprotno - istaknuo je pjevač Arcade Firea, inače jednog od najvećih indie rock bendova svih vremena koji je od malih klubova u Montrealu stigao do rasprodanih koncerata diljem svijeta, prodao milijune albuma i osvojio Grammy za album godine.

image

Win Butler

Christian Behring/geisler-fotopr/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Nikada nisam dotaknuo ženu protiv njezine volje i svaka implikacija jednostavno je lažna. Oštro poričem svaku sugestiju da sam bio nasilan prema ženi ili zahtijevao seksualne usluge. To se jednostavno, i nedvosmisleno, nikada nije dogodilo. Iako su svi ti odnosi bili sporazumni, jako mi je žao zbog svih koje sam povrijedio svojim ponašanjem. Život je ispunjen ogromnom boli i pogreškama, a ja nikada ne želim sudjelovati u nanošenju boli drugima - naglasio je Win Butler.

- Dugo sam se borio s problemima mentalnog zdravlja i duhovima zlostavljanja iz djetinjstva. U svojim tridesetima počeo sam piti jer sam se nosio s najtežom depresijom u životu nakon što je naša obitelj doživjela spontani pobačaj. Ništa od ovoga ne ppravdava moje ponašanje, ali želim dati malo konteksta i podijeliti što se događalo u mom životu u to vrijeme - tvrdi Butler.

- Kažem svim svojim prijateljima, obitelji, svima koje sam povrijedio i ljudima koji vole moju glazbu i koji su šokirani i razočarani ovim izvještajem: žao mi je. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročio – žao mi je što nisam bio svjesniji i usklađeniji s učinkom koji imam na ljude – zaje*** sam, i iako to nije isprika, nastavit ću gledati naprijed i liječiti ono što se može izliječiti i učiti iz prošlih iskustava. Mogu bolje i bit ću bolje - zaključio je.

image

Regine Chassagne i Win Butler

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

Njegova dugogodišnja partnerica i članica benda, Regine Chassagne, oglasila se o optužbama.

- Win je moja srodna duša, moj partner u pisanju pjesama, moj suprug, otac mog prekrasnog dječaka. On je moj životni i glazbeni partner već 20 godina. I pored sve ljubavi u našim životima, također sam ga gledala kako pati. Stajala sam uz njega jer znam da je dobar čovjek kojem je stalo do ovog svijeta, našeg benda, njegovih fanova, prijatelja i naše obitelji. Poznajem Wina otkad smo bili samo obični studenti. Znam što mu je u srcu, i znam da nikada nije, i nikada ne bi, dotaknuo ženu bez njezina pristanka i sigurna sam da nikada nije. Zalutao je i pronašao put natrag. Volim ga i volim život koji smo zajedno stvorili - stoji u obraćanju Regine Chassagne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35