NEPOŽELJAN

Pogledajte zašto se svi smiju Zuckerbergu, ali lokalcima nije do šale: ‘Čovjek je kolonizator!‘

Mještani Kauaija na Havajima Marka Zuckerberga zovu kolonizatorom koji im pokušava oteti zemlju. Protiv njega su potpisali i peticiju
Mark Zuckerberg na Havajima
 MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Mark Zuckerberg sa suprugom Priscillom Chan te kćerima Max i August već neko vrijeme boravi na luksuznom, 100 milijuna dolara vrijednom imanju na Havajima, gdje se obitelj izolirala dok u SAD-u traje pandemija koronavirusa.

Osnivač Facebooka ovih dana snimljen je kako uživa u sportskim aktivnostima na najstarijem havajskom otoku Kauaiju, na čijoj je sjevernoj obali još 2014. kupio poveći komad zemlje.

image
Mark Zuckerberg na Havajima
MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Mark je uz pomoć instruktora, profesionalnog surfera Kaija Lennyja, učio upravljati eFoilom, električnom surf daskom za koju treba izdvojiti 12.000 dolara - za Zuckerberga prava sitnica, s obzirom da je nedavno proglašen četvrtim najbogatijim čovjekom u svijetu - naime, procjenjuje se kako na bankovnom računu ima nevjerojatnih 86,5 milijardi dolara.

Dok je "krotio" valove, porculansku put zaštitio je debelim slojem kreme za sunčanje, no čini se da osnivač Facebooka na Havajima ima puno ozbiljnijih problema od štetnog UV zračenja. Svjetski mediji nedavno su objavili kako mu je lokalno stanovništvo objavilo rat zbog uzurpiranja otoka.

Mia Brier, inače rođena na Havajima, pokrenula je kampanju za zaustavljanje Zuckerbergove "kolonizacije" Kauaija. U samo tjedan dana njezina peticija prikupila je gotovo 500.000 potpisa.

image
Mark Zuckerberg na Havajima
MEGA/The Mega Agency/Profimedia

- Pohlepan je. Tužio je otočane jer im želi oteti zemlju kako bi ondje sagradio ljetnikovac. To njegovo zlostavljanje mora prestati - izjavila je nedavno Mia.

Markov glasnogovornik njezine tvrdnje nazvao je lažnima, iako je činjenica da je osnivač Facebooka 2017. podnio tužbu protiv domorodačkog stanovništva koje posjeduje desetke manjih parcela na otoku - tim potezom Zuckerberg ih je natjerao da prodaju svoja zemljišta kako bi on mogao proširiti vlastito imanje i "poboljšati" svoju privatnost.

- Sve navedeno nije istina. Mark i Priscilla pomažu lokalnim dobrotvornim organizacijama na Kauaiju, intenzivno rade na poboljšanju sustava obrazovanja i zdravstvene zaštite na otoku, potiču očuvanje i pomažu u promicanju napora za oporavak od poplava i koronavirusa - rekao je njegov glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 17:33