SVE VIŠE POTPISA

Pokrenuta peticija za ukidanje žirija na Eurosongu zbog sumnjivih visokih bodova koje su dodijelili Loreen

‘Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s ulogom glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti‘

Loreen i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija

 AFP/Screenshot Epa/change.org/

Pokrenuta je peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija. Kap koja je prelila čašu bila je subotnja pobjeda švedske predstavnice Loreen kojoj je upravo žiri dodijelio 340 bodova, od čega je maksimalne bodove dobila od žirija čak petnaest zemalja. Istodobno, pjevačica nije ‘kupila‘ publiku, koja je navijala za drugoplasiranu Finsku, odnosno njihovog repera Kaariju koji je od žirija skupio samo 150 bodova, ali ga je zato publika nagradila s 376 bodova. Loreen je, podsjetimo, od publike dobila 243 boda.

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije godišnje je slavlje glazbe koje utjelovljuje duh jedinstva i povezanosti diljem Europe i šire. Ovaj događaj izgrađen je na premisi poštenog i nepristranog natjecanja. Međutim, dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s ulogom glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasovanje prema određenim zemljama također je predmet zabrinutosti.

Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja", stoji u peticiji te na kraju dodaju:

"Pridružite nam se u našoj misiji da osiguramo da Eurovizija ostane pošteno i uravnoteženo natjecanje za sve sudionike. Hvala vam na vašoj predanosti duhu ovog jedinstvenog i dragog događaja."

image

Peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija

Screenshot Epa/change.org/

I šef naše eurovizijske delegacije Tomislav Štengl, komentirajući nesrazmjer između bodova publike i žirija što ih je Let 3 skupio u finalu (od žirija smo dobili samo 11 bodova, a od publike lijepih 112 poena (po čemu smo se, što se publike tiče, plasirali na sedmo mjesto Eurosonga), kazao je kako će organizatori morati razmisliti o načinu odlučivanja pobjednika pošto je očito kako publika i žiri ne žele isto. Upravo na tom tragu pokrenuta je peticija koju je u trenutku dok ovo pišemo potpisalo 7056 ljudi, a u kojoj se traži da se žiri (koji inače ne glasa u polufinalnim eurovizijskim večerima), isključi i iz finala.

Što ljubitelji Eurosonga misle o svemu ovome jasno je i prije organiziranja peticije iz karikature koja se širi društvenim mrežama a na kojoj je Damir Martinović Mrle prikazan poput švedske pjevačice Loreen.

image

Mrle kao Loreen

Dubravko Črnjak/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:15