KRAJ 40-GODIŠNJEG BIJEGA?

POLANSKI POKREĆE NOVU ISTRAGU ZA KONAČAN POVRATAK U SAD Traži otvaranje tajnih svjedočenja koja dokazuju da je odslužio kaznu za seks s maloljetnicom

Roman Polanski i Samantha Geimer (u krugu)
 Profimedia, Polaris / REUTERS/Ina Fassbender

Roman Polanski će sljedeći tjedan ponovno pokušati riješiti spor pred američkim sudom kako bi se mogao nakon 40 godina vratiti u SAD i staviti točku na slučaj silovanja maloljetne djevojčice za koji je optužen, i to bez dodatnog služenja zatvorske kazne, piše TMZ.

Odvjetnik slavnog redatelja, Harland Braun, podnio je zahtjev na sudu u Los Angelesu da se otpečate dosjei koji sadrže transkript svjedočenja tužitelja u njegovom slučaju. Braun smatra da tajno svjedočenje podržava tvrdnju Romana Polanskog da je odslužio kaznu određenu nagodbom od 48 dana zatvora zbog spolnog odnosa sa 13-godišnjom curicom 1977. godine, s čime se sudac tada i službeno složio.

Polanski je zapravo proveo 42 dana u zatvoru Chino i nakon toga je pušten. Međutim, sudac Laurence Rittenband naknadno je preispitao slučaj i rekao tužiteljima da je odlučio da Polanski mora odslužiti 50 godina zatvora. Tad je redatelj pobjegao u Europu.

Polanski je proveo dodatna 334 dana u pritvoru u Švicarskoj nakon što su ga vlasti pokušale izručiti SAD-u, no poljski je sud donio odluku da je odslužio kaznu na koju je pristao nagodbom, a Braun sad traži da i sud u Los Angelesu potvrdi tu odluku.

Braun želi omogućiti 83-godišnjem poznatom redatelju i suprugu pokojne Sharon Tate, žrtve masovnog ubojice Charlesa Mansona, da završi tu priču u Los Angelesu i da ga se više ne tretira kao bjegunca. Želi slobodno putovati Europom i posjetiti grob Sharon Tate u Culver Cityju u Kaliforniji. Također nije mogao svih ovih godina posjetiti kćer u Londonu.

American film actress Sharon Tate (1943 - 1969) at her London wedding with Polish actor and director Roman Polanski. Sharon was murdered by followers of Charles Manson, when heavily pregnant with Roman's baby.  Original Publication: People Disc - HP0302   (Photo by Keystone/Getty Images)
Keystone / Getty Images
Sharon Tate i Roman Polanski

Što se tiče žrtve, danas 55-godišnja Samantha Geimer, koja s obitelji živi na Havajima, već godinama traži sudove da zatvore slučaj bez ponovnog traženja zatvorske kazne. Njih dvoje su, naime, još 1988. postigli nagodbu za šesteroznamenkastu cifru.

‘To je bilo jako davno. Polanskom bi trebalo omogućiti da zaključi slučaj i da se vrati u SAD. To je fer. Mislim da zaslužuje da se to zaključi. Priznao je što je napravio, priznao je da je kriv, bio je u zatvoru, ne znam što ljudi još žele od njega’, rekla je Geimer prije dvije godine za Guardian i dodala da ni ona više ne može podnijeti tu sagu koja je prati već 40 godina: ‘Svaki put kad mediji spomenu slučaj, pred kućom mi kampiraju paparazzi, to je strašno i za mene i za moju obitelj.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:48