REDATELJ U BIJEGU

POLANSKI ZA SVE OPTUŽIO WEINSTEINA 'Nazvao me silovateljem djece. Moja obitelj i pola stoljeća kasnije pati, prijete im na društvenim mrežama'

 
Roman Polanski, Harvey Weinstein
 Lucas Jackson/Charles Platiau / REUTERS

Filmski redatelj Roman Polanski prvi je put progovorio otkako ga je još jedna žena optužila za silovanje i poručio da 'mediji od njega žele napraviti čudovište'.

U čudnom obratu, za svoju je situaciju optužio holivudskog producenta i seksualnog predatora Harveyja Weinsteina.

Polanski u intervjuu za Paris Match tvrdi da mu je filmski mogul pokušao nalijepiti etiketu 'silovatelja djece' kako bi spriječio da film 'Pijanist' osvoji Oscara 2003.

Polanski, koji od 1978. bježi pred američkim pravosuđem nakon što je priznao nezakoniti spolni odnos s maloljetnicom, odbacuje nove optužbe da je silovatelj i naziva ih apsurdnim.

'Apsolutno negira' da je 1975. silovao i pretukao francusku fotografkinju Valentine Monnier u svojoj planinskoj kolibi u Švicarskoj.

'To je neistina. Očito da više nije dovoljno senzacionalno optužiti me za silovanje pa treba dodati još jednu razinu', kazao je.

'Ne udaram žene', naglasio je.

Weinstenova urota

Monnier, koja je tada bila 18-godišnja manekenka i glumica, u javnost je izašla prošli mjesec, u vrijeme premijere novog filma Romana Polanskog 'Časnik i špijun'.

Polanski je u razgovoru za Paris Match više puta rekao da su njezine optužbe 'nenormalne', a potom se obrušio na Weinsteina.

Tvrdi da je tada još ugledni producent pokrenuo kampanju protiv njega kako bi 'Pijanistu' sabotirao izglede za Oscara pošto je film prethodno osvojio šest Bafti, britanskih filmskih nagrada.

Weinstein je gurao svoj film 'Chicago', koji je naposljetku osvojio šest Oscara, uključujući za najbolji film.

'On je iskopao moj slučaj sa Samanthom Geimer, tada star 26 godina, za koji više nitko nije mario', kaže Polanski.

'Njegov agent za medije bio je prvi koji me nazvao silovateljem djece', dodao je.

'Pijanist' je Polanskom i glavnom glumcu Adrienu Brodyju donio Oscare, ali je onaj za najbolji film izostao.

Polanski je u slučaju Geimer iz 1977. priznao seksualni odnos s maloljetnicom u zamjenu za 90 dana zatvora. Odslužio je 42 dana i pušten je. Iz Amerike je, međutim, pobjegao kada su se pojavile indicije da će sudac poništiti nagodbu i strpati ga iza rešetaka na mnogo dulje vrijeme.

Medijsko nasilje

Polanski tvrdi da sada istupa samo zbog svoje supruge, francuske glumice Emmanuelle Seigner i djece.

'Ja sam naviknut na laži, postao sam debelokožac. Ali mojoj djeci i Emmanuelle to teško pada. Užasno pate. Vrijeđa ih se i prijeti im se na društvenim mrežama', kazao je.

'Naravno, to je moja odgovornost. Počinio sam pogrešku 1977. godine, a moja obitelj pola stoljeća kasnije plaća cijenu.'

Polanski optužuje medije da se prema njemu odnose 'nevjerojatno nasilno'.

'Zakvače se za svaku lažnu optužbu, bez obzira koliko apsurdna bila, jer tako mogu ponovo 'iskopati' priču iz 1977. To je kao prokletstvo koje se stalno vraća, a ja ne mogu ništa učiniti', požalio se.

Također tvrdi da je Samantha Geimer više propatila zbog medija nego od bilo čega što joj je on učinio.

'Ona i njezina obitelj su patile zbog onoga što sam ja učinio, ali pate i dalje neovisno o meni', kazao je.

'Ona već godinama traži da američke vlasti prekinu potjeru za mnom. Tužiteljstvu je pisala nekoliko puta kako bi objasnila koliku joj traumu donosi taj medijski cirkus. I nitko to ne uzima u obzir', rekao je Polanski.

Polanski je u Hollywoodu persona non grata i ne odlazi u Sjedinjene Države jer se boji da će biti uhićen. Izbačen je i iz američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

U Francuskoj ga, međutim, brane i vole. Njegov novi film u tri je tjedna prikazivanja pogledalo milijun i pol ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:17