REPORTAŽA BBC-JA

Posebna veza između Balkana i Mućki: ‘Sjetite se što se dogodilo kada je Rodney stigao u Crnu Goru...‘

Zamjenik gradonačelnika Beograda najavio je da će srpska prijestolnica imenovati jednu ulicu u čast glumcu Johnu Challisu
David Jason i Nicholas Lyndhurst
 -/Swns/Profimedia

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u povodu smrti britanskog glumca Johna Challisa, popularnog Boycieja iz Mučki, imenovati jednu ulicu u glavnom gradu Srbije u čast glumcu.

- To je jedini način na odamo počast čovjeku koji je volio našu zemlju i naš grad, izjavio je Vesić tek nekoliko sati nakon što je objavljena vijest smrti kultnog glumca u dobi od 79 godina.

BBC u povećoj reportaži donosi priču o tome kako su Mućke postale kulturni fenomen u Srbiji, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije. Ne propuštaju spomenuti kako se kultna serija u našoj regiji neprestano reprizno prikazuje na televiziji te kako serija nije sinhronizirana nego titlovana, pa su ljubitelji serije naučili sve prepoznatljive engleske fraze i pošalice.

BBC-jev dopisnik iz Beograda Guy De Launey piše kako ga je fizioterapeut Željko Đekić znao pozdraviti veselom uzrečicom 'lovely jubbly' u klinici smještenoj među betonskim blokovima Novog Beograda, koji arhitektosnki podsjećaju na Peckham, piše BBC, gdje se odvija radnja Mućki. To je samo jedan od razloga zašto su zgode i nezgode braće Trotter imale veliki uspjeh u Srbiji.

- Mućke su moje djetinjstvo. Još uvijek imam poster Del Boya, Rodneyja i Boycieja u svojoj spavaćoj sobi koju sam u djetinjstvu dijelio s bratom. Del Boy je bio sanjar, a u Srbiji ima puno takvih, rekao je.

image
John Challis
Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

- Naš mentalitet je sličan. Način na koji uspijevamo jedva spajati kraj s krajem i naša želja da postanemo milijunaši, rekla je 41-godišnja Jelena Kraljević.

Popularnost Mućki u zemljama bivše Jugoslavije iznenađivala je i same glumce. Nicholas Lyndhurst, koji je igrao Rodneyja Trottera, izjavio je da se osjećao kao kraljica za posjeta Crnoj Gori, kada su ljudi stajali i pljeskali ispred restorana i kafića dok je prolazio. John Challis možda je stvorio najčvršće veze s balkanskom regijom.

image
John Challis
-/Swns/Profimedia

Često je posjećivao Srbiju, a prošle je godine snimao dokumentarac 'Boycie u Beogradu', u kojemu je među ostalim snimljeno mnoštvo koje ga je došlo pozdraviti na potpisivanju knjige.

Nerijetko je spominjao Srbiju na društvenim mrežama. Nedugo prije smrti John Challis dobio je počasno državljanstvo Srbije te je podnio zahtjev za putovnicom.

Uskoro će jedna ulica u Beogradu nositi njegvo ime kao trajno sjećanje na veselje koje je Boycie donio Balkanu, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 20:36