ANTIRATNE PORUKE

Poslušajte trenutne favorite Eurosonga: ‘Ukrajinci se boje atomske bombe, Česi se bore za snažne žene...‘

Pjesmu imaju i naši susjedi Slovenci koji u pop rock stilu spominju i klimatološke promjene, mržnju i dosadne iscrpljujuće poslove...

 Let 3 

 Damir Skomrlj/Cropix

Dok se još sliježu dojmovi i traju rasprave oko pobjede riječkog benda Let 3 na ovogodišnjoj Dori, na kladionicama je njihova pjesma za sada zauzela 26. mjesto. Prema stranici Eurovisionworld.com, "Mama ŠČ!" ima jedan posto šanse za pobjedu, no većina pjesama za sada ima tako male postotke. Riječ je o tome da još dosta zemalja nije održalo svoj izbor za pjesmu Eurovizije, pa kladioničari u nekim slučajevima prognoziraju naslijepo vođeni dosadašnjim iskustvom kao što je to slučaj s tzv. "skandinavskim blokom".

Prvo mjesto za sada ipak uvjerljivo drže Ukrajinci koji su izabrali svog predstavnika Tvorchi - "Heart of Steel", pjesmu posve drugačiju od "Stefanije" kojom su prošle godine ukrajinski Kalush Orchestra odnijeli pobjedu. Ovaj elektronski duet koji čine Ukrajinac Andrij Viktorovich Hutsuliak i Nigerijac Jimoh Augustus Kehinde izjavio je kako "Heart of Steel" upozorava na opasnost od nuklearnog sukoba i šalje poruku ljudima da ne odustaju, bore se. Hutsuliak je pjesmu počeo stvarati dok je trajala opsada Azovstala i ona je trenutno apsolutni favorit na kladionicama s 25 posto šanse da pobijedi.

S 10 posto šanse za pobjedu drugo mjesto zauzima Švedska koja još uopće nije održala svoj izbor. No kako je na prijašnjim natjecanjima uvijek prolazila dobro, ovaj postotak temeljen je vjerojatno upravo na tom iskustvu.

Treći su Norvežani i njihova predstavnica Alessandra Mele s pjesmom "Queen of Kings". Mlada pjevačica norveško-talijanskog podrijetla izjavila je za web stranicu Eurovision Fun da pjesma govori o "snazi žena, ali i snazi svih ljudi, o tome koliko je važno osjećati sebe". Mele je također izjavila da je njezino iskustvo kao biseksualne žene utjecalo na stvaranje ove pjesme.

Četvrto i peto mjesto zauzimaju države koje također još nemaju izabranu pjesmu. Finska ima tako sedam posto šanse, a Velika Britanija domaćin ovogodišnjeg natjecanja, četiri posto. Isti postotak, dakle tih četiri posto donijelo je šesto mjesto Češkoj i sedmo Italiji koje su odradile svoje izbore. Ženska grupa Vesna s uratkom "My Sister‘s Crown" predstavljati će Češku. Kako su ispričale u intervjuu za eurovizijsku fan stranicu ESC Bubble, željele su podijeliti priču o sestrinstvu, a pjesma je ujedno i prosvjed protiv rodne nejednakosti.

Naočiti Marco Mengoni odnio je pobjedu na Sanremu s "Due vite". Ovaj slavni festival talijanske kancone, njegovo 73. izdanje održano je istodobno kad i Dora. Gledanost je bila iznimno velika, kako javljaju talijanski mediji - najveća u posljednjih 30-ak godina. Što se tiče samog Megnonija njemu ovo nije prva pobjeda na Sanremu jer je slavio i 2013. godine s pjesmom "L‘essenziale".

Osmu poziciju ima izraelska predstavnica Noa Kirel s pjesmom "Unicorn". Singl za Eurosong izabrala je između više prijedloga, a pjesmu će predstaviti 8. ožujka, na Međunarodni dan žena. Daju joj tri posto šanse za pobjedu kao i preostalim predstavnicima koji trenutno čine top 10 po kladionicama. Francuskinja La Zarra koja drži devetu poziciju svoju će pjesmu otkriti 19. veljače, a nizozemski aduti Mia Nicolai & Dion Cooper (deseto mjesto) još uvijek nisu najavili kada će javnost doznati s kojom pjesmom idu u Liverpool.

U međuvremenu svoju pjesmu su odabrali Slovenci, čija se pop rock poskočica ‘Carpe Diem‘ u par stihova dodiruje i klime i ekologije.

Kladionice će u pravom smislu "živnuti" početkom svibnja, kada se svi izvođači dodatno isprofiliraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:45