STIGLA PRVE REAKCIJE

'POSTOJALA JE INICIJATIVA BRANITELJA I NA NAMA JE DA JE POSLUŠAMO' Otkazan nastup Momčila Bajagića Bajage na karlovačkim Danima piva

 
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Nastup Bajage i Instruktora, srpskog pop-rock sastava na ovogodišnjim Danima piva, tradicionalnoj manifestaciji u Karlovcu otkazan je, a umjesto njih nastupit će Hladno pivo. Razlog ovakve odluke koja je razočarala brojne Bajagine obožavatelje, krije se u pritisku dijela braniteljskih udruga i branitelja koji su izrazili negodovanje mogućnošću njegovog gostovanja.

Kako je najavljeno u programu 32. karlovačkih Dana piva, desetodnevne manifestacije koja počinje 31. kolovoza i uključuje nastupe desetak glazbenika među kojima su Mladen Grdović, Miroslav Škoro, Jole i Mate Bulić, Bajaga je trebao nastupiti 3. rujna, no dvadesetak dana prije održavanja manifestacije njegov je nastup izbačen s programa. Anita Tuček, direktorica prodaje u karlovačkoj tvrtki Fest d.o.o. koja je zadnjih pet godina koncesionar Dana piva, prva nam je potvrdila ovu informaciju.

- Ja sam samo koncesionar i dajem prijedlog izvođača, organizator je Grad Karlovac i njih pitajte zašto je došlo do otkazivanja Bajaginog koncerta. Oni su sada navodno osluškivali bilo grada i odlučili se danas na taj potez iako je lista izvođača bila je poznata već šest mjeseci - rekla je Tuček.

U Gradu Karlovcu na čijem je čelu HDZ-ovac Damir Mandić objasnili su kako je došlo do otkazivanja Bajaginog kncerta.

- Kod pripreme programa Dana piva, svake godine u obzir se uzima 15-ak izvođača s kojima se dogovara nastup sukladno njihovim slobodnim terminima, programskom konceptu i financijskim okvirima. Jedan od tih 15 izvođača bio je i Momčilo Bajagić - Bajaga. Sukladno načelima kojima se vodimo kod odabira kao što su slobodni termini, programski koncept i financijski okviri, odabrano je deset izvođača među kojima nije Bajaga, odgovor je Grada Karlovca na upit iz Jutarnjeg lista, u kojemu ne stoji da je razlog negodovanje branitelja, a da ono postoji potvrdio nam je Petar Banić, predsjednik Koordinacije svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji.

- Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač za kojeg se zna da je u Kninu 1993. pjevao četničke pjesme nastupa u Karlovcu, gradu čije su snage bile na prvoj crti bojišnice. Grad nije spreman da sluša njegove četničke pjesme na javnom prostoru jer je to čista provokacija - rekao nam je Banić.

Bajaga je već dva puta nastupao u Karlovcu i to 2011. godine, u veljači i prosincu i tada nije bilo nikakvih problema.

- Ti su nastupi bili u zatvorenim prostorima, ali sada govorimo o javnom prostoru i to je sasvim nešto drugo. Kad dođemo u grad i, recimo, sjednemo u kafić ne želimo slušati njegove pjesme - komentirao je Banić činjenicu da se Dani piva odvijaju u ŠRC Korana.

Komentar smo pokušali dobiti i od samog Momčila Bajagića Bajage.

- Bajaga osobno ne želi komentirati otkazivanje koncerta. On nikada nije pjevao to što mu se pripisuje i već mu se ne da pravdati takve stvari. U Hrvatskoj popularan pjevač, ima brojne obožavatelje i to je jedina prava istina. Pred Bajagom su još tri koncerta u Hrvatskoj kojima se veselimo i ovaj događaj nije doveo u pitanje niti jedan od tih nastupa – doznali smo iz Bajaginog menađmenta.

Prvi sljedeći koncert Bajage i Instruktora u Hrvatskoj je 17. kolovoza u Varaždinu, gdje će nastupiti prvog dana Špancirfesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:35