PREDATOR NA SUDU

Potop #metoo pokreta: ‘Weinsteinu se opet sudi, ali 69 posto ispitanih tvrdi da ih se i dalje zlostavlja‘

Od suđenja u Los Angelesu očekuje se da bude puno manje spektakularno, a ozloglašeni producent i dalje tvrdi da je potpuno- nevin
 Pool/Getty Images/Profimedia/Pool/Getty Images/Profimedia

Nakon što su prošli petak odabrani članovi porote, Hollywood iščekuje nastavak suđenja Harveyu Weinsteinu zakazanog za danas u Los Angelesu. Tako se znatno mršaviji Weinstein, navodno narušenog zdravlja, vratio u Los Angeles i u zatvorsku ćeliju na suđenje za silovanje i seksualni napad. Slučaj se nastavlja nakon što je Weinstein u New Yorku osuđen za druge seksualne prijestupe, iako je taj proces u žalbenom postupku. Naime, on tvrdi da nikad nije s nikim imao seks bez pristanka. Od suđenja u Los Angelesu očekuje se da bude puno manje spektakularno, no zbog njega će se mnogi u Hollywoodu osvrnuti na #MeToo pokret i procjenjivati njegovu uspješnost.

Nedavna istraživanja pokazala su kako 83 posto ispitanika smatra kako je postignut napredak, dok nevjerojatnih 69 posto pak tvrdi kako su osobno doživjeli zlostavljanje ili nedolično ponašanje otkad je pokret započeo.

"Izgubio je zamah", kazala je izvršna direktorica "Women in Film" Kirsten Schaffer, za sam pokret za jednaka prava i zastupanje žena.

image

Rosanna Arquette

John Salangsang/shutterstock/

Iskusni filmski producenti često traže od svojih zvijezda da već prvog dana snimanja odrade scene seksa. Tako se osiguravaju kako se glumci ne bi predomislili u vezi golotinje na pola snimanja kad bi promjena postave bila prilično skupa. To se i dalje događa u Hollywoodu, i pet godina nakon što su isplivale priče o seksualnim napadima i uznemiravanju koje su potresle filmsku industriju i inicirale #MeToo.

No, od tada je pravilo da na setu bude koordinator za intimnost koji osigurava da se glumci osjećaju ugodno i sigurno dok simuliraju seks.

"Mislim da se ipak vidi napredak. I zato nije super depresivno. No, prije pet godina odgovor na #MeToo je bio intenzivan i puno se ljudi brinulo o tome donoseći nova pravila i pokrenuvši nove programe", dodala je Schaffer.

Isto Tako,mnogi u Hollywoodu smatraju kako nova pravila djeluju. Glumice navode kako dobivaju puno zanimljivije uloge, te da ima puno više mogućnosti za ženske članice glumačke postave, scenaristice i redateljice.

image

U veljači 2020. godine glumice i aktivistice iz udruge ‘Silence Breakers" pozirale su nakon prve osuđujuće presude za Harveya Weinsteina

Frederic J. Brown/Afp

Rosanna Arquette, jedna od prvih Weinsteinovih tužiteljica bila je članica odbora Screen Actors Guild koji se izborio za uvođenje koordinatora za intimnost na set, kako se osiguralo da se svi osjećaju ugodno u bilo kojoj sceni koja uključuje golotinju.

"Mnogi su bili protiv koordinatora za intimnost, ali vjerujte, puno se zlostavljanja događalo bez toga", rekla je Arquette za BBC.

Mnogi mladi ambiciozni glumci također tvrde da se industrija promijenila na bolje. Prije pet godina polaznici tečajeva glume pričali su šokantne priče o strahu s kojim se suočavaju kad odlaze na audicije, a radi se ostvarenoj bojazni da bi mogli biti seksualno napadnuti ili da im se seks može ponuditi u zamjenu za ulogu. Nedavno su pak za BBC mlade zvijezde Glumačkog studija Michelle Danner govorile o iskustvima s audicija i nastupa u niskobudžetnim filmovima glumačke zvijezde razgovarale s BBC-jem o svojim iskustvima s audicija i nastupa u niskobudžetnim filmovima kroz koje se nadaju da će postići uspjeh, te su napomenula kako ih je, osim nekoliko ljigavih prijedloga, većina tretirala s poštovanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:23