EMILIA CLARKE

POTRESNA ISPOVIJEST ZVIJEZDE 'IGRE PRIJESTOLJA' 'Stigla sam do toaleta, pala na koljena i obilno povratila, bol me probadala. Bila sam na rubu smrti'

Emilia Clarke
 / REUTERS

Britanska glumica Emilia Clarke, zvijezda televizijske serije "Igra prijestolja" u kojoj igra ulogu Daenerys Targaryen, priznala je u eseju za časopis New Yorker da je prije osam godina doživjela moždani udar.

Clarke je 2011. godine pretrpjela potencijalno smrtonosno moždano krvarenje, nakon čega je podvrgnuta operativnom zahvatu. Glumica je potom dvije godine živjela s aneurizmom u lubanji prije nego što je ponovno iskusila moždano krvarenje. Liječnici su joj odmah otvorili lubanju i operirali.

Clarke je u međuvremenu pokrenula dobrotvornu organizaciju SameYou kojom želi pomoći mladim ljudima s ozljedama mozga. U eseju je rekla da je htjela prekinuti šutnju o svojim gotovo pa fatalnim ozljedama kako bi pomogla drugima koji se bore s ovom "nevidljivom bolesti".

"Iz osobnog iskustva znam da utjecaj ozljede mozga može biti golem", napisala je Clarke. "Oporavak dugo traje, a rehabilitaciji se ponekad teško može pristupiti. Ozljeda mozga može biti nevidljiva bolest i tabu tema. Moramo pomoći mladima da preuzmu kontrolu nad svojim oporavkom i dopustiti im da se otvore bez straha da će ih se stigmatizirati ili izvrgnuti sramoćenju."

Glumica je tek počela igrati ulogu Daenerys Targaryen kada je jednom prilikom tijekom vježbanja osjetila veliki pritisak na mozgu. "Stigla sam do toaleta, pala na koljena i obilno povratila", napisala je u eseju za New Yorker. "Istovremeno, bol je postajala sve gora i gora. Ograničavala me i probadala. Na nekoj sam razini znala što se događa. Moj je mozak pretrpio štetu."

Otkriveno je da je doživjela subarahnoidalno krvarenje i podvrgnuta je operativnom zahvatu.

Mnogi ljudi ne prežive inicijalno krvarenje ovog tipa.

Kada se Clarke probudila nakon operacije, nije se mogla sjetiti kako se zove. Rečeno joj je da u lubanji još uvijek ima aneurizmu, ali je odlučila da je neće ukloniti. "Budimo iskreni, ja sam glumica. Taština je dio tog posla. Previše sam vremena provela razmišljajući kako sam izgledala", napisala je.

Clarke se 2013. godine podvrgnula operativnom zahvatu nakon što je doživjela krvarenje na mozgu i tijekom godina se u potpunosti oporavila.

Glumica sada želi pomoći drugima koji se muče s istim strahovima i bolovima. "Oporavak nakon ovakve ozljede ovisi o dostupnoj njezi. Dok sam se oporavljala uvidjela sam da programa za oporavak u kojima se kombiniraju fizikalna i mentalna terapija nema dovoljno. U tom smislu želim pomoći", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:59